Longin001 Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 Zapewne większość was posiada tą przeglądarke w jakim jest Opera. Ale również to że jest ona zainstalowana na dysku SSD o ile macie tego dysku wraz zainstalowanym systemem operacyjnym. Byłoby szkoda że na tym dysku SSD ciągle ładują "śmieci" w jakim są pliki "Cache" z przeglądarek. Co w efekcie mogłoby wpłynąć na trwałość i żywotność tych nośników SSD. Problem dotyczy samej przeglądarki Opera, gdyż od pewnego czasu pojawiają się nowe wersje z pozbawionymi opcjami takimi jak np. miejsce na którym mają zostać zapisane pliki tymczasowe (cache). Domyślnie są zapisane w ścieżce: Pamięć podręczna:C:\Users\[nazwa użytkownika]\AppData\Local\Opera Software\Opera Stable Co zrobić aby pliki Cache znajdowały się na innym dysku np. na HDD? Wybrałem dużo łatwiejszą i wygodniejszą metode poprzez wpisanie komendy na końcu linijki ścieżki pliku. Komenda: This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] "D:\Temp" to miejsce dysku na którym ma zostać zapisana pamięc podręczna. Instrukcja: 1. Otwieramy prawym klikiem myszy skrót pliku Opera na "Właściwości" 2. Zakładka skrót 3. W "Element docelowy" wpisujemy na końcu linijki komende "--disk-cache-dir=D:\Temp" Będzie wyglądać to tak: This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ..pomiędzy ścieżką a komendą musi być spacja! 4. Zatwierdzamy przyciskiem OK i GOTOWE! Pamiętajcie! Jeśli mamy skrót umieszczony na pasku szybkiego uruchomienia trzeba będzie usunąć i dać na jego miejscu nowy skrót z wspisaną komendą! Jedynym minusem tej operacji to że podcas zamykania Opery nie czyści zawartości (o ile mamy zaznaczoną opcje "Zachowaj pliki do czasu zamknięcia przeglądarki"). Więc trzeba będzie ręcznie lub stworzyć skrypt aby usuwał zawartość pamięci podręcznej po zamknięciu przeglądarki. Pozdrawiam. Quote
Wili Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 Wielkie dzięki za ten temat i jego rozwiązanie - działa super..Natomiast odnośnie czyszczenia Folderu Temp[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]A tu gotowy pliczek do rozpakowania i umieszczenia w autostarcie.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Wili Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 jeszcze lepiej dziala jak cache sie przeniesie do ram-u ... jak tak robie w firefox-ie about:config browser.cache.disk.enable > false browser.cache.memory.enable > true (new>integer>browser.cache.memory.capacity) opc1. browser.cache.memory.capacity > 100000 (stałe przydzielone 100mb ram) opc2. browser.cache.memory.capacity > -1 (dynamicznie przydzielana ilosc ram-u) zyski : lisek dostaje niezlego kopa + nie trzeba czyscic tmp ... po wylaczeniu ff cache usuwa sie z ram-u sam Fajnie że podałeś opis jak ustawić cache w lisku ale jak to zrobić w nowej operze bo niestety nie mogę znaleźć tych ustawień. Fakt że mi akurat już wystarcza przeniesienie do tempa a temp jest na ramdysku nie mniej jednak warto by wiedzieć jak zrobić bezpośredni zapis w ramie. Quote
G77 Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 jeszcze lepiej dziala jak cache sie przeniesie do ram-u ... jak tak robie w firefox-ie about:config browser.cache.disk.enable > false browser.cache.memory.enable > true (new>integer>browser.cache.memory.capacity) opc1. browser.cache.memory.capacity > 100000 (stałe przydzielone 100mb ram) opc2. browser.cache.memory.capacity > -1 (dynamicznie przydzielana ilosc ram-u) zyski : lisek dostaje niezlego kopa + nie trzeba czyscic tmp ... po wylaczeniu ff cache usuwa sie z ram-u sam ja mam caly slimjet x64 portable w ustawieniach dajemy 100mb , inne miejsce i na ram dysk z/:cache i smiga jak zlotko Quote
Wili Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 g77 Tak Slimjet ma możliwość tego ustawienia więc tu nie ma problemu ale pokaż gdzie to ustawić w Operze. Quote
Nieobecny Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 Porady z przenoszeniem cache i temp były wielokrotnie wałkowane na forum i w necie. Jest to zły pomysł. Spowalnia działanie, a niczemu nie zapobiega. Zużycie dysku SSD, to już dawno obalony mit, a sama suma zapisów cache i temp jest śmiesznie mała. Wszelkie dyski SSD mają bardzo ostrożnie(z dużym zapasem) oszacowaną żywotność na ok 30-40GB zapisu dziennie przez 5 lat, nowsze zdecydowanie więcej, a w praktyce te szacunki są przekraczane wielokrotnie. Dyski z limitem 72TB zapisu w praktyce osiągają nawet ponad 1PB(petabajt = 1000TB), czyli że nie jesteśmy w stanie w normalnych zastosowaniach przeżyć dysku, nie wspominając o tym, że taki standard SATA III za kilka lat przestanie istnieć przynajmniej w nowych komputerach, a w tym czasie wydajność posunie sie tak daleko do przodu, że nikt nie będzie chciał już słyszeć o takim dysku. Quote
Longin001 Posted December 8, 2016 Author Report Posted December 8, 2016 Wielkie dzięki za ten temat i jego rozwiązanie - działa super.. Natomiast odnośnie czyszczenia Folderu Temp [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A tu gotowy pliczek do rozpakowania i umieszczenia w autostarcie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki za pomoc. Właśnie zmieniłem ścieżkę i teraz już czyści jak należy @adams701125 Jak to jest z tym Ramdiskiem? Czy zmiejsza pojemność RAM? Np. jak ustawię na 3 Gb ramdisk to z 8 GB posiadanego RAM-u zmiejszy się do 5 GB? Też chciałbym to zrobić i może dasz jakąś instrukcje. Pozdrawiam. Quote
G77 Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 z dyskami ssd moze masz i racje .. ale cache w ram-ie bardzo widocznie przyspiesza przegladarke ... cache tez , ale umieszczenie calej przegladarki w ramdysk to jest moim zdaniem jeszcze lepsze rozwiazanie ja tak uzywam juz dlugo i smiga elegancko slimjet Quote
Longin001 Posted December 8, 2016 Author Report Posted December 8, 2016 @adams701125 No właśnie, to zły znak. Właszcza Ci co lubią grać ilość RAM-u jest bardzo ważna. Większość posiada tylko 8 GB RAM-u to stanowczo za mało (w zależności od gry) i nieopłaca się robić w Ramdisku. Biorąc też pod uwagę osoby z wyłączonym opcją "Pamięć wirtualna" która niestety negatywnie wpływa na wydajność w grach. Zresztą mam tak poustawione mimo posiadam 16 GB RAM-u. Więc moim zdaniem to rozwiązanie które podałem w pierwszym poście jest lepszym rozwiązaniem. Dodając jeszcze z skryptem od @Wili (dzięki!) automatyczne czyszczenie Cache. Pozdrawiam. Quote
Wili Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 g77 sprawdź u siebie Odpaliłem Slimjet, posłuchałem na YouTube kilka piosenek tak ze cache przegladarki urosło do ok 100 mb następnie wyłączyłem przeglądarkę i w cache pozostało 1,06 mb Quote
Hells Angels Posted December 8, 2016 Report Posted December 8, 2016 z dyskami ssd moze masz i racje .. ale cache w ram-ie bardzo widocznie przyspiesza przegladarke ... Próbowałem kiedyś takiego rozwiązania i nie widziałem żadnej różnicy (dysk SSD). Przez półtora roku całkowity zapis na dysku 4.3TB (bez żadnych ograniczeń i przenoszenia czegokolwiek). Próbowałem przenosić na HDD - tempy, cache itp. dawało to taki efekt, że czasami system nie pracował stabilnie i widać było spowolnienie w działaniu. Wiktorynek w swojej wypowiedzi ma całkowitą rację i uważam, że powinniśmy skończyć z zabobonami na temat SSD. Chri5 likes this Quote
Zeto Posted July 3, 2018 Report Posted July 3, 2018 W dniu 8.12.2016 o 10:32, Wili napisał: Wielkie dzięki za ten temat i jego rozwiązanie - działa super.. Natomiast odnośnie czyszczenia Folderu Temp [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A tu gotowy pliczek do rozpakowania i umieszczenia w autostarcie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Witam, Czy możesz ponownie umieścić ten plik - pod linkiem nie jest dostępny ;-( Quote
razor1995 Posted July 3, 2018 Report Posted July 3, 2018 @Zeto, co to za problem wklepać do notatnika: This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i zapisać jako .bat? Quote
Zeto Posted July 3, 2018 Report Posted July 3, 2018 OK, to doczytałem ale plik TEMP mam na dysku D Po zapisaniu tej zawartości w pliku.bat i umieszczeniu w autostarcie nic z katalogu d:/Temp nie zostało usunięte po ponownym uruchomieniu systemu :-( Quote
razor1995 Posted July 3, 2018 Report Posted July 3, 2018 Ehh. Ciężko pomyśleć. This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Albo odpowiednio dostosować zmienną środowiskową TEMP. m4s likes this Quote
Zeto Posted July 3, 2018 Report Posted July 3, 2018 Gdy się wie to banalne - dla mnie niestety nie było oczywiste - dlatego zapytałem mądrzejszych. Teraz działa - serdecznie dziękuję! razor1995 and m4s like this Quote
Recommended Posts