czesc Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2017 Cześć Wszystkim! Jest to mój pierwszy post - mam nadzieję, że w dobrym dziale zadaję pytanie. Mam zamiar zbudować komputer na podstawce 1151 (w miarę tani procesor + karta 1050). Słyszałem, że na nowszych płytach nie da się już zainstalować win7 lub nie ma do nich sterowników pod ten system. A więc wymuszone jest zainstalowanie w pełni szpiegującego win10. Tutaj moje pytanie: 1. Czy na podanej płycie lub innych będzie można bez problemu zainstalować win7? Jestem bardzo przyzwyczajony do Win7 z modyfikacjami właśnie z forum. Jeżeli już musiałbym przesiadać się na inny system wolałbym ominąć kafelkowe win8 i wybrać win10. Przy tym moje pytanie: 2. Jaka modyfikacja byłaby najaktualniejsza oraz najlepsza pod względem - prostoty funkcjonowania i wyglądu zbliżonego do win7, - wyłączenia wszelkich możliwych przesyłanych informacji do giganta z Redmond - jak najmniejszego zużycia RAM - usunięcia wszelkich niepotrzebnych procesów czy programów - optymalizacji - usunięcia wszystkich programów (typu sklep), które korzystają z sieci Sprzęt głównie będzie wykorzystywany pod gry, dlatego zależy mi na małym zużyciu ram przez system, oraz zależy mi aby wszystkie opcje szpiegujące użytkownika były bazowo wyłączone. Prosiłbym o pomoc w wyborze... Znalazłem jak na razie wersję Mr.T [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I wydaje się być naprawdę ciekawa...
LAGUNA Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 Zerknij jeszcze na. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] płytkę jak byś chciał z 4-ema bankami na pamięć [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Gość Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 Wind 7 można zainstalować na najnowszych płytach - sam mam z270 - i najnowszych procesorach - są poradniki na tym forum. O problemach z aktualizacjami też jest napisane. Płyta z czterema bankami niekoniecznie potrzebna - pamięci pracują na tych płytach w dual -więc jeśli budujesz od nowa możesz zainstalować -2 razy 4, 2 razy 8 itp.-chyba że chcesz wykorzystać stare kości pamięci.
annonying_anoni Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 1.Tak 2.Nie baw się w mody ,nie warto
czesc Opublikowano 1 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2017 2.Nie baw się w mody ,nie warto Dlaczego tak uważasz? Korzystam z forumowego Moda Win7 i bardzo przyjemnie mi się pracuje. Tylko dość dawno go instalowałem, brak mu aktualizacji - ale uznałem już że zmienię platformę i wtedy dopiero zainstaluję nowy wybrany system. Nie chcę windowsa czystego, ponieważ to z góry wyklucza połowę elementów koniecznych na jakich mi przede wszystkim zależy w nowym systemie. Mod Windowsa daje taką możliwość już przy procesie instalacji. Zerknij jeszcze na. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] płytkę jak byś chciał z 4-ema bankami na pamięć [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki - na pewno sprawdzę. Płyta bardzo ciekawa, szczególnie, że w tym samym rozmiarze mam 4 bank, 2xPCI Express i nieco lepszy chipset. Tylko o 100zł droższa. Zobaczymy Wind 7 można zainstalować na najnowszych płytach - sam mam z270 - i najnowszych procesorach - są poradniki na tym forum. O problemach z aktualizacjami też jest napisane. Płyta z czterema bankami niekoniecznie potrzebna - pamięci pracują na tych płytach w dual -więc jeśli budujesz od nowa możesz zainstalować -2 razy 4, 2 razy 8 itp.-chyba że chcesz wykorzystać stare kości pamięci. Wiem, że są poradniki i dzięki za odpowiedź. Czytałem je, ale jest to dość niepewny temat, szczególnie jeżeli chodzi o zainstalowanie wszystkich sterowników etc. Zależałoby mi na możliwie prostym schemacie bez dodatkowego kilkugodzinnego wyszukiwania odpowiednich sterowników, instrukcji tak aby działało bezproblemowo - stąd moje pytanie o Win10 i odpowiedniego moda. Tak, żebym zainstalował system a całość miał gotowe w kilka godzin jak do tej pory robiłem z wersjami Win7 tutaj z forum, a nie żeby zajęło to cały dzień z mnóstwem nerwów, że coś nie działa czy nie jest kompatybilne. Tylko prosiłbym o nie branie do siebie powyższego i stwierdzenie - "to zainstaluj sobie czystego windowsa i nie będziesz miał problemów". Tak może zrobić każdy, ale właśnie po to zadałem pytanie, aby rozwiązać mój problem i wybrać właściwie: System (już wydaje mi się, że pozytywnie nastawiam się do Win10 Pro) - ale okrojony, bez sklepów etc - zbliżony wyglądowo pod Win7 - bez telemetrii i innych "szpiegujących" mechanizmów - jak najmniejszego zużycia RAM - usunięcia wszelkich niepotrzebnych procesów czy programów - wyłączenia / usunięcia programów / aplikacji czerpiących jakiekolwiek dane z sieci (typu wiadomości, kursy, etc - tak żeby nawet wolna przepustowość łącza działała sprawnie)
LAGUNA Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2017 W zależności jak chcesz zacząć (piszesz taniej) to właśnie te 4-ry bank się mogą przydać. Lepiej dokupywać pamięci niż wymieniać. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ceny w sklepach [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
annonying_anoni Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2017 Dlaczego tak uważasz? Według mnie (to moja osobista opinia) to trochę jak grzebanie przy czymś co nie zostało do tego stworzone np tak jak naprawa macbooka. Takim grzebaniem możemy coś przyspieszyć male też zmniejszyć stabilność systemu. Może kiedyś się przekonam ,ale teraz uważam iż jest to trochę udoskonalanie na siłę.
moore Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2017 Możesz też spróbować moda windows 8.1 bez kafelków/sklepu etc. z wyglądem windowsa 7. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
czesc Opublikowano 2 Października 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2017 Dziękuję wszystkim za wiadomości - myślę, że jest to dobry początek i pole do podjęcia decyzji. Na pewno po złożeniu jednostki coś z tego wybiorę. Jeżeli ktoś miałby jeszcze chęć podzielenia się sprawdzonym modem w tych kategoriach, które poszukuję to temat proszę zostawić otwarty - wszelkie wskazówki mile widziane
Rekomendowane odpowiedzi