Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry, podrzucilibyście coś ciekawego i działającego? 

Specyfikacja sprzętu:

Laptop!

Marka: Acer

Model: VX5-591G-54PD

Procesor: Intel Core i5-7300HQ

RAM: 12GB DDR 4 1200Hz

SSD: Liteon cv3-8d128  128GB

HDD: 1TB Toshiba MQ01ABD100

Grafika: GTX 1050 4GB

Chodzi mi o wyciśnięcie jak największej płynności w grach i żeby wszystko chodziło płynniutko, wiem, że ten lapek to potrafi. Bardzo często mam spadki fps  do 0, gra stoi (CS:GO, Valorant, GTA V)  po czym po chwili wraca do normalnego działania, ale wiadomo, że podczas meczu rankingowego, taki lag jest niedopuszczalny. Da się coś z tym zrobić?  Ewentualnie, może jakieś porady odnośnie Hardware'u? Póki co nie czas, żeby wymieniać całego kompa, może za rok, a tymczasem, zmienić SSD na lepszy? Da mi to coś? Może ramy? Wiem, że procek jest nieco cienki, ale z tym nic nie zrobię. 

Także, Windows 10 zoptymalizowany, ewentualnie 7, jeśli według Was będzie lepszym wyborem.

Czekam na odpowiedź, z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Nie widzę tu sensu wymiany podzespołów na inne lepsze. Może kilka FPS byś wyciągnął, ale nic poza tym. Procesora nie zmienisz, karty graficznej nie zmienisz, Win 10 będzie tu najlepszym wyborem i najnowsze edycje w nowych grach będą spisywały się najlepiej. Lagi o których piszesz są spowodowane jakąś niewielką usterką sprzętu (być może dysku), ale trudno będzie znaleźć skoro nic innego się nie dzieje albo wadą sterowników w połączeniu z systemem. Prawdopodobnie instalacja nowego systemu i zainstalowanie najnowszych sterowników grafiki rozwiąże problem.

Rozumiem, że gry masz zainstalowane na dysku SSD?

Możliwe do wymiany są:

1. Pamięć RAM - zwiekszenie np do 16GB lub 32GB DDR4 2400MHz - możesz też kupić z jak najniższym timingiem

2. Dysk SSD - na większy, bo mały SSD ma słabe zapisy, na dodatek to dysk SATA, a ten laptop obsługuje chyba też szybsze dyski NVMe

Opublikowano
15 minut temu, wiktorynek napisał:

Nie widzę tu sensu wymiany podzespołów na inne lepsze. Może kilka FPS byś wyciągnął, ale nic poza tym. Procesora nie zmienisz, karty graficznej nie zmienisz, Win 10 będzie tu najlepszym wyborem i najnowsze edycje w nowych grach będą spisywały się najlepiej. Lagi o których piszesz są spowodowane jakąś niewielką usterką sprzętu (być może dysku), ale trudno będzie znaleźć skoro nic innego się nie dzieje albo wadą sterowników w połączeniu z systemem. Prawdopodobnie instalacja nowego systemu i zainstalowanie najnowszych sterowników grafiki rozwiąże problem.

Rozumiem, że gry masz zainstalowane na dysku SSD?

Możliwe do wymiany są:

1. Pamięć RAM - zwiekszenie np do 16GB lub 32GB DDR4 2400MHz - możesz też kupić z jak najniższym timingiem

2. Dysk SSD - na większy, bo mały SSD ma słabe zapisy, na dodatek to dysk SATA, a ten laptop obsługuje chyba też szybsze dyski NVMe

Tak, gry są na SSD, a jeśli chodzi o dysk NVMe, to jakieś propozycje? Jakiś nie drogi, 256 przynajmniej? Nigdy się tym nie zajmowałem, a nie chce kupić badziewia, które nie będzie mi grało.  A ominąłeś temat modyfikacji, myślisz, że czysty, oryginalny system mi wystarczy? 

Edit: znalazłem taki Kingston A2000 500 GB M.2. Co myślisz? 

Opublikowano
1 minutę temu, wiktorynek napisał:

niedrogi :angry:

Niedrogi wyklucza się z kupnem dobrego. Wystarczy Tobie każdy dowolny SSD NVMe - wszystkie niemal identyczne, a Samsung 970 Pro albo nawet EVO są drogie.

500GB tego samsunga wcale nie jest drogi, widzę nowke za 90 Euro. Myślisz, że będzie?mi pasował?