Skocz do zawartości


Zdjęcie
- - - - -

system długo się uruchamia na dysku SSD

ssd windows7 lenovo g570

Najlepsza odpowiedź hsmnyyy , 26 grudzień 2016 - 06:23

Problem pewnie leży po stronie jakiegoś sterownika, spróbuj przywrócić poprzednie sterowniki (najlepiej pojedynczo i restart to będziesz wiedział, który szwankuje).

Dobra problem rozwiązany, zainstalowałem ten sam system ponownie przy czym po kazdej instalacji sterownika robiłem restart by sprawdzić czy to akurat on szwankuje i na szczęście się udało, problem sprawiał sterownik od karty graficznej.

 

Sterowniki instalowałem ze strony lenovo później driverbooster.

również skorzystałem z drive booster do aktualizacji sterowników

 

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   renatan

renatan

    Zaawansowany użytkownik

  • 880 postów
  • Czas online: 63d 15m 18s
Reputacja: 195

Napisano 06 styczeń 2017 - 10:42

a u mnie bios uruchamia się 10 sek i bardzo mnie to cieszy :) nikt mu nie podskoczy !!!


  • 1

#42 ONLINE   wiktorynek

wiktorynek

    Zaawansowany użytkownik

  • 6867 postów
  • Czas online: 169d 17h 53m 7s
Reputacja: 1939

Napisano 06 styczeń 2017 - 10:47

Mój lenovo y700 uruchamia się w około 5 sekund, ale liczone do ekranu logowania, ponieważ mam ustawione hasło. Po wpisaniu hasła do pełnego załadowania mija około 3 sekund. I to bez żadnych optymalizacji, z zainstalowanymi sterownikami. Bios się w ogóle nie wyświetla po kliknięciu power momentalnie przechodzi do ładowania systemu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tylko dodaj, że ten efekt masz w hybrid boot, a my rozważamy tylko i wyłącznie normalny rozruch.

 

 

Panowie, ta dyskusja traci sens gdy porównujemy różne sprzęty, różne systemy i dodatkowo nie używamy tych samych metod pomiaru.

1.Podstawa to określenie startu systemu - w momencie rozpoczęcia ładowania systemu a więc pomijając bios.

2.Porównywanie laptopa i PC nie ma sensu

3.Różnice +/- 5sek mogą wynikać z SSD, procesora i pamięci

4.W laptopach głupotą jest pomiar startu czystego systemu bez załadowania wszystkich sterowników i funkcji.... i z tego głównie wynikają różnice.

5.Zbytnie usuwanie programów i usług startowych, owszem może przyspieszyć samo ładowanie systemu ale może być niewygodne w trakcie samego używania

- wniosek-

zostawmy zawody fanatykom tuningu i overclocerom  a jeśli w pełni sprawny system na dysku SSD ładuje się w okolicach 15-30 sekund jest git i nie ma co przeginać

Oczywiście - ilu ludzi tyle metodologii testu. To samo dotyczy wszelkich testów na przeróżnych portalach. Dlatego im więcej testów, tym rzetelniejszy wynik uśredniony.


  • 1

#43 OFFLINE   Windows 10

Windows 10

    Zaawansowany użytkownik

  • 139 postów
  • Lokalizacja:Tam gdzie pieprz rośnie
  • Czas online: 7d 9h 24m 47s
Reputacja: 32

Napisano 07 styczeń 2017 - 10:25

Tylko dodaj, że ten efekt masz w hybrid boot, a my rozważamy tylko i wyłącznie normalny rozruch.

Aa zapomniałem o tym całkowicie, zaraz zbadam bez hybrid boot. Dużą różnice robi też to czy system zainstalowany jest w trybie UEFI czy trybie BIOS.

Dobra mam wyniki przy off hybrid boot. 12s do ekranu logowania później po 5s mogę już normalnie korzystać z kompa, ale ładowanie wszystkich usług zajmuje jeszcze 20s.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

Mój główny sprzęt: Lenovo Y700-17

CPU: Intel Core I7-6700HQ || RAM: 16GB DDR4 2133MHz Dual Channel || SSD: Samsung 850 EVO M.2 250GB || HDD: WDC 1TB || GPU: NVIDIA GeForce GTX 960M, Intel HD Graphics 530

Mój serwer domowy

CPU: Intel Xeon E3-1225v5 || RAM: Crucial UDIMM DDR4 8GB 2133Mhz ECC || SSD: Intel 600p M.2 128GB || HDD: Samsung 1TB 2.5', (WD RED 1TB 3.5', Samsung 1TB 3.5' RAID 1) || GPU: Intel HD Graphics P530 || CASESilentiumPC Regnum RG1 || MOBO: MSI C236M Workstation || PSU: Be quiet! Pure Power 9 400W

Mój telefon: Apple IPhone 7 128GB


#44 ONLINE   wiktorynek

wiktorynek

    Zaawansowany użytkownik

  • 6867 postów
  • Czas online: 169d 17h 53m 7s
Reputacja: 1939

Napisano 07 styczeń 2017 - 10:52


Dużą różnice robi też to czy system zainstalowany jest w trybie UEFI czy trybie BIOS.
 

Żadnej różnicy. Kompletnie żadnej. UEFI/GPT vs BIOS/MBR nie ma znaczenia. Ja dobrze znam Lenovo Y700 z Win 10 na fabrycznym SSD(TLC na dodatek kiepski model A-DATA). Bez hybrid boot mówiąc delikatnie pupy nie urywa. Czyli podliczając masz ok 40s bez hybrid boot - słabo. Poniżej normy i przyzwoitości na mocnym sprzęcie.

 

P.S. Ja przepraszam za krytykę, ale taka jest prawda. Kolega z pracy który ma takiego Lenovo Y700(i5 6300HQ + GTX960M + Win 10 + SSD) od razu stwierdził, że mu się wolniej uruchamia od starego Lenovo Z580(i3 3110M + GT635M + Win 7 + SSD) i chodził potem strapiony. Na nic potem moje wykłady i pocieszenia dlaczego tak ma. Zapłacił 2 x więcej, dostał "rewelacyjny" Win 10, a tu kicha.


  • 0



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ssd, windows7, lenovo, g570

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych