sorento Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 Hej Laptop dwa dyski- systemowy 120SSD i zwykły z danymi 1TB, RAM 16GB. Sprawdzałem prawie wszystkie kompilacje windows10 (x64). System staruje ok 7sekund. Nie ma problemu z usypianiem -ekranu i wybudzania go co w tych niektórych wyższych wersjach jest problem. Został bym przy tym ale programy adobe wymagają wersji nowszej. Drażni mnie to że mając dysk SSD w wyższych kompilacjach trzeba czekać na uruchomianie systemu ok 45sek Czy jest jakiś sposób na to czy tak to juz musi zostać. Dziękuję
Nieobecny Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 Ogólnie 1607 to najlepsza kompilacja Win 10 jaka się kiedykolwiek ukazała i lepszej już nigdy nie będzie. 25 minut temu, sorento napisał: Drażni mnie to że mając dysk SSD w wyższych kompilacjach trzeba czekać na uruchomianie systemu ok 45sek a co gorsza "blue screen" To nie jest normalne i istnieje jakiś problem, prawdopodobnie sterownikowy. Zainstaluj najnowszy bios. Przed zainstalowaniem systemu, wykonaj Secure Erase/Sanitize dysku SSD. Być może przyda się też zerowanie dysku HDD. Na czas instalacji systemu na SSD, odepnij dysk HDD. Od razu po instalacji można go podpiąć z powrotem. Zainstaluj czysty oryginalny Win 10 20H2 w trybie offline. W tym momencie wszystko powinno działać na 100%, a system startować jak rakieta. Daj znać czy tak jest. VACek lubi to
sorento Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 Bios na stronie lenovo jeden więc mam najnowszy (2017r) Formatowanie dysku przeprowadzam zawsze podczas instalacji -zostawiam tylko partycje docelową i ten drugi dysk.( no i USB). Nie wiem czy zerowanie coś zmienia. Ostatnio instalowałem kompilację na dysk SSD i w instalatorze pokazało tylko partycję 3,4,5. Gdzie przy starszej pokazuje partycje 0,1,2 i dalej -tak chyba powinno być. Win20H2 długo rozruch ok 45sek, brak mozliwości usypiania systemu i wznawiania go -blue screen. Z niektórych kompilacji podczas instalowania rezygnuje gdyż tak zamulają, że aż strach co dalej. Sterowniki sprawdzam programem driverbooster czy instnieją jakieś konflikty-pokazuje że jest ok. W msconfig wyłączałem również wszystkie usługi microsoftu aby sprawdzić poprawę lecz to nie pomaga.
Nieobecny Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 Formatowanie jeszcze bez usuwania partycji jest do bani, a w przypadku SSD nic nie daje, a nawet tylko pogarsza. 11 minut temu, sorento napisał: Sterowniki sprawdzam programem lenovo Dramat. 11 minut temu, sorento napisał: driverbooster Do bani. A jeszcze ciekawe co wyrabia WU w kwestii sterowników. Zanim przejdziesz do instalacji sterowników zrób tak jak napisałem w trybie offline albo nie ma o czym rozmawiać. Będziesz błądził we mgle.
sorento Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 mam czysty obraz win10 20h2 ze strony winiso. nagrany na pen z rufus. Czy pobrać nowy ze strony microsoftu? Zmieniłem tylko pliki install.wim na install.esd gdyż inaczej nie botuje system z USB. Rozumiem, że przed tym zeruję SSD (czym?) odłączam fizycznie drugi dysk i normalna instalacja. P.S. Czym sprawdzać poprawność sterowników i aktualizacje...?
Nieobecny Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 2 minuty temu, sorento napisał: Zmieniłem tylko pliki install.wim na install.esd gdyż inaczej nie botuje system z USB. Co to za bzdury? 2 minuty temu, sorento napisał: Rozumiem, że przed tym zeruję SSD (czym?) Nie zerowanie tylko Secure Erase lub Sanitize - najlepiej program autorski producenta dysku (jeśli jest) lub Parted Magic. 3 minuty temu, sorento napisał: Czym sprawdzać poprawność sterowników i aktualizacje...? Najpierw musi być pełna 100% poprawność działania bez sterowników i programów. Jeśli jej nie będzie, to nie ma po co instalowac sterowników i programów, bo będzie tylko gorzej.
sorento Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 Cytat Zmieniłem tylko pliki install.wim na install.esd gdyż inaczej nie botuje system z USB. Co to za bzdury? install.wim zazwyczaj ma ponad 4gb . Cytat Nie zerowanie tylko Secure Erase lub Sanitize - najlepiej program autorski producenta dysku (jeśli jest) lub Parted Magic. dysk SSD Toshiby ,czyli normalnie wykonuję SecureErase gdy jest uruchomiony system.
Nieobecny Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 12 minut temu, sorento napisał: install.wim zazwyczaj ma ponad 4gb więc Rufus ustawia formatowanie pendriva na NTFS. Niestety mój laptop nie botuje z NTFS (pomimo wszelkich ustawień w biosie UEFI) tylko z FAT32. Dlatego też, konwertuje plik install.wim na *.esd To tak tylko po co kombinować skoro można pobrać MCT i zrobić pendrive, który startuje wszędzie? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] MarcinGX lubi to
sorento Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2020 Cytat [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Toshiba ta nie ma takiego odnośnika. W moim laptopie jest Intel Skylake-H SR2FQ, grafika zintegrowana
Nieobecny Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2020 6 godzin temu, sorento napisał: Toshiba thnsn5128gpu7 Szczyt nieporadności: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Toshiba XG3 - czyli świetny dysk NVMe MLC, do którego producent udostępnia nawet sterowniki NVMe pod Win 7. 6 godzin temu, sorento napisał: chipset Intel Skylake-H SR2FQ To nie chipset tylko procesor w nazwie kodowej czyli i7 6700HQ: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Chipset masz HM170. Czym Ty sprawdzasz te podzespoły? P.S. Uprzedzę Twoje męki. Narzędzie od Toshiby do dysków SSD pobierz sobie w formie bootowalnej, bo inaczej nie oczyścisz dysku systemowego.
sorento Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2020 Cytat Szczyt nieporadności: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie bardzo wiem o co chodzi z tą nieporadnością gdyż ja wiem jaki mam dysk a ten link ma mnie doprowadzić do jego oceny czy co? Piszę, że jest problem ze sterownikami pod ten dysk na windows10 x64. W systemie mam napisane wersja a narzędzie toshiby pokazuje co innego i z jego interfejsu też nie można go zaktualizować. Na stronie Toshiby nie widzę sterowników pod XG3 może źle patrzę. Są w googlach na innych stronach owszem ale ściągnąłem je i system windows twierdzi, że juz ma najnowsze-2006rok. Cytat To nie chipset tylko procesor w nazwie kodowej czyli i7 6700HQ Wiem, nie dopisałem w poście nazwy chipseta i wyszło jak wyszło. Cytat P.S. Uprzedzę Twoje męki. Narzędzie od Toshiby do dysków SSD pobierz sobie w formie bootowalnej, bo inaczej nie oczyścisz dysku systemowego. Nie ma oddzielnego narzędzia (ssd utility) Toshiby w formie botowalnej dla tego dysku, tworzy sie go w ich programie dedykowanym dla danej serii. Co do secureErase ściągnąłem zachwalany przez Ciebie PartedMagic w najnowszej wersji.
Nieobecny Opublikowano 10 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2020 47 minut temu, sorento napisał: nie bardzo wiem o co chodzi z tą nieporadnością gdyż ja wiem jaki mam dysk a ten link ma mnie doprowadzić do jego oceny czy co? Miał pokazać, że to model XG3. 47 minut temu, sorento napisał: Na stronie Toshiby nie widzę sterowników pod XG3 może źle patrzę. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 47 minut temu, sorento napisał: Nie ma oddzielnego narzędzia (ssd utility) Toshiby w formie botowalnej dla tego dysku Czyżby? PC Bootable 4.0.0.12 - 867MB Niestety nie masz ThinkPada, żeby mieć taką opcję w biosie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Śmiało możesz skorzystać z Parted Magic: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Poczytaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
sorento Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2020 Czy ten Samsung 960evo jest ok czy coś polecasz innego ( w podobnej ,niższej kwocie)
Rekomendowane odpowiedzi