remil Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 Na tym starym lapku zainstalowałem Windows XP Home SP2 pobrany z https://winiso.pl/windows-desktop/windows-xp Na lapku jest naklejka Windows XP (bez żadnego SP) i druga naklejka z CA i tu jest Product Key: K3KCK-XXXXXXXXXXXXX i obok X11-45374. Podczas instalacji tego oryginalnego kodu instalator nie przyjął. Zastosowałem się do tych porad https://forum.o2.pl/temat.php?id_p=5688993 Odczyt cd-key z płyty windows http://www.metacafe.com/watch/1093247/how_to _find_windows_xp_cd_key_in_10_seconds/ i tu instalator przyjął ten kod. Po instalacji chciałem zaaktywować tego Windowsa lecz tu pokazywał się komunikat o braku dostępu do MS, metodę telefoniczną na razie odpuściłem. Spróbowałem tej porady: http://forum.pclab.pl/topic/148731-Zamkni%C4%99tyaktywacja-systemu-windows/page__p__2101681&#entry2101681?s=4b43b756ae2e6b9616dd3a4d474bcee2 [Zamknięty]aktywacja systemu windows i tu pomimo zmiany nazw tych dwóch plików i zmiany w Rejestrze cały czas wyskakuje komunikat o aktywacji XP. Ostatecznie dzisiaj zastosowałem polecany na forum program Legalizator XP i tutaj nie ma już ponaglenia o aktywację Windowsa ale jest jeden szczegół: na swoim zwykłym koncie w Informacje o systemie jest info o oczekiwaniu na aktywację , na koncie administratora nie ma tego komunikatu. Pytanie czy aktywacja została prawidłowo przeprowadzona, a może wybrałem złą wersję Windows - tu nie wiem jaki był zainstalowany Windows, którego wybrać? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 Obraz który pobrałeś, to BOX/Retail, a Ty masz licencję do OEM. Musisz zmienić PID z trzech ostatnich zer na OEM i zapisać zmiany. Klucza najlepiej nigdy nie wprowadzać podczas instalacji, tylko przy próbie aktywacji. P.S. A swoją drogą dlaczego nie pobrałeś obrazu z SP3? Cytuj
remil Opublikowano 22 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 16 minut temu, wiktorynek napisał: Klucza najlepiej nigdy nie wprowadzać podczas instalacji, tylko przy próbie aktywacji. Tu w trakcie instalacji tego WinXP trzeba podać prawidłowy klucz, jego brak czy też wpisanie innego zatrzymuje instalację, obraz SP2 wybrałem dlatego gdyż był najbliższy czasowo wyprodukowania tej Toshiby. Który obraz ISO czysty bez modyfikacji wybrąć, np ze strony http://basewin.pl/xporg.html Cytuj
Nieobecny Opublikowano 22 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2019 Przepraszam, tak dawno nie instalowałem XP Home OEM, że faktycznie zapomniałem, że trzeba wprowadzić klucz podczas instalacji. Wybierając SP3 oszczędzisz sobie czasu na pobieranie i instalację. W każdej wersji Home i tak musisz zmienić PID. remil lubi to Cytuj
remil Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2019 19 godzin temu, wiktorynek napisał: W każdej wersji Home i tak musisz zmienić PID. Tak też zrobiłem w SP3 obraz pl_windows_xp_home_with_service_pack_3_x86_cd_x14-92424.iso i tu podczas instalacji tego przerobionego instalacyjnego Windows XP Home SP3 wpisałem klucz z naklejki lapka i instalator przyjął go. Po aktywacji Legalizatorem XP jest OK. Wprawdzie na nowoutworzonym swoim zwykłym koncie jest też info o oczekiwaniu na aktywację ale to jest drobiazg. Wspomnę jeszcze, jak zainstalowałem tego drugiego WinXP SP3: na tym samym HDD mam cały czas na pierwszej partycji WinXP SP2. Dysk jest w trybie MBR, Gpartedem utworzyłem drugą partycję podstawową NTFS na której będzie zainstalowany SP3, a dla pierwszej z SP2 ustawiłem atrybut Hidden i skasowałem atrybut Boot - ten ustawiłem dla drugiej partycji. Po zainstalowaniu SP3 miałem dwa Windowsy, ten na pierwszej jest ukryty i nieaktywny. Gdy chcę powrócić do pierwszego to zmieniam GPartedem te atrybuty. Kiedyś sobie sprawdzałem i miałem na jednym HDD 4 Windowsy, w danej chwili mógłbyć tylko jeden aktywny. Ograniczeniem było chyba 127 GB, ostatnia partycja z Windows musiała się kończyć na tej granicy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2019 38 minut temu, remil napisał: Wspomnę jeszcze, jak zainstalowałem tego drugiego WinXP SP3: na tym samym HDD mam cały czas na pierwszej partycji WinXP SP2. Dysk jest w trybie MBR, Gpartedem utworzyłem drugą partycję podstawową NTFS na której będzie zainstalowany SP3, a dla pierwszej z SP2 ustawiłem atrybut Hidden i skasowałem atrybut Boot - ten ustawiłem dla drugiej partycji. Po zainstalowaniu SP3 miałem dwa Windowsy, ten na pierwszej jest ukryty i nieaktywny. Gdy chcę powrócić do pierwszego to zmieniam GPartedem te atrybuty. Nie musisz się tak męczyć. Instalujesz jeden po drugim Windows na kolejnej partycji z zachowaniem kolejności od najstarszego do najnowszego i boot sector zostaje nadpisany. Można instalować jeden po drugim Windowsy tej samej generacji. Podczas uruchamiania systemu masz do wyboru standardowo przez 30 sekund który system chcesz uruchomić. 41 minut temu, remil napisał: Windows XP Home SP3 wpisałem klucz z naklejki lapka i instalator przyjął go. Po aktywacji Legalizatorem XP jest OK. A dlaczego nie aktywowałeś online oryginalnego systemu? Cytuj
remil Opublikowano 23 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2019 24 minuty temu, wiktorynek napisał: A dlaczego nie aktywowałeś online oryginalnego systemu? Nie znam programu dla zrobienia kopii aktywacji dla Windows XP, tak jak zastosowałem 7Tokens Manager dla Windows 7 https://winclub.pl/topic/19876-problem-z-instalacj%C4%85-win-7-dell-e6330/page/2/?tab=comments#comment-224027 jak masz jakiś sprawdzony dla XPka to go wypróbuję. Kiedyś korzystałem z Paragon Drive Backup ale nie mam już tego super programu. 32 minuty temu, wiktorynek napisał: Można instalować jeden po drugim Windowsy tej samej generacji. Ja sprawdziłem tą swoją metodę w czasach gdy MS udostępniał darmowo wersję testową Windows 7, było to gdzieś 10 lat temu. Z zainstalowanym WinXP miałem tym moim sposobem na jednym HDD trzy Windowsy 7. Trochę jest pracochłonne ale u mnie się sprawdzało. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2019 36 minut temu, remil napisał: Z zainstalowanym WinXP miałem tym moim sposobem na jednym HDD trzy Windowsy 7. Trochę jest pracochłonne ale u mnie się sprawdzało. Możliwe, ale całkowicie zbędne. 37 minut temu, remil napisał: Nie znam programu dla zrobienia kopii aktywacji dla Windows XP Też nie znam, ale to całkowicie zbędne. Aktywuj jak każdy oryginalny system - online lub telefonicznie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi