Jump to content

Menu pendrive multiiso

Recommended Posts

Posted

Witam potrzebuje stworzyć menu botowalne pendrive w którym będę miał własne programy/windowsy musi być opcja dodania tła i takie tam, pomoże ktoś?

Posted

Odsyłam do tematu:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tutaj jest opisane jak dodać iso. Wgrać menu , natomiast pełna konfiguracja typu zmiana tła  jest na :

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  , trochę mi to zamie zanim obczaje:D tu jest odpowiedz:

Posted

Zrobię po polsku . Ale najpier sam muszę ogarnąć co i jak. Pierwszą część już mam.  Obecnie kończę swój poradnik : Tworzenie AIO:

Tam też zobacz jak co się robi bo to właśnie tam dodam kilka wersji na 1 pendrive.

Posted

Ja używam WinSetupFromUSB i dotego tworzę graficzne menu wg tego tematu:

Tak to wygląda:

Posted

Już patrze czy mi się uda :D

zaba44 nie podoba m i się ten sposób bo wskakuje jakieś pierwsze menu i trzeba klikać a ja chce odrazu żeby ładowało i bez zbędnych informacji o grubie i twórcy.

podoba mi się program xboot tylko nie wiem jak za bardzo ustawić zawartość pliku syslinux.cfg

Chcę mieć 2 menu 

1 Systemy Operacyjne 

1.1 pod menu z windowsami 

2 Programy

2.1 podmenu z programami

Posted

Ja zawsze robiłem menu oparte na grub4dos. W xboot też możesz zrobić w ten sposób pendriva a potem wizualnie dostosować go wg instrukcji z linku wyżej. 
Zawartość menu.lst u mnie:

Posted

Pomożesz zaba44 z xbootem? Ten poradnik z linka nie przypadł mi do gustu, xboot robi bardzo fajne menu i odrazu się włącza o to mi chodziło ale nie wiem jak rozdzielić menu na systemy i programy.

Posted

Chyba sobie poradziłem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], jest to co chciałem i jeszcze musze się upewnić że działa.

Mam problem z dodaniem własnej grafiki nie wiem jakie parametry ustawić aby ją wyświetlało, plik podmieniony ten sam rozmiar, format.

Posted

Pierwszą linijkę zmień na:

Zakładając że plik z graficznym interfejsem nazywa się menu i jest bezpośrednio na pendrive

edit. musisz edytować wszystkie pliki *.lst i wkleić tą linijkę

Posted

Obraz mam już zmieniony i jest w fabrycznym folderze tylko nie chce wczytać rozdzieloczości np. 1024 768 tylko 640 480

Tu mam plik z 

prompt 0

UI /boot/syslinux/vesamenu.c32

menu width 78
menu margin 4
menu rows 13
menu background /boot/syslinux/xboot.jpg

#menu notabmsg Press [Tab] to edit options

menu color border 0 #ffffffff #ee000000 std
menu color title 0 #ffffffff #ee000000 std
menu color sel 0 #ffffffff #85000000 std
menu color unsel 0 #ffffffff #ee000000 std
menu color pwdheader 0 #ff000000 #99ffffff rev
menu color pwdborder 0 #ff000000 #99ffffff rev
menu color pwdentry 0 #ff000000 #99ffffff rev
menu color hotkey 0 #ff00ff00 #ee000000 std
menu color hotsel 0 #ffffffff #85000000 std

MENU HELPMSGROW 19
MENU HELPMSGENDROW -1

#####menu color option  forground #ALPHA/R/G/B  background #ALPHA/R/G/B
#####Black_menu color sel 0 #ffffffff #ff000000
#####Green_menu color sel 0 #ff00ff00 #ff000000
#####Red_menu color sel 0 #ffff0000 #ff000000
chciałbym edytować ramkę, wielkość tekstu 
Posted

Jeżeli robiłeś wg poradnika z mojego linku to tam pisało żeby ustawić 800x600 i u mnie z taką rozdzielczością to wyświetla. Wystarczająca żeby podczas bootowania menu wyglądało ładnie i czytelnie.

Posted

Po prostu edytuje pliki już zrobione. W załączniku daje pliki z pendrive bez obrazów iso. Musze edytować Wielkość tytułu kolor, kolor przy podswietleniu

Posted

Ktoś to gotowe menu zrobił pod taką rozdzielczość bo w żadnym pliku nie znalazłem informacji odnoście rozdzielczości. Tu masz moje menu zrobione moim sposobem:

skopiuj plik menu bezpośrednio na pendriva i w pliku menu.lst zmień linijkę:

na :

Jeżeli będzie działać pobaw się trochę w gimpie i zrób swoje menu :D Jeżeli nie to więcej nie pomogę bo ja to robię innym sposobem niż ty i nie wiem o co może chodzić

Posted

Pomoc [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nic nie dała ta zmiana, jutro poszukam dalej co i gdzie pozmieniać żeby dopasować do sb.

Posted

Dlatego tak jak pisałem, wolę grub4dos a nie syslinux bo to opanowałem i raz zrobione menu służy mi już od dłuższego czasu. Tylko programy się zmieniają ;)

Posted

Zmieniam tekt dla argumentu "press [Tab] ........" i dalej wyświetla mi to samo bez żadnej zmiany, wie ktos jak to zmienic? i powiększyć tytuł?

Posted

Nie wiem jak dodać zdjęcie tu np zamiast tytułu, zna się ktoś?

Gdzie zapisuje się tekst "automatic boot ..."?

A więc tak zrobiłem prawie działające menu, do tego co mam muszę dodać tylko obrazy iso tworząc na nowo xboot'em i wgrywając swoje theme. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi czy da się zmienić rodzaj czcionki i czy mogę zmienić tekst "Automatic boot in 1-10 second..."  w żadnym pliku nie mogę tego znaleźć, a tu screen:

599aa043f04145de9229b3f8c29b7a5b.png

Posted

Nie wiem jak dodać zdjęcie tu np zamiast tytułu, zna się ktoś?

Gdzie zapisuje się tekst "automatic boot ..."?

A więc tak zrobiłem prawie działające menu, do tego co mam muszę dodać tylko obrazy iso tworząc na nowo xboot'em i wgrywając swoje theme. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi czy da się zmienić rodzaj czcionki i czy mogę zmienić tekst "Automatic boot in 1-10 second..."  w żadnym pliku nie mogę tego znaleźć, a tu screen:

599aa043f04145de9229b3f8c29b7a5b.png

Podrzuć mi cały schemat tego, fajnie to wygląda