radzi11 Posted December 9, 2016 Report Posted December 9, 2016 Witam tak jak w temacie.Mam w domu dość leciwego lapka którego jeszcze sprzedawali w Oragne razem z internetem 3G.Planuje zrobić mu mały upgrade procka i mam już dysk SSD AdatyBeliena o.book 3.2 Intela Core 2 duo T72503 GB ram Win 8.1 32bit Od Romka.Pojawia się moje pytanie jaki możliwe najlepsze core 2 duo pod tą podstawkę mogę mu zaaplikować. Czytałem coś o T9300 lub T9500 ale nie jestem pewny czy seryjne chłodzenie wydoła mu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
m4s Posted December 9, 2016 Report Posted December 9, 2016 Według tej listy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] MAX to T7700 pod warunkiem że BIOS obsłuży! W tej specyfikacji jest T7700 : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Trzeba poczekać aż @wiktorynek potwierdzi że tak, albo zaprzeczy Quote
radzi11 Posted December 9, 2016 Author Report Posted December 9, 2016 O super nie mogłem znaleźć instrukcji w necie. To super 7700 to tez bedzię nie mały przeskok Quote
m4s Posted December 9, 2016 Report Posted December 9, 2016 Poczekaj na : Trzeba poczekać aż @wiktorynek potwierdzi że tak, albo zaprzeczy @wiktorynek to taki Nasz guru, czipset nosi w kieszeni a sterowniki wyciąga z rękawów Quote
Guest testowy1test Posted December 9, 2016 Report Posted December 9, 2016 Nie inwestuj w nowy procek - wydajnosc bedzie mizerna, nie warta doplaty. btw mam taktowany 2ghz i to jest badziew (core 2 duo oczywiscie) Quote
radzi11 Posted December 9, 2016 Author Report Posted December 9, 2016 Większe taktowanie i więcej pamięci Cache. Wiem, że wynik nie będzie oszałamiający ale gdy dodam do tego juz 4 gb ramu i dysk SSD. Zrobi to różnice moim zdaniem Quote
Nieobecny Posted December 9, 2016 Report Posted December 9, 2016 Tu masz pełną listę obsługiwanych procesorów: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kup T7800 2,6GHz 4MB cache FSB 800MHz - na eBay.com - cena ok 120 pln, w Polsce bardzo rzadko dostępne na Allegro. Przyrost wydajności będzie spory. O grzanie sie nie bój, bo to samo TDP 35W. Oczywiście pasta termoprzewodząca z czołówki, a jak jest jakiś termopad np na chisecie, to też o jak najwyżeszj przewodności. Max RAM to 4GB(2x2GB) DDR2 667MHz standardowo CL5, jeśli znajdziesz CL4 będzie dodatkowy zysk - tylko nie przepłacaj, bo nie warto. SSD ekonomiczny, najtańszy wystarczy, bo i tak masz SATA II, a nie ma co inwestować w tego laptopa ponad miarę. Quote
radzi11 Posted December 9, 2016 Author Report Posted December 9, 2016 Wielkie dzięki!!W takim razie szukam T7800Pasta na każdym moim laptopie czy kompie to Gelid GC-Extreme Polecam w 100% chyba najlepsza na rynku. Termopady w tym lapku to chyba jakaś Phobya wiec tez nie ma biedy. Zegar tego procka ustawiony na sztywno na maxa i nie przekracza 60 Stopni wiec jest super. Quote
Nieobecny Posted December 9, 2016 Report Posted December 9, 2016 Termopady obowiązkowo do wymiany - szukaj o wydajności cieplnej 6W/mK wzwyż i jak najcieńsze(dobrze zmierz jaki potrzebujesz w stanie nieściśniętym i czy ewentualnie można zastosować cieńszy lub zamiast termopada blaszkę miedzianą obustronnie smarowaną pastą termoprzewodzącą). Termopad im mocniej ściśnięty tym lepiej, im cieńszy tym lepiej. Pasta bardzo dobra, polecam jeszcze Arctic Cooling MX-2, NT-H1 i Arctic Silver 5. Quote
m4s Posted December 9, 2016 Report Posted December 9, 2016 Faktycznie T7800, moja pomyłka. Wielki Brat patrzy! Quote
radzi11 Posted December 10, 2016 Author Report Posted December 10, 2016 Termopady w tym lapku to PHOBYA XT odprowadza 7W więc to chyba nie jest mało. Mam ją na też na Gtx 780 razem z ww. pastą i jest super. Co do tego nie mam zastrzeżeń. Na ebayu ten procek można znaleźć za 70 zł z Chin z darmową wysyłką xd. Gdzie u nas T7700 jest za 120 zł Quote
Recommended Posts