Skocz do zawartości

Windows 10 i brak internetu po włączeniu komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zainstalowałem czysty Windows z tego forum i wszystko jest spoko oprócz tego, że jeżeli z godzinę-dwie mam wyłączony komputer to gdy go uruchamiam to komputer przestaje widzieć internet, że niby jest rozłączony. Oczywiście internet działa normalnie na telefonie tylko na komputerze z tym Windowsem jest taki problem. Pomaga mi jedynie reset routera ale zaczyna mnie to nudzić takie ciągłe resetowanie jego. Od czego to może zależeć? 

Wspomnę tylko, że to nie tylko czysty Windows ale nawet różne modyfikacje windowsów z tego forum. Co może być przyczyną?

Opublikowano

powiadasz: nie "czysty windows", a zainstalowałeś stery do twojego hardware (jak np chipset, sata, LAN/wifi....)?

czy po kablu też nie masz internetu? a masz połączenie z routerem?

twoja karta sieciowa może być problemem lub zła/brak konfiguracji lub w ogóle brak sterowników

jaki to model karty sieciowej, czy problem dotyczy połączenia kablowego, czy wifi i jaką wersję sterów zainstalowałeś?

a może pracujesz na strach z bazy microsoftu, tzn to co windows ci sam zainstalował?

ponadto podaj specyfikacje hardware twojego pc oraz model karty wifi i LAN a także podaj model routera i usługodawcę internetu, z którym podpisywałeś i pobierasz internet. jeśli to laptop, podaj dokładny model laptopa z naklejki na spodzie lapka lub na opakowaniu, lecz nie sama tylko serie!

jeśli nie znasz modelu karty/adaptera wifi oraz LAN (karta przewodowa), to podaj chociaż ID z właściwosci sterownika adaptera wifi  oraz LAN, o ile masz w ogóle zainstalowany do niej sterownik.

jak widzisz, przyczyn może być wiele. spróbuj zawęzić krąg podejrzeń odpowiadając szczegółowo na pytania, by nie szukać "igły w stogu siana". możesz wstawić jakieś pomocne fotki

Opublikowano

//edit: jeśli to zwyczajnie jest brak właściwego sterownika pod wersje win10, bo np masz zainstalowany domyślny microsoftu, najprościej pobierz i zainstaluj driver booster, uruchom aplikację, wyszukaj sterowniki i zainstaluj wskazany najnowszy sterownik do adaptera wifi i ewentualnie LAN, jeśli jest nowszy i zainstaluj. wybierz opcję zapisu punktu przywracania systemu lub kopie rejestru w razie jakichś niespodziewanych kłopotów

//edit: acha! pytanie dodatkowe: jakie masz zainstalowane zabezpieczenie internetu? może aplikacja antywirusowa i firewall zabrania łączyć się z np nową nieznaną siecią? trza zezwolić na łączenie się do tej sieci. windows także grupuje sieci na trzy grupy: domowa (powinieneś ten typ ustawić), publiczna oraz firmowa

//edit: jeśli nadal problem ne został naprawiony, sugeruje ci sformatować dysk i zainstalować czysty windows 10. skąd pobrać? najprościej z bazy technetu, ale trza mieć subskrypcje. ja proponuje w formie iso pobrać poprzez apkę windows iso downloader który znajdziesz w googlach (najnowsza wersja to 7.00). dla sprawdzenia poprawności i oryginalności ściągniętego obrazu, użyj apki Windows and Office Genuine ISO Verifier, aby byc pewnym "czystości" pobranej wersji