Jump to content

TESTY portali i ich "ciemna strona"

Recommended Posts

Posted

Cholernie śmieszna dyskusja. Dziwi mnie tylko, że zapalony wojownik AMD próbuje walczyć tutaj, wśród maluczkich, zamiast wyruszyć z misją na większe, stricte sprzętowe forum. No cóż, trzeba dostosowywać przeciwnika do swojego poziomu, zamiast porywać się z motyką na Słońce.

od siebie dodam, że w przypadku AMD nie chodzi o to, że żre ponad miarę, po prostu przegrywa sromotnie z Intelem, jeśli chodzi o stosunek mocy do wydajności.

I nie żeby coś, ale pcLab to wyjątkowo mało rzetelne źródło informacji. Wśród ludzi, którzy siedzą w temacie, ta strona zazwyczaj jest wyśmiewana, lub przynajmniej traktowana z przymrużeniem oka. Nie znam wielu ludzi, oprócz niektórych użytkowników rzeczonej strony, którzy podchodzą do ich testów, przeglądów i różnego rodzaju artykułów poważnie.

Posted

Oczywiście o PCLab można mieć swoje zdanie tak jak o systemie czy platformie sprzętowej, ale ten znienawidzony portal w swoich testach nie różni się zbytnio od PurePC, benchmark czy AnandTech. Wszyscy oszukują?

Posted

Akurat pclab jest stosunkowo dziwny - w miarę ich testy procesorów są ułożone (choć i tak czasami, aż zbyt idealne im różnice wychodzą, i trochę jest inaczej w realu), ale co zrobili z testem GTX970 to masakra - na purepc i innych portalach zwykle GTX 970 = +-5% GTX 780, a nie praktycznie 780Ti. Stare sterowniki, albo coś nie tak, bo na pure był jeszcze raz test i to samo wyszło.

Posted

Cholernie śmieszna dyskusja. Dziwi mnie tylko, że zapalony wojownik AMD próbuje walczyć tutaj, wśród maluczkich, zamiast wyruszyć z misją na większe, stricte sprzętowe forum. No cóż, trzeba dostosowywać przeciwnika do swojego poziomu, zamiast porywać się z motyką na Słońce.

od siebie dodam, że w przypadku AMD nie chodzi o to, że żre ponad miarę, po prostu przegrywa sromotnie z Intelem, jeśli chodzi o stosunek mocy do wydajności.

I nie żeby coś, ale pcLab to wyjątkowo mało rzetelne źródło informacji. Wśród ludzi, którzy siedzą w temacie, ta strona zazwyczaj jest wyśmiewana, lub przynajmniej traktowana z przymrużeniem oka. Nie znam wielu ludzi, oprócz niektórych użytkowników rzeczonej strony, którzy podchodzą do ich testów, przeglądów i różnego rodzaju artykułów poważnie.

"jeśli chodzi o stosunek mocy do wydajności." pobór tak? tu masz racje, ale czy warto sie kłócić o marne grosze podczas NORMALNEGO użytkowania? nadrabia za to ceną a wydajnosci nie są duże różnice, tylko jak wszysto..trzeba umieć dobrac sprzet ;)

PS: ja nie jestem wojownikiem AMD, technicznie mówiąc to ja jestem Intelowcem ale prawdziwym gdzie jest obiektywizm a nie fanboystwo i fantyzm ;)

Akurat pclab jest stosunkowo dziwny - w miarę ich testy procesorów są ułożone (choć i tak czasami, aż zbyt idealne im różnice wychodzą, i trochę jest inaczej w realu), ale co zrobili z testem GTX970 to masakra - na purepc i innych portalach zwykle GTX 970 = +-5% GTX 780, a nie praktycznie 780Ti. Stare sterowniki, albo coś nie tak, bo na pure był jeszcze raz test i to samo wyszło.

no jak? PCLAB to twoja encyklopedia i biblia i coś nie halo? i to mówi Admin pclabowy  :lol: ale prawda taka ze te gtx to jedno to samo tylko numerek inny ;) a różnica to jest 2% czyli marginalna, granica błedu pomiarowego

Posted

nie jest ;) HT to wykorzystanie pozostałej rezerwy niewykorzystanego rdzenia.. jak masz 80-90% w grach to HT co ma ci pokazac? dlatego I7 vs i7 w grach jest 10w wiecej dla I7 ;)

Drugra sprawa... mówisz ze HT jest, to dlaczego FPS w grach I5 vs I7 czy pentium vs i3 jest różnica 1-2FPS (błąd pomiarowy) a nie 50% lub 30% wiecej?

Jest sporo softu, który wykorzystuje ht i różnica jest widoczna (25% i więcej). Ty tyle jeśli chodzi o pojedyńczą aplikację, natomiast w wirtualizacji lepiej spisze się ht podczas alokacji zasobów przez hypervizor (dobitnie to widać w vsphere). Jednakże w domowych zastosowaniach nie ma sensu pakować się w i7, lepiej dołożyć kasę do ssd lub większego ssd.

Posted

jest ale 70% softu widzi HT lecz nie używa, 20% widzi i używa jakby chciało a nie mogło czyli baardzo słabo i w ograniczających zasadach wydajności a reszta to widzi obsługuje a i tak brak różnicy wiec? Wina lezy po stronie HT i softu, why? Softy sa robione na stare wersje HT, nie zadażaja za zmiana wersji tego aspektu dlatego jest jak jest ;) jak zbyt stara wersja HT obsługi w programie w cpu sie nie załączy wcale  (zakładamy ze soft ma HT wgrane) HT ewoluuje coraz cześciej ;) najnowsze w SKY mamy ale co z tego jak zysk maxymalnie w smarkach 30%? w praktyce najwiecej system obsługuje ale tez tak na pół gwizdka i zyski max 15%, wyjątkiem sa programy profesjonalne ale tego nie uwzględniam bo to nie dla kowalskiego zabawa a o tym typie mówimy tylko i wyłacznie, dla szarego kowalskiego ;)

Posted

wyjątkiem sa programy profesjonalne ale tego nie uwzględniam bo to nie dla kowalskiego zabawa a o tym typie mówimy tylko i wyłacznie, dla szarego kowalskiego ;)

@ja:  "Jest sporo softu, który wykorzystuje ht i różnica jest widoczna (25% i więcej). Ty tyle jeśli chodzi o pojedyńczą aplikację, natomiast w wirtualizacji lepiej spisze się ht podczas alokacji zasobów przez hypervizor (dobitnie to widać w vsphere)."

Nie było napisane, że mówimy tylko i wyłącznie dla szarego kowalskiego :). Jestem tu od wczoraj więc sorki jeśli nie rozumiem pewnych zasad tutaj panujących ale myślałem, że "winclub" pochodzi od windows a nie od "target: kowalski", gdzie można spotkać się na benchmark, pclab czy dobreprogramy. Chociaż muszę przyznać, że jest masa działów dot. windowsów od xp po 10 ale żadnego o serwerówkach... nic. Więc może rzeczywiście defaultowym kontekstem jest windows domowy, aplikacje domowe i domowy użytkownik :). W takim bądź razie przepraszam za niedopatrzenie, co ne zmienia faktu że ht działa, choćby w przypadkach o których napisałem (czyli 99% przypadków z jakimi się spotykam).

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Odnoszę wrażenie że serwerki masz obcykane :) Więc co szkodzi jeżeli masz czas . Pokazać Kowalskiemo odrobinkę innego świata .

Fakt faktem jesteśmy wcelowani bardziej w "domówki" ale oczy mamy otwarte . Coś napiszesz , coś się podzielisz a chętnie przygarniemy tą odrobinkę wiedzy . Tyle słowem offtopu 

A nawet gdyby ht dawało 15% zysku to czemu mamy tym gardzić ? 

Czemu mamy gardzić x64 które też 100% nie daje zysku a jakieś tam ćwiartki ( w porywach też koło 25% jest wydajniej ) z tego .

Oczywiście pomijam marketing który badż co badż teraz jest ważniejszy niż produkt końcowy . Naciągnąć leszcza a jak nie wypali i leszcz skuma ze nie ta woda powie się mu soryy staraliśmy sie daj nam szansę :P

Posted

Kolega erectus twierdzi, że 70% softu nie używa HT, dodatkowo 20% nie widzi HT, czyli łącznie 90% aplikacji, które nie korzystają z HT - dobra przyjmuję wyzwanie - przy odrobinie czasu przetestuje 10 najpopularniejszych aplikacji używanych często przez Kowalskiego i stawiam w ciemno, że 90% z nich czyli 9 na 10 wykorzysta wszystkie rdzenie oraz HT czyli łącznie 8 wątków mojego i7. Mam zamiar użyć 7-zip, WinRaR, UltraIso, systemowy defragmentator, konwerter wim to esd, jakiś konwerter filmów, wintoolkit, jakiś odkurzacz, itp itd.

Czekajcie, a będzie Wam pokazane. ;)

P.S. Ja znam wynik - erectus dopiero przejrzy na oczy(i kupi i7).  :L 

Posted

Archiwizatory, systemowe narzędzia, odkurzacze, edytory, menedżery też - tylko muszę zrobić screeny aby rozwiać mity i fałszywą propagandę, a na razie intensywnie pracuję nad nową Vistą.

Posted

Więc tak... jak znajdę nieco czasu to zrobię oddzielny temat.

A tym czasem... jeśli w danej aplikacji ht nie jest wykorzystywane i zwyczajnie nie zwiększa wydajności to ... nadal nic złego :). że nie obniża wydajności tak jak procki bez ht. Otóż w moim świecie hosty się nie nudzą i choćby chodziły na vmkach procesy jednowątkowe to nie zapominajmy, że o wydajności vmki decyduje warstwa ósma. Ja mogę zaprojektować serwery, san, sieci oraz warstwę aplikacyjną ale jeśli sceduję obsługę środowiska adminowi, którego nikt nie wysłał na szkolenia to potem cały host choćby się nudził to będzie strasznie lagował. Da się łatwo doprowadzić procki do lagowania bez większego obciążania ich jeśli daje się za dużo vcpu maszynom wirtualnym. Scheduler esxa wyszukuje w danej jednostce czasu tyle wolnych corów ile zdefiniowana ma dana maszyna wirtualna. Dlatego best practice jest pakować duże vmki wraz z małymi. Jeśli na np. 20 wątkowym cpu wrzucimy z pięć 10x vcpu maszyn to będzie to chodziło zdecydowanie gorzej niż jakbyśmy wrzucili 50 1x vcpu maszyn. Niby upchnęliśmy tyle samo vcpu ale w przypadku dużych maszynek algorytm musi czekać aż zwolni się w danym momencie 10 vcpu. I gdy vmware zaleca opóźnienia do 20ms to gdy przed kompem postawimy niedouczonego optymistę to lagi potraią przekroczyć 200ms. Pominę kwestię możliwości wypadnięcia nody z klastra bo to byłoby już disaster recovery ale wyobraźcie sobie wydajność takiego sqla albi iisowego frontendu :). Dlatego jeśli włączy się ht to ma się 40 wątków i vmware ma większe pole do popisu. I to już nie jest kilka marnych procent :). Ogólnie dostawcy hypervizorów zalecają żeby zdusić maszynkę (vm) na mniejszej ilości wątków niż dawać dużo na zapas.

Więc od dziś lubimy ht* :).

* chyba, że mamy licencjonowanego sqla per vcore :).

Posted

Kolega erectus twierdzi, że 70% softu nie używa HT, dodatkowo 20% nie widzi HT, czyli łącznie 90% aplikacji, które nie korzystają z HT - dobra przyjmuję wyzwanie - przy odrobinie czasu przetestuje 10 najpopularniejszych aplikacji używanych często przez Kowalskiego i stawiam w ciemno, że 90% z nich czyli 9 na 10 wykorzysta wszystkie rdzenie oraz HT czyli łącznie 8 wątków mojego i7. Mam zamiar użyć 7-zip, WinRaR, UltraIso, systemowy defragmentator, konwerter wim to esd, jakiś konwerter filmów, wintoolkit, jakiś odkurzacz, itp itd.

Czekajcie, a będzie Wam pokazane. ;)

P.S. Ja znam wynik - erectus dopiero przejrzy na oczy(i kupi i7).  :L

ale zrób z off i on HT, aaa lapki nie mają tego

@pszsz wirtualizacja to co innego bo tam maszyny wirtualne sa aktualizowane na bieżąco do każdej odmiany HT intela, ale weź np. stara wersje VB np. z sprzed 5 lat poczatkową na nowym cpu np. HW lub HWR i potem podmień a zobaczysz róznice w działaniu HT ;)

Posted

Vboxa nie używam bo to nie jest rozwiązanie enterprisowe. Nie żebym się foszył :) ale po prostu "nie chce mi się" uczyć programów, z którymi w pracy się nie spotkam. Ogólnie wychodzę z założenia, że jeśli coś sprawdza się w korpo to sprawdzi się w domu. Co się sprawdza w pracy? Jak chcę mieć jakiś serwerek poczty to stawiam exchange 2013, jak cokolwiek serwerowego to 2012r2 datacenter, jak jakąś bazkę to 2014 enterprise z prostego powodu: standard sux pod wieloma względami i tu nie chodzi nawet o dodatkowe funkcje ale po prostu o to, że microsoft jest cwany :). Robię tak bo po prostu mam na wszystko licencje z bizspark oraz na szkoleniach widziałem straszne rzeczy. Załóżmy sobie, że kopiujesz duży plik i (tu puszczam wodze fantazji) zwykły windows wkleja go na dysk "normalnie" czyli byle gdzie i byle jak a wersja uber pro układa dane obok siebie, używa wszystkich wątków zostawiając trochę iopsów, sieci i cykli cpu na heartbeaty i uaktualnia wpisy indeksów. Cód, miód, malinka i tak właśnie działą sql enterprise: głupie indeksowanie nie dość, że leci wielowątkowo to jeszcze, o zgrozo, dochodzi do 100% gdzie standard korzysta z gorszego algorytmu i trzeba czynność powtórzyć (o czym microsoft się nie chwali). Takie pierdoły jak nie rozjeżdżanie się baz, kompresja czy normalnie działający warehouse to coś czego brak obrzydza korzystanie z podobnych produktów. Oczywiscie wszystko na vmkach, dzięki czemu komfort komfort pracy czy labowania jest na akceptowalnym poziomie (nie cierpię zmulenia lub położenia całego środowiska bo jakiś komponent zdechł).

Co to ma wspólnego z VB? Wolę kobyły, które znam i wiem, że potrafią dużo niż maluchy, których ograniczenia ciągle wnerwiają. A jak brakuje zasobów to się ich dokłada w myśl zasady: wiesz wiecej = zarabiasz więcej, czyli że to się zwraca :).

Guest Devhost97
Posted

ale zrób z off i on HT, aaa lapki nie mają tego

Ciekawe. Ja mogę włączyć i wyłączyć HT na lapku. I jak chcesz to mogę ci zrobić te testy za Wiktorynka - aby udowodnić że 9/10 aplikacji widzi i korzysta z HT.

Posted

prędzej system rozbije to niż aplikacja ale mniejsza kto zna to rozumie

@pszsz ba, ale program nie ma znaczenia oba ciagną z tej samej biblioteki i instrukcji ;) co do poczty, nie używam pośredników bo to zbedne. Co do serwerów to serwery, zostawmy to w spokoju ;) Ja mówie o tradycyjnym zastosowaniu dla "kowalskiego"

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information