Jump to content

Belinea o.book 3.2 Upgrade Procesora

Recommended Posts

Posted

Witam tak jak w temacie.
Mam w domu dość leciwego lapka którego jeszcze sprzedawali w Oragne razem z internetem 3G.
Planuje zrobić mu mały upgrade procka i mam już dysk SSD Adaty
Beliena o.book 3.2 
Intela Core 2 duo T7250
3 GB ram
 Win 8.1 32bit  Od Romka.
Pojawia się moje pytanie jaki możliwe najlepsze core 2 duo pod tą podstawkę mogę mu zaaplikować. Czytałem coś o T9300 lub T9500 ale nie jestem pewny czy seryjne chłodzenie wydoła mu. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Według tej listy:

MAX to T7700 pod warunkiem że BIOS obsłuży!

W tej specyfikacji jest T7700 : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Trzeba poczekać aż @wiktorynek potwierdzi że tak, albo zaprzeczy :(

Posted

Poczekaj na :

Trzeba poczekać aż @wiktorynek potwierdzi że tak, albo zaprzeczy  :(

@wiktorynek to taki Nasz guru, czipset nosi w kieszeni a sterowniki wyciąga z rękawów :)

Guest testowy1test
Posted

Nie inwestuj w nowy procek - wydajnosc bedzie mizerna, nie warta doplaty. btw mam taktowany 2ghz i to jest badziew (core 2 duo oczywiscie)

Posted

Większe taktowanie i więcej pamięci Cache. Wiem, że wynik nie będzie oszałamiający ale gdy dodam do tego juz 4 gb ramu i dysk SSD. Zrobi to różnice moim zdaniem 

Posted

Tu masz pełną listę obsługiwanych procesorów: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kup T7800 2,6GHz 4MB cache FSB 800MHz - na eBay.com - cena ok 120 pln, w Polsce bardzo rzadko dostępne na Allegro.

Przyrost wydajności będzie spory. O grzanie sie nie bój, bo to samo TDP 35W. Oczywiście pasta termoprzewodząca z czołówki, a jak jest jakiś termopad np na chisecie, to też o jak najwyżeszj przewodności.

Max RAM to 4GB(2x2GB) DDR2 667MHz standardowo CL5, jeśli znajdziesz CL4 będzie dodatkowy zysk - tylko nie przepłacaj, bo nie warto.

SSD ekonomiczny, najtańszy wystarczy, bo i tak masz SATA II, a nie ma co inwestować w tego laptopa ponad miarę.

Posted

Wielkie dzięki!!
W takim razie szukam T7800
Pasta na każdym moim laptopie czy kompie to Gelid GC-Extreme  Polecam w 100% chyba najlepsza na rynku. Termopady  w tym lapku to chyba jakaś 

Phobya wiec tez nie ma biedy. Zegar tego procka ustawiony na sztywno na maxa i nie przekracza 60 Stopni wiec jest super.

Posted

Termopady obowiązkowo do wymiany - szukaj o wydajności cieplnej 6W/mK wzwyż i jak najcieńsze(dobrze zmierz jaki potrzebujesz w stanie nieściśniętym i czy ewentualnie można zastosować cieńszy lub zamiast termopada blaszkę miedzianą obustronnie smarowaną pastą termoprzewodzącą). Termopad im mocniej ściśnięty tym lepiej, im cieńszy tym lepiej. Pasta bardzo dobra, polecam jeszcze Arctic Cooling MX-2, NT-H1 i Arctic Silver 5.

Posted

Termopady w tym lapku to PHOBYA XT odprowadza 7W więc to chyba nie jest mało. Mam ją na też na Gtx 780 razem z ww. pastą i jest super. Co do tego nie mam zastrzeżeń. Na ebayu ten procek można znaleźć za 70 zł z Chin z darmową wysyłką xd. Gdzie u nas T7700 jest za 120 zł