jacekoz52 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Witam Postanowiłem zamienić dysk HDD na SSD . HDD to WD 620GB a SSD to GoodRam IRDM PRO 240GB .Mam zainstalowany WinJG10Pro z wiadomych względów nie mogę go sklonować .Przy nowej instalacji trzeba zaznaczyć , że instalacja na SSD .Mam pytanie : - czy są jakieś wskazania , dodatkowe czynności w przypadku instalacji na czysty system np. W10ORG1709X64 . Proszę o poradę , Wiek robi swoje a nie chciałbym zwalić dysku / emerytura niezbyt wysoka . Wysłane z Wrocka przy użyciu tradycyjnej klawiatury Cytuj
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2018 A po H....... instalujesz to ścierwo więcej problemów niż przyjemności zainstaluj Win 8.1 od PREZESA i nie będziesz miał problemów - oczywiście odpowiednio go jeszcze dostroić. Cytuj
piosylant Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, jacekoz52 napisał: z wiadomych względów nie mogę go sklonować Nie znam takich względów. Cytuj
jacekoz52 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Ja znam , Przy instalacji na HDD nie zaznaczasz opcji dla dysku SSD . Wysłano z Wrocka przy użyciu tradycyjnej klawiatury Cytuj
bison616 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2018 instalujesz program np ssdfresh po sklonowaniu na ssd i on juz ci zmieni co trzeba Cytuj
jacekoz52 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, woj_ani217 napisał: A po H....... instalujesz to ścierwo więcej problemów niż przyjemności zainstaluj Win 8.1 od PREZESA i nie będziesz miał problemów - oczywiście odpowiednio go jeszcze dostroić. Jeżeli to samo masz na myśli , to pisze się przez "C" a do poradników zajrzę - dzięki . Na Win8 jeszcze nie pracowałem zaczynałem od Win95 . Wysłane z Wrocka przy użyciu tradycyjnej klawiatury Cytuj
m4s Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Możesz sklonować partycja stary dysk -> nowy dysk za pomocą programu poniżej [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2018 " Na Win8 jeszcze nie pracowałem " to czas zacząć znasz takie powiedzenie " jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz " . " zaczynałem od Win95 " a ja od GNU/Linux i DOS Cytuj
jacekoz52 Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2018 11 minut temu, m4s napisał: Możesz sklonować partycja stary dysk -> nowy dysk za pomocą programu poniżej [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki za link , ale czy potem będę musiał coś ustawiać przy SSD ? Wysłane z Wrocka przy użyciu tradycyjnej klawiatury Cytuj
m4s Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Nie. Windows sam powinien wykryć SSD. Jeżeli nie wykryje to można go zmusić W cmd: fsutil.exe behavior query DisableDeleteNotify Wynik 0 oznacza że TRIM działa. Jeżeli jest inna wartość to w cmd: fsutil.exe behavior set DisableDeleteNotify Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
LAGUNA Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2018 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytat Jeżeli to samo masz na myśli , to pisze się przez "C" Awansował po wejściu do Uni. Cytuj
pietrasos Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 zamiast klonowania użyj funkcji migracji, by przenieść wszystkie dane wraz z systemem z hdd na ssd, aczkolwiek funkcja klonowania też zadziała, ale trza odpowiedni do tego programm, który obsługuje dyski ssd. ja do migracji użyłem acronis'a, ale są też darmowe programy, np testowałem migrację i klonowanie pomyślnie z programami aomei partition assistant oraz easeus partition master. jeżeli do dysku goodram producent dołącza samsung data migration tool (oem) lub też acronis (oem) do przenoszenia hdd na ssd, to oczywiście możesz skorzystać. niektórzy producenci dysków ssd właśnie jeden z nich udostępniają swoim klientom z kluczem oem za free, tzn wersję oem tylko dla jednego egzemplarza zakupionego dysku ssd. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 A Acronis co niby robi jak nie klonuje? Cytuj
pietrasos Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 klonuje i to za**biście nazwy funkcji są różne, ale migracja danych to jest zwyczajne klonowanie, oczywista oczywistość //edit: różnica między nimi w niektórych programach może jedynie wynikać z zakresem kopiowania, np migracja danych może być tylko dla partycji systemowej, a klonowanie przeważnie jest kopią wszystkich partycji, czyli całego dysku. w necie są też poradniki dla wybranej aplikacji, jak to zrobić, więc nie będziemy tu już tego opisywać Cytuj
m4s Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Migracja to co innego.Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj
piosylant Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Darmowy MiniTool Partition Wizard migruje/klonuje dyski/systemy/partycje pomiędzy SSD/HDD bez rozdrabniania się na technikę realizacji. Potrafi nawet zrobić klon dysku z aktualnie uruchomionym systemem. Robi to dobrze. Systemy wstają zwykle bez problemu. Wersja płatna migruje nawet pomiędzy MBR i GPT zgodne systemy, które również wstają. Czasem migracja systemu GPT do MBR nie wstaje, jednak drobne zabiegi przy MBR i oznaczenie systemowej partycji jako aktywnej załatwia sprawę. Poza tym, przed zaakceptowaniem zmian możemy do woli modyfikować rozmiar partycji, łącznie z partycjami systemowymi, odzyskiwania i OEM. Ciekawostka: Wybierając opcje "Migrate OS" i dalej "Copy only system disk" przenosimy sprawnie działający system na inny dysk bez zbędnych partycji OEM i innych dziwadeł wymyślonych przez producenta. m4s lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi