Jump to content

Test - Windows Vista SP2 vs 7 vs 8 X64 - w grach :D

Recommended Posts

Posted

Czy mozesz pobrac [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wybrać ustawienie dla grafiki i po restarcie sprawdzić jeszcze raz wyniki :P

ja ustawiam system cpu i dyski nie pod gry i dla tego może byc rozczarowujący wynik :D

Posted

Pochwała za test, że w ogóle jest i autorowi się chciało, oby takich więcej.

Kilka pytań do autora:

1. Czy Vista posiadała w ogóle obsługę DX11, bo autor moda nie zintegrował: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz do działania DX11 we Viście konieczna jest poprawka KB971512(występuje wspólnie jeszcze z 3 poprawkami)? - to mogło zdecydowanie wpłynąć na lepszą wydajność Visty. 

2. Co ze sterownikami chipsetu, integry, USB 3.0 do Visty(nie występują do tego chipsetu)? - bez tego system był mniej obciążony i miał mniej uruchomionych procesów co również mogło sie przełożyć na zwiększoną wydajność w grach.

3. Nie kwestionuję testu na modowanych systemach, bo rozumiem, że autor dążył do uzyskania maksymalnej możliwej wydajności bez względu na środki.

4. Generalnie wyniki zbliżone, zwłaszcza w ilości minimalnych fps, gdzie różnica 1 fps jest na granicy błędu pomiarowego. 

Posted

@FAFAŁ - sprawdzę to, ale za jakiś czas ;). Ogólnie fajne animacje są na tym Pro Maxxie, ale coś mi się zdawało, że mógł od tego lekko zamulać (choć teoretycznie nic nie było ruszane z aero podczas gry).

@wiktorynka:

1/ Tak posiadała jakbym inaczej zrobił go ? :P Autor moda dodawał skrót do pobrania DX11 i DX9 (zresztą to ja :D), i tak to była ta poprawa KB, bez innych instalowałem ją. A nie wiem czemu miałoby poprawić to wydajność, to przecież tylko instalator w postaci .msu DX'a 11

2/ Widziałeś mój screen poprzedni ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wszystko zainstalowane oprócz driverów grafiki na cpu, ale tego nie instalowałem nigdzie.

No co ty system by nie umiał zarządzać tym za bardzo - wiem, bo czasem jadę bez sterów chipsetu i czasem jest ok, a potem się nie ogarnia.

3/ O to mi chodziło

4/ Tak wyniki zbliżone, ale zdziwiła mnie przewaga Visty (chociaż wiedziałem, że ją dobrze zbudowałem w miarę :P), ale na takim NOWYM sprzęcie. To znaczy, że biblioteki nie zwiększają swojej wydajności i takie jakie są od lat zostają. Tylko na nowym oprogramowaniu mogą być trochę większe różnice. 

Posted

Sam sie zdziwilem, ale tak z tego wychodzi. A do tego Win 7 troszke slabo, ale wcale az taki zly nie jest - roznice to max 3-4 fpsy w avg fps.

A tu przedstawiam poziom pewnego forum po zaprezentowaniu mojego testu.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

znam to forum dobrze, za dużo tam "znafców", "speców", "przyzwyczajonych do loga (w końcu intel do all zadań, a amd do smieci ^_^ )", "nimfomanów", "analityków, "sprzedawców","marketingowców" (co najlepsze? SPC do ALL), "kombinatorów", snobów, "bajkopisarzy" i wiele wiele cudaków...  ale w jednym maja racje, mod to jak system z dopalaczem, ja bym zrobil czyste dodatkowo...ale to moje zdanie z twoimi tweakami i wylączonymi pewnymi uslugami...

Posted

@peritus, ja znam to forum aż za dobrze ;) (aah. pamiętny temat na windowsmx.pl), jednak mod to mod, test byłby brdziej obieltywny, gdyby był przeprowadzony na 'czystym' systemie, wtedy byłoby widać wszelkie róznice w wydajności