Jump to content

Niestabilny ping / radiowka

Recommended Posts

Posted

Witam! Mam pewne problemy związane z internetem? Otóż od założenia radiówki, praktycznie cały czas jest skaczący ping 30, 100, 200, 60 itd. 

Znam paru gości, którzy mają radiówkę oraz mają stabilny ping i, jak widać, że się da. Moja radiówka nie ma na przeszkodzie żadnych drzew itp.

odległość do około 100/200m  +/-. Moje łącze osiąga 20 pobierania i 10 wysyłania, ale tak na prawdę powinno starczyć na więcej łącz, i nie wiem

od czego to zależy, bo już sam nie wiem czy to przez to, że inny osobnik z domu używa internetu (wi-fi), tylko ja jestem podlaczony kablem. 

I pytanie, czy dałoby się jakoś ustawić przepustowość łacza w innym urządzeniu np. laptop mojej siostry na której siedzi prawie cały czas, ale 

według mnie to nie od tego, ale zawsze warto jej ustawić mniejsze łącze. Dodatkowo, czy opcja zadzwonienia do dostawcy mojego internetu

i powiedzenie mu, żeby zamontował nową antene (wieksza) byłaby dobra? Tak jak mówię nie da sie wytrzymac z tym internetem. A to już 

kolejny raz kiedy mam ten sam problem (wczesniej mialem internet z netii, który się również nie sprawdzał). Przyznam, że jest ciut lepiej, ale nie ma tych stabilnych pingów, które jednak do gier fps są wymagane. 

Mój typ routera: TL-WR841N

Z góry dziękuje za pomoc. :)

Posted

A siostra będzie pewnie bardzo szczęśliwa jak jej "troszkę" utniesz. Internet radiowy jest raczej wybierany w sytuacji, gdy nie ma innej alternatywy. W przypadku złych warunków atmosferycznych tj. śnieg, deszcz itp.. możesz mieć utrudniony dostęp do sieci. Dużo zależy od dostawcy jak i całej infrastruktury. Sprawdź jakie są pingi w czasie gdy drugi komputer jest wyłączony, ale myślę, że nie będzie rewelacji. Najlepiej wezwij technika i niech wszystko sprawdzi (tylko że oni to umieją spławić klienta "Panie po naszej stronie wszystko jest OK").

Posted

No wlasnie w tym problem nie mam pojecia co zrobic. W przypadku gdy siostra gra w tam minecrafta, to nie ma zbytnio obciazen (nie mowiac o tych co sa), ale jezeli jest ladowanie na youtube to są obciazenia ale jak wiadomo chwilowe.