Skocz do zawartości

Jak sprawdzić status Secure Boot w Windows 7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W lapku HP Elitebook 2540p z ciekawości w jego BIOS/UEFI uaktywniłem UEFI, nigdzie nie mogłem w nim znaleźć opcji Secure Boot. Najpierw zainstalowałem Xubuntu 18.04 na GPT, a na wolnej przestrzeni HDD doinstalowałem Windows 7 64-bit, obydwa systemy na GPT. Jak sprawdzić czy to zabezpieczenie Secure Boot jest włączone lub nie, a może w tym BIOSie nie było jeszcze wtedy zaimplementowane?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

W BIOS  :

Security      ( Secure Boot Configuration )
System Configuration    ( legacy support )

PowerShell  tą komendą co zastosowałeś  ( ale od razu Ci pokazało " Object Not Fund " czyli Obiekt nie znaleziony )

System information  ( Secure Boot state on/off  )

i tak jak Ci napisał P1O  ( Secure Boot jest wyłączony )

Opublikowano
12 godzin temu, P1O napisał:

Jeśli startuje na tym jakikolwiek Linuks

Nie jestem pewien ale obecnie włączona opcja Secure Boot jest akceptowalna dla niektórych linuxów (m.in. Ubuntu i Fedora), sprawdzę inne distra.

9 godzin temu, woj_ani217 napisał:

W BIOS  :

Security      ( Secure Boot Configuration )
System Configuration    ( legacy support )

W HP Elitebook 2540p ustawienia w BIOSie są trochę inne niż w lapkach, których dotychczas użytkowałem. Tutaj aby zainstalować Windows 7 z płytki DVD w tym HP musiałem ustawić

F9 > Boot from EFI File > \EFI\BOOT\BOOTX64.EFI

Sprawdzę sobie też Windows 8 offline (nie mam licencji na tego Windowsa)

Opublikowano
11 minut temu, wiktorynek napisał:

Na jakiego grzyba potrzebny ci Secure Boot? Na jakiego grzyba na dysku 160GB partycje GPT?

A np. dla opcji przyszłościowego unowocześnienia tego lapka: dołożenie więcej RAMu i wymiana HDD na SSD.

Opublikowano
10 godzin temu, remil napisał:

A np. dla opcji przyszłościowego unowocześnienia tego lapka: dołożenie więcej RAMu i wymiana HDD na SSD.

No teraz  kolego  jebł.......ś   jak łysy o beton  :doh:

Opublikowano
18 godzin temu, P1O napisał:

Dwie powyższe wypowiedzi nie wnoszą nic do tematu

Wnoszą, wnoszą, tylko trzeba przeczytać cały kontekst.

18 godzin temu, P1O napisał:

Nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania GPT niezależnie od pojemności dysku.

To nie jest odpowiedź na tezę, że:

W dniu 2.12.2019 o 23:40, remil napisał:

Kolega @remil zasugerował jakoby do rozbudowy RAM-u i do wymiany dysku na SSD, konieczne były partycje GPT, co oczywiście nie jest prawdą.

Poza trzema przypadkami, instalacja Win 7 w trybie UEFI na GPT, to proszenie się o potencjalny i możliwy problem.

Te 3 przypadki to:

- więcej niż 4 partycje na dysku (co można też obejść)

- dysk większy niż 2TB (co można też obejść)

- najnowsze sprzęty i brak trybu Legacy w biosie - choć niektóre pozwalają na partycje MBR w przypadku UEFI-CSM.

Opublikowano

Po zaktualizowaniu Windows 7 Pro 64-bit do Windows 10 Pro 64-bit na tym lapku już wiem, że Secure Boot nie jest tutaj zaimplementowane.04.jpg.e725d32ec8fc01f17a8ac1d96f461d20.jpg[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
10 minut temu, wiktorynek napisał:

Zaktualizuj do wersji

Tu jest ryzyko, że coś spapram, najlepiej by było gdyby zawodowcy z serwisu komputerowego wykonaliby tą aktualizację BIOS. Ostatni raz aktualizowałem BIOS w blaszaku gdzieś 15 lat temu. I druga sprawa: czy ta aktualizacja mogła by zamieszać z aktywacją Windowsa. Tu po zaktualizowaniu Siódemki do Dziesiątki było info, że kopia nowego Windowsa nie może być zaaktywizowana na serialu z Dziesiątki. Dopiero po zmianie na pierwotny serial spisany ze spodu obudowy tego lapka aktywacja przebiegła pomyślnie.

Opublikowano
8 minut temu, remil napisał:

Tu jest ryzyko, że coś spapram, najlepiej by było gdyby zawodowcy z serwisu komputerowego wykonaliby tą aktualizację BIOS.

Przestań. Laptop z włożoną baterią i podłączony zasilacz. Pobierz ten plik exe, uruchom go, rozpakuje się do katalogu na C i uruchomi procedurę aktualizacji biosu. Kliknij tylko potwierdzenie, wszystko wykona się samoczynnie. Po zaktualizowaniu warto wejść do biosu, dać ustawienia domyślne i po ponownym restarcie ustawić wszystko po swojemu.

12 minut temu, remil napisał:

Tu po zaktualizowaniu Siódemki do Dziesiątki było info, że kopia nowego Windowsa nie może być zaaktywizowana na serialu z Dziesiątki. Dopiero po zmianie na pierwotny serial spisany ze spodu obudowy tego lapka aktywacja przebiegła pomyślnie.

Nie mogło być inaczej. Prawidłowo.

Opublikowano
4 godziny temu, remil napisał:

Ostatni raz aktualizowałem BIOS w blaszaku gdzieś 15 lat temu.

4 godziny temu, wiktorynek napisał:

Po zaktualizowaniu warto wejść do biosu, dać ustawienia domyślne i po ponownym restarcie ustawić wszystko po swojemu.

Poprzestałbym na ustawieniach domyślnych.

Opublikowano

Po zaktualizowaniu BIOSu ponownie brak jest opcji Secure Boot, pewnie ten HP Elitebook 2540p tak był zaprojektowany. W zainstalowanym Windows 10 Pro nie było żadnych komunikatów po tej aktualizacji o ponowną aktywację. W starym XP miałem kiedyś taki alarm po zmianie karty grafiki.