Skocz do zawartości

brak dostepu do internetu wifi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema mam taki problem mam nowy router asus rt-n12+ gdy jest połączony kablem internet działa (modem>router>laptop) a gdy sie łacze bezprzewodowo najpierw wyskakuje trwa identyfikowanie sieci a po chwili brak dostępu do internetu pomożecie mi to ogarnac? dodam ze moge sie zalogować do rutera

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Kiedyś mi pomogło wgranie nowszego firmware.

Sprawdz czy masz najnowszy firmware w routerze: Wersja 3.0.0.4.380.7378 2017/03/31

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

odłącz połączenie kablowe (NASA) i potem próbuj przez wifi (Asus)

jeśli nadal nie masz połączenia do Internetu, w ustawieniach routera sprawdź adresy DNS (dla sieci WiFi) od swojego usługodawcy internetu. powinny być te same, co w ustawieniach dla sieci LAN. w ramach testu możesz użyć publicznego adresu, np google:

DNS_1: 8.8.8.8

DNS_2: 8.8.4.4

jeśli masz włączone także IPv6

DNS_1: 2001:4860:4860::8888

DNS_2: 2001:4860:4860::8844

ponadto upewnij się na jakim kanale pracuje router a na jakim twój adapter wifi w jego właściwościach. powinien być taki sam kanał w adapterze co w routerze dla anteny 2.4GHz i/lub 5GHz, lecz mogą być różne kanały dla każdych z anten osobno

//EDIT: zauważyłem, że na ekranie ustawienia routera masz pomarańczowy wykrzyknik i podpowiedź, że coś jest nie teges z adresem WAN. sprawdź ustawienia konfiguracyjne w menu WAN. możesz skontaktować się ze swoim usługodawcą po pomoc

Opublikowano
Godzinę temu, bractwostali napisał:

wifi już działa, właśnie mam tylko problem z tym co świeci na żółto pewnie muszę ustawić statyczne ip z automatycznego tylko nie wiem jak :)

Skoro działa to przymknij na oko, ale ważne że chodzi. Może twój dostawca internetu zmienić na statyczny adres zamiast dynamiczny?

Opublikowano

Miałem dawno temu Multimedia i odrażam, zmieniłem na Vectra z stałym IP z routerem wifi. Warto pogadać ale czasami jest dodatkowa opłata za stały IP. Na moim Vectrze wszystko śmiga 600mb/s