Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Laptop  dwa dyski- systemowy 120SSD i zwykły z danymi 1TB, RAM 16GB. Sprawdzałem prawie wszystkie kompilacje windows10 (x64). System staruje ok 7sekund. Nie ma problemu z usypianiem -ekranu i wybudzania go co w tych niektórych wyższych wersjach jest problem. Został bym przy tym ale programy adobe wymagają wersji nowszej. Drażni mnie to że mając dysk SSD w wyższych kompilacjach trzeba czekać na uruchomianie systemu ok 45sek  Czy jest jakiś sposób na to czy tak to juz musi zostać.

Dziękuję

Opublikowano

Ogólnie 1607 to najlepsza kompilacja Win 10 jaka się kiedykolwiek ukazała i lepszej już nigdy nie będzie.

25 minut temu, sorento napisał:

Drażni mnie to że mając dysk SSD w wyższych kompilacjach trzeba czekać na uruchomianie systemu ok 45sek a co gorsza "blue screen"

To nie jest normalne i istnieje jakiś problem, prawdopodobnie sterownikowy.

Zainstaluj najnowszy bios.

Przed zainstalowaniem systemu, wykonaj Secure Erase/Sanitize dysku SSD. Być może przyda się też zerowanie dysku HDD.

Na czas instalacji systemu na SSD, odepnij dysk HDD. Od razu po instalacji można go podpiąć z powrotem.

Zainstaluj czysty oryginalny Win 10 20H2 w trybie offline.

W tym momencie wszystko powinno działać na 100%, a system startować jak rakieta.

Daj znać czy tak jest.

VACek lubi to
Opublikowano

Bios na stronie lenovo jeden więc mam najnowszy (2017r)

Formatowanie dysku przeprowadzam zawsze podczas instalacji -zostawiam tylko partycje docelową i ten drugi dysk.( no i USB). Nie wiem czy zerowanie coś zmienia.

Ostatnio instalowałem kompilację na dysk SSD i w instalatorze pokazało tylko  partycję 3,4,5.  Gdzie przy starszej pokazuje partycje 0,1,2 i dalej -tak chyba powinno być. 

Win20H2 długo rozruch ok 45sek, brak mozliwości usypiania systemu i wznawiania go -blue screen.

Z niektórych kompilacji podczas instalowania rezygnuje gdyż tak zamulają, że aż strach co dalej.

Sterowniki sprawdzam programem driverbooster czy instnieją jakieś konflikty-pokazuje że jest ok. 

W msconfig wyłączałem również wszystkie usługi microsoftu aby sprawdzić poprawę lecz to nie pomaga.

Opublikowano

Formatowanie jeszcze bez usuwania partycji jest do bani, a w przypadku SSD nic nie daje, a nawet tylko pogarsza.

11 minut temu, sorento napisał:

Sterowniki sprawdzam programem lenovo

Dramat.

11 minut temu, sorento napisał:

driverbooster

Do bani.

A jeszcze ciekawe co wyrabia WU w kwestii sterowników.

Zanim przejdziesz do instalacji sterowników zrób tak jak napisałem w trybie offline albo nie ma o czym rozmawiać. Będziesz błądził we mgle.

Opublikowano

mam czysty obraz win10 20h2 ze strony winiso. nagrany na pen z rufus. Czy pobrać nowy ze strony microsoftu?

Zmieniłem tylko pliki install.wim na install.esd gdyż inaczej nie botuje system z USB.

Rozumiem, że przed tym zeruję SSD (czym?) odłączam fizycznie drugi dysk i normalna instalacja.

P.S.

Czym sprawdzać poprawność sterowników i aktualizacje...?

Opublikowano
2 minuty temu, sorento napisał:

Zmieniłem tylko pliki install.wim na install.esd gdyż inaczej nie botuje system z USB.

Co to za bzdury?

2 minuty temu, sorento napisał:

Rozumiem, że przed tym zeruję SSD (czym?)

Nie zerowanie tylko Secure Erase lub Sanitize - najlepiej program autorski producenta dysku (jeśli jest) lub Parted Magic.

3 minuty temu, sorento napisał:

Czym sprawdzać poprawność sterowników i aktualizacje...?

Najpierw musi być pełna 100% poprawność działania bez sterowników i programów. Jeśli jej nie będzie, to nie ma po co instalowac sterowników i programów, bo będzie tylko gorzej.

Opublikowano

Cytat

Co to za bzdury?

install.wim zazwyczaj ma ponad 4gb .

Cytat

Nie zerowanie tylko Secure Erase lub Sanitize - najlepiej program autorski producenta dysku (jeśli jest) lub Parted Magic.

dysk SSD Toshiby ,czyli normalnie wykonuję SecureErase gdy jest uruchomiony system.

Opublikowano
12 minut temu, sorento napisał:

install.wim zazwyczaj ma ponad 4gb więc Rufus ustawia formatowanie pendriva na NTFS. Niestety mój laptop nie botuje z NTFS (pomimo wszelkich ustawień w biosie UEFI)  tylko z FAT32.  Dlatego też, konwertuje plik install.wim na *.esd

To tak tylko po co kombinować skoro można pobrać MCT i zrobić pendrive, który startuje wszędzie? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

MarcinGX lubi to
Opublikowano
6 godzin temu, sorento napisał:

Toshiba thnsn5128gpu7

Szczyt nieporadności: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Toshiba XG3 - czyli świetny dysk NVMe MLC, do którego producent udostępnia nawet sterowniki NVMe pod Win 7.

6 godzin temu, sorento napisał:

chipset Intel Skylake-H SR2FQ

To nie chipset tylko procesor w nazwie kodowej czyli i7 6700HQ: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Chipset masz HM170.

Czym Ty sprawdzasz te podzespoły?

P.S. Uprzedzę Twoje męki. Narzędzie od Toshiby do dysków SSD pobierz sobie w formie bootowalnej, bo inaczej nie oczyścisz dysku systemowego.

Opublikowano
Cytat

Szczyt nieporadności: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

nie bardzo wiem o co chodzi z tą nieporadnością gdyż ja wiem jaki mam dysk a ten link ma mnie doprowadzić do jego oceny czy co?

Piszę, że jest problem ze sterownikami pod ten dysk na windows10 x64. W systemie mam  napisane wersja a narzędzie toshiby pokazuje co innego i z jego interfejsu też nie można go zaktualizować. Na stronie Toshiby nie widzę sterowników pod XG3 może źle patrzę. Są w googlach na innych stronach owszem ale ściągnąłem je i system windows twierdzi, że juz ma najnowsze-2006rok.

Cytat

To nie chipset tylko procesor w nazwie kodowej czyli i7 6700HQ

Wiem, nie dopisałem w poście nazwy chipseta i wyszło jak wyszło.

Cytat

P.S. Uprzedzę Twoje męki. Narzędzie od Toshiby do dysków SSD pobierz sobie w formie bootowalnej, bo inaczej nie oczyścisz dysku systemowego.

Nie ma oddzielnego narzędzia (ssd utility) Toshiby w formie botowalnej dla tego dysku, tworzy sie go w ich programie dedykowanym dla danej serii.

Co do secureErase ściągnąłem zachwalany przez Ciebie PartedMagic w najnowszej wersji.

Opublikowano
47 minut temu, sorento napisał:

nie bardzo wiem o co chodzi z tą nieporadnością gdyż ja wiem jaki mam dysk a ten link ma mnie doprowadzić do jego oceny czy co?

Miał pokazać, że to model XG3.

Na stronie Toshiby nie widzę sterowników pod XG3 może źle patrzę.

Nie ma oddzielnego narzędzia (ssd utility) Toshiby w formie botowalnej dla tego dysku

Czyżby? PC Bootable 4.0.0.12 - 867MB

Niestety nie masz ThinkPada, żeby mieć taką opcję w biosie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Śmiało możesz skorzystać z Parted Magic: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Poczytaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie