remil Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Był potrzebny mi komp lub lapek z fizycznymi (nie wirtualnymi) portami COM, na szybko kupiłem za grosze blaszaka Fujitsu Esprimo C5731 E-Star5. Pierwsze co sprawdziłem przy zakupie, to czy jest jakakolwiek naklejka z serialem (lub bez w Windows 8 i wyższej) któregoś z Windows. Tu były aż dwie! Pierwsza: Windows 7 Pro OA FUJITSU <Product Key: TT96Rxxx...> i druga: Windows 10 Home For Refurb PCS <nazwa firmy> <Product Key: CR9KB...> Po zakupie od razu wyczyściłem dysk GPartedem, nie sprawdzając czy zainstalowany dotychczas Windows jest legalny, i zainstalowałem Windows 7 Pro 64-bit, i tu niestety przy aktywacji klucza z naklejki wyskakuje komunikat o zablokowaniu przez MS wpisywanego klucza z naklejki. Dlaczego jest ta niemiła niespodzianka, czy spotkał się już ktoś z taką odmową? Czy aby aktywować jakiegokolwiek Windowsa trzeba kupić licencję? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
stens Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Uruchom CMD i wklep po koleii za każdym razem Enter slmgr /ipk XXXX.....Twój klucz slmgr /skms kms.chinancce.com slmgr /ato Powinno aktywować. Cytuj
VACek Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Po pierwsze zainstaluj wszystkie stery wraz z chipsetem i wtedy aktywuj Cytuj
remil Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Godzinę temu, stens napisał: slmgr /ipk XXXX.....Twój klucz slmgr /skms kms.chinancce.com slmgr /ato Dwa pierwsze z sukcesem ale ostatnie trzecie porażka: 14 minut temu, M4T napisał: Po pierwsze zainstaluj wszystkie stery wraz z chipsetem i wtedy aktywuj Poszukam na stronie Fujitsu, czy jeszcze są jakieś drivery dla tego staruszka. A może od razu zainstalować 10-tke (tylko którą) i próbować aktywacji, mój błąd, że nie przyjrzałem się dokładnie zainstalowanemu tu Win 10. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Klucz jest zablokowany, bo jest nielegalny lub ktoś przesadnie wykorzystywał go do zbyt wielu aktywacji na różnych sprzętach i żaden sposób legalnej aktywacji już nie pomoże. Klucz trafił na czarną listę Microsoft. Co do Win 10 masz napisane, że wersja Home. Tu już powinna ci się lampka zaświecić, że skoro ktoś miał Win 7 Pro, to dlaczego nie zaktualizował na tym kluczu do Win 10 Pro? - masz odpowiedź - klucz zablokowany. Cytuj
m4s Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Refurb do firmy wymaga klucza plus faktury. Spróbuj Windows Loader by Daz Cytuj
remil Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 17 minut temu, wiktorynek napisał: Co do Win 10 masz napisane, że wersja Home. Tak, to jest na tej drugiej naklejce "Windows 10 Home For Refurb PCS" tylko co to jest za wersja? gdzie szukać ISO? Już mam odpowiedź: "Refurb do firmy wymaga klucza plus faktury" Cytuj
Nieobecny Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zwykły Win 10 Home, natomiast licencja jest oficjalnie dla odnawianych komputerów. Cytuj
remil Opublikowano 26 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2019 Przed zainstalowaniem Windows 10 przy pomocy MediaCreatorTool na tym Fujitsu poszperałem w necie na temat tego dotychczas nieznanego mi tematu "Windows 10 Home For Refurb PCS" i pierwsze co znalazłem to ten wpis [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Podane tam rozwiązanie na szczęście nie musiałem zastosować u siebie, w Microsoftowym Kreatorze 10-tki wybrałem utworzenie instalatora na pendrajwie i z niego zainstalowałem Win10, wcześniej wyczyszczając HDD GPartedem. Na początku instalacji (robiłem to offline) był monit "Aktywuj system Windows" i wpisałem klucz z naklejki "Windows 10 Home For Refurb PCS". Po całkowitym zainstalowaniu połączyłem się z netem i 10-tka sama dokonała aktywacji. W necie znalazłem niepokojącą informację na temat tej wersji windowsowej Refurb: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . I tu mam wątpliwości czy tak zainstalowany Windows 10 Home na tym moim Fujitsu jest w pełni legalny, tu cytując "Po czwarte na fakturze jest wpis, że komputer sprzedawany jest z Win 10 MAR PL lub samym WiN 10. Czemu może pojawić się MAR? To skrót od programu Microsoft Authorized Refurbisher. Tak o to mamy w 100% legalny system! Kwoty obecnie za Windowsa 10 Refubished nie są duże. Wersje Home można mieć za około 60 zł, a wersja Prof., to koszt 120 zł". Ja nie mam jakiejkolwiek faktury, jedynie paragon zakupu z lombardu. Czy to wystarczy aby ocenić tak zainstalowany Windows 10 Home na 100% legalny?[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
piosylant Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2019 Klucze Windows można odblokować można legalnie aktywować Windows z użyciem zablokowanego klucza, jednak potrzebnych będzie trochę więcej poleceń slmgr i aktywacja telefoniczna. Autora proszę o kontakt przez PW. Nie polecajcie loaderów i KMS-ów, kiedy autor prosi o pomoc w legalnej aktywacji!!! Cytuj
remil Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2019 16 godzin temu, P1O napisał: można legalnie aktywować Windows z użyciem zablokowanego klucza, jednak potrzebnych będzie trochę więcej poleceń slmgr i aktywacja telefoniczna W tym moim konkretnym przypadku z tym stacjonarnym Fujitsu, gdy stary klucz Siódemki został zastąpiony nowym z 10-tki to już nic nie zrobię. Dobrze, że aktywacja tej 10-tki przebiegła bez kombinacji tak jak tu https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/all/niemo%C5%BCliwa-instalacja-win-10-home-refurbished/23039cf5-0c19-44d0-99f2-200cb9633573 Temat windowsowych wersji Refurb też jest opisany na portalu CentrumXP https://www.centrumxp.pl/Publikacja/System-dla-poleasingowych-komputerow-Czym-sa-licencje-Windows-Refurbished . Tu jest wzmianka: "Sprzęt poleasingowy pochodzi z zagranicy. Tak jest w 99% przypadków i łatwo sprawdzić, gdzie urządzenie było używane, wpisując numer seryjny komputera/laptopa. To bardzo ważna kwestia, gdyż jak pewnie się domyślacie, za granicą język polski nie jest urzędowy. Jeśli więc sprzęt jest sprowadzony z Niemiec, Francji czy innego kraju, to bankowo używano tam języka ojczystego. Oznacza to, że klucz COA znajdujący się na obudowie został przypisany do tej wersji językowej i nie wolno tego zmienić. Każda zmiana bez pakietu MUI nie jest prawnie dozwolona." Gdzie jest ta informacja na naklejce do sprawdzenia dla którego kraju komp/lapek był przeznaczony i MS udzielił stosownej licencji? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2019 4 godziny temu, remil napisał: klucz COA znajdujący się na obudowie został przypisany do tej wersji językowej i nie wolno tego zmienić Mogę się mylić, bo zawiłość zapisów licencyjnych MS jest godna naśladowania, ale w praktyce wygląda to tak, że ten zapis dotyczy tylko Win 7 i starszych systemów. Od Win 8 wzwyż licencje pasują do każdej wersji językowej. Ma to swoje odzwierciedlenie w kluczach zaprogramowanych w biosie. Przecież producent płyty głównej czy laptopa nie jest w stanie przewidzieć w jakim kraju jego produkt będzie sprzedawany. Tak samo bez problemu działają licencje Win 8 wzwyż kupione oddzielnie - często spotykane z Turcji bądź Irlandii. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi