Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Ostatnio wyciągnąłem z szafy starego Dela D520 z zamiarem zrobienia z niego takiego komputera "kuchennego " sprawdzić czasem maila, przepisy ew podpiąć pod tv i odpalić jakiś film . Komputer ma jakiś procesor 2 rdzeniowy i niestety tylko 1 GB ramu ( więcej nie miałem ) Próbowałem instalować na tym Lubuntu na livecd było ok nawet z siecią mi się połączył ale podczas instalacji wywaliło mi błąd "Ubi-partition crashed " na zagranicznych forach nie znalazłem jakichś konkretnych informacji tylko sugestie że jest to jakaś niekompatybilność dyskowa, ale z Linuksa jestem zielony kompletnie . Pomyślałem o XP ( mam nawet na tym laptopie oryginalny klucz ) ale obawiam się że pomijając już bezpieczeństwo które na tym sprzęcie by mnie nie interesowało, to korzystanie z XP w tych czasach może być już nie możliwe ( mówię o komfortowym korzystaniu ) pamiętam że już kiedyś miałem problem z podłączeniem do internetu komputera z tym systemem . Chyba że jest jakaś sensowna modyfikacja ? A może jakiś android ? Dodam że system musi być przystępny w użytkowaniu bo będą z niego korzystać casuale totalni w tych sprawach . 

Opublikowano

Mogę polecić do przetestowania Linux Lite [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] odpowiednia dystrybucja na słabsze laptopy ( komputery )

Opublikowano
Godzinę temu, MonteCristo napisał:

ale obawiam się że pomijając już bezpieczeństwo które na tym sprzęcie by mnie nie interesowało, to korzystanie z XP w tych czasach może być już nie możliwe ( mówię o komfortowym korzystaniu ) pamiętam że już kiedyś miałem problem z podłączeniem do internetu komputera z tym systemem .

Mam na stacjonarce ponad rok czasu xp, internet, yt, starsze gry działają bez zarzutów :)

Opublikowano
W dniu 17.05.2018 o 21:16, Attendd napisał:

Działa bardzo dobrze na takim sprzecie.

Zainstalowałem ten system i na razie jak dla mnie rewelka, system na kompie z 1GB ramu spokojnie daje się używać nawet korzystając z youtuba i to w 720p ( wyższych rozdzielczości nie sprawdzałem ) w życiu bym nie powiedział że sprzęt na którym korzystam ma 1GB ramu gdybym nie widział w menadżerze urządzeń . Mam tylko jedno pytanko . Czy jego się aktywuje ? Bo mi niby piszę że mam 3 dni do automatycznej aktualizacji . Jeśli tak to czym ? 

A i jeszcze jedno pytanie do użytkowników ( gdyby tu jacyś byli ) czy przy 1GB ram ktoś instaluje w tym systemie antywirusa ? Chodzi mi czy bardzo wtedy nie zabiera ramu ? W sumie na tym kompie i tak mi bardziej na wydajności zależy niż na bezpieczeństwie, w razie czego to w pół godziny zainstaluje wszystko od nowa, a żadne przelewy bankowe itp raczej na tym robione nie będą . 

Opublikowano
Godzinę temu, MonteCristo napisał:

Zainstalowałem ten system i na razie jak dla mnie rewelka, system na kompie z 1GB ramu spokojnie daje się używać nawet korzystając z youtuba i to w 720p ( wyższych rozdzielczości nie sprawdzałem ) w życiu bym nie powiedział że sprzęt na którym korzystam ma 1GB ramu gdybym nie widział w menadżerze urządzeń . Mam tylko jedno pytanko . Czy jego się aktywuje ? Bo mi niby piszę że mam 3 dni do automatycznej aktualizacji . Jeśli tak to czym ? 

A i jeszcze jedno pytanie do użytkowników ( gdyby tu jacyś byli ) czy przy 1GB ram ktoś instaluje w tym systemie antywirusa ? Chodzi mi czy bardzo wtedy nie zabiera ramu ? W sumie na tym kompie i tak mi bardziej na wydajności zależy niż na bezpieczeństwie, w razie czego to w pół godziny zainstaluje wszystko od nowa, a żadne przelewy bankowe itp raczej na tym robione nie będą . 

Możesz sobie użyć Total Security Esential(pobiera mało ramu ale to da tyle co nic, z modułem od bitdefendera troszke wiecej zje). Przetestuj najwyzej odinstalujesz.

Aktywować możesz nawet trwale tutaj opis na tej stronie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie