haxmax Posted December 2, 2016 Report Posted December 2, 2016 Witam, Mam problem z uruchomieniem starszych tytułów gier - GTA Vice City/San Andreas, NFS Underground (pierwsza część). Pomimo zainstalowanego Direct Play'a, oraz ręcznego doinstalowania bibliotek ze starszej wersji DirectX GTA VC/SA zgłasza brak Direct'a, natomiast NFS nie uruchamia się wcale, wyrzucając crash aplikacji. Posiadam Windows 8.1 Pro X64, oryginał update z boksowego 8 Pro. System jest czysty bez żadnych poprawek z Windows Update, za wyjątkiem wyżej wymienionych. Czy wina leży po stronie braku poprawek od MS ? Naturalnie wszystkie sterowniki od grafiki etc. są aktualne i kompatybilne (komputer to starszy laptop po XP, na którym wyżej wymienione tytuły działały). Z góry dziękuję za sugestie. Quote
Nieobecny Posted December 2, 2016 Report Posted December 2, 2016 Tym sprawdzisz i zaktualizujesz swój DX: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przy okazji jakby problemem był brak NET 3.5 to uaktywnij go we funkcjach i pobierz aktualizcje. Aby zaktualizować NET 4.5/4.6 uruchom WU. W razie braku bibliotek VC/VB: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted December 2, 2016 Report Posted December 2, 2016 DX9.0c wymagany, tryb zgodności z XP i uprawnienia admina powinny pomóc. Quote
haxmax Posted December 2, 2016 Author Report Posted December 2, 2016 W między czasie wyciągnąłem z szafy drugiego leciwego laptopa z podobnego okresu jak ten na którym obecnie działam, i postawiłem testowo na nim 8.1 Pro 64-bitowego pochodzącego z tego tematu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tutaj po instalacji oczywiście sterowników, dodatków udostępnionych w temacie przez autora tej modyfikacji, i tych wcześniej wspomnianych przeze mnie gier wszystko uruchamia się bez żadnych problemów nawet bez ustawiania jakichkolwiek trybów zgodności wstecz. Jedynie miałem problem z rozdzielczością ekranu w tych grach ale jest to zapewne wina zintegrowanej starej grafiki Radeon x1250 która narzuca pracę w rozdzielczości 1680x1050 a przy ustawieniu mniejszej w systemie zniekształca obraz na matrycy, po zmianie rodzielczości w samej grze np GTA: SA jest już OK. Wychodzi na to że trzeba będzie zainstalować poprawki z Windows Update w tym .net'a. W najgorszym wypadku reinstalacja systemu i aktualizacje lub postawienie tego gotowca z linku powyżej. Quote
haxmax Posted December 4, 2016 Author Report Posted December 4, 2016 Jestem już po reinstalacji, po postawieniu Windows'a na nowo (modyfikowany z forum), z tym samym zestawem aplikacji co na laptopie testowym gdzie wszystko było OK, niestety dalej nic nie działa i powtarza jak mantrę że nie ma Direct'a Najwidoczniej na tym komputerze się to nie uda, Popróbuje jeszcze pobawić się z ręczną instalacją bibliotek Direct'a lub ze sterownikami od dźwięku/grafiki ale raczej sprawę odpuszczę, przypadek jest co najmniej dziwny Quote
haxmax Posted December 4, 2016 Author Report Posted December 4, 2016 Problem rozwiązany. Winne były o dziwo sterowniki do leciwej grafiki Intela. Zainstalowany był do tej pory sterownik dedykowany Windowsowi 7, natomiast wpadłem na pomysł aby skorzystać z udostępnionych na stronie producenta starszych sterowników dedykowanych Viście, i to był strzał w dziesiątkę - wykrywa teraz wszystkie biblioteki DX9. Wszystkie gry z którymi był problem działają. BTW. Jest to już kolejny przypadek z którym się spotkałem, że Win 8/8.1 zainstalowany na starszym sprzęcie z czasów XP/Vista/7 lepiej pracuje na sterownikach od Visty aniżeli od nowszego Win 7. Jednak coś w tym jest jak ówcześnie mawiano że Win 8 to Vista 2.0 Dziękuję wszystkim za wcześniejsze sugestie, pozdrawiam. Quote
Recommended Posts