franekfranek Posted November 28, 2016 Report Posted November 28, 2016 (edited) Kollegen, proszę o pomoc w zestawieniu elementów komputera i doborze obudowy...myślę o mini ITX, dlatego, że lubie male i nie moge znalezc obudowy o dwóch największych wymiarach choć jeśli takowa bym odnalazł to mógłbym wybrać bardziej funkcjonalna płytę w standardzie mico ATX, ktora ma wymiary 24x24 cm.ZAŁOŻENIA- prace biurowe, internet, ale z płynna praca na kilkunastu zakładkach, czasami film w jakości HD może z czasem 4K - zależy mi też na niskim poborze energii w sumie tak do 80 W jesli to możliwe ?- OC: niekoniecznie, ale jak będzie możliwość to bym spróbował ale w zakresie takim żeby nie skrócic żywotności podzespołów i nie pogorszyc stabilnościPOSIADAM:- dysk ssd 240 z portem sata, jeśli się nie zmieści mogę kupić z portem M.2BUDŻET:tak do 1000-1200 plnWSTĘPNIE WYBRAŁEM:procesor i3-6100 lub pentium G4400, czy jest sens dopłacić do tego pierwszego ?system 64 bit - wyłącznie win7 i linux manjaropłyta socket 1151, bo najbardziej przyszłościowa. jest sens wchodzić w 1150 i może amd ?chipset dżwieku minimum realtek 892, zależy mi na jakości, ale bez przesady i generowania zbytnich kosztów. gigabyte i asus podobno są chwalone w tym zakresie..warto dopłacić do wi-fi skoro będzie używane sporadycznie, a za 30-50 pln można dokupić antenkę podapinaną pod usb ?port rozszerzen raczej nie będzie mi potrzebny.wyjścia: co najmniej dwa porty usb3.0, jeden chętnie 3.1 (w sumie min 5 portów usb), M.2, hdmi lub dvinapęd optyczny i karta graficzna zbędną. do moich wymagań wydaje mi się, że wystarczy zintegrowana hd500 lub hd530 ?obudowa chętnie mini ITX... tylko, czy nie będzie za gorąco ? np w małym chieftecu ?[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]lub[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]odpadaja wszystkie szkrzynki w formacie kostka "sześcian'pamięc ram ddr4, dwie kości po 4 GB każda, pracujące w trybie dual channel.. to chyba bardziej optymalne rozwiązanie niż jedna kośc 8 GB ?zasilacz najchętniej zewnętrzny jak od laptopa. wg kalkulatora wychodzi 135 W dla wymienionych podzespołów. nie zadużo czasem ?monitor 22-28" o niskim poborze energiiaha chłodzenie standardowe wiatraczkiem box-owym o ile nie będzie zbyt głośne. chyba, że wybrać pasywne ? wodne odpada czy w obudowie o wysokości 60 mm zmieści się z boxowym chłodzeniem pentium g4400 lub i3-6100 ? oczywiście przewidziana jest nagroda: Edited November 28, 2016 by franekfranek Quote
razor1995 Posted November 28, 2016 Report Posted November 28, 2016 Najpierw popraw budżet, bo z tym 8000 to pojechałeś BUDŻET:8000-1600 pln Quote
franekfranek Posted November 28, 2016 Author Report Posted November 28, 2016 joł poprawiłem - dzięki za czujność. Quote
razor1995 Posted November 28, 2016 Report Posted November 28, 2016 Ja proponuję... AMD APU One mi się kojarzą z takimi małymi wydajnymi pi*drykami [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Najdroższa z tego obudowa, ale za wygodę trzeba płacić Razem: 1046,65 zł Nie pchałbym się w DDR4 bo po prostu są drogie, dla mnie wzrost wydajności jakiś wielki nie jest. Chociaż szczerze powiedziawszy, jeśli zależy Ci na kasie, poczekałbym do przyszłego roku na układy AMD Zen które rzekomo mają zaorać Intela stosunkiem cena-jakość. Quote
MadDragory Posted November 28, 2016 Report Posted November 28, 2016 Tak bez urazy ale przypominam ( wiem że nie jestem święty i dlatego mi też przypominajcie ) . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
franekfranek Posted November 28, 2016 Author Report Posted November 28, 2016 annonying_anoni,przeczytaj prosze ponownie w skupieniu, może osobności mój pierwszy post MadDragory,zrobione. przypomniała mi sie szkoła podst... czerwony tylko dla nauczyciela razor1995,używaną obudowę i pamięci szczególnie jeszcze mało popularne ddr4 można kupić zatem nie skupiajmy sie na tych elementach. zapodałem przykładowe obudowy, żeby określić gabaryty.no właśnie coraz chętniej przyglądam sie procesorom AMD.. podobno w wielowątkowości nie ustępują Intelowi. dopiero w grach, co dla mnie zbędne jest.z procesorów pracowałem dotychczac na i5-2410M i niechciałbym schodzić tym samym procesor AMD APU A6-6420K wg rankingów osiąga ok 2357 CPU mark. wolałbym już AMD Athlon X4 845 z TDP 65 W, który osiąga 5486 i jest na wyprzedaży za 265 plnIntel jest wyraźnie popularniejszy i posiada też wiekszy wybór płyt. ułatwi mi to późniejsza sprzedaż jak to było z laptopem.co do kosztów naprawdę nie musimy sie ograniczać o 100-200 pln na elemencie do zakupu jest przecie tylko procesor, płyta, zasilacz i ram reszta to koszty pomijalne / niewielkiez plyt z socketem FM2+[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]posiadaja karty realtek ALC-892[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]ostatnia dodatkowo godny uwagi port M.2, ale nie widać go na płycie Quote
sts Posted November 29, 2016 Report Posted November 29, 2016 Moja propozycja: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] plus buda wedle uznania Quote
franekfranek Posted December 4, 2016 Author Report Posted December 4, 2016 dzięki dzięki. pozostaje dylemat i3-6100 czy pentium chyba jednak zdecyduje się na ten drugi. słyszałem, że box-owe chłodzenia warto od razu wymienić na jakieś inne... co Wy na to ? Quote
Sayidov Posted December 4, 2016 Report Posted December 4, 2016 Proponuję zrezygnować z ITX, też lubię małe rzeczy, ale lepiej wybrać mATX które jest tańsze. Ja się przymierzam do zakupu czegoś takiego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Obudowa ma wysokość 33,5cm. franekfranek, propozycja dla Ciebie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
franekfranek Posted December 4, 2016 Author Report Posted December 4, 2016 (edited) myslalem tez o micro ATX, ale dell ma fajny produkt: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wąski i dość krótki. Edited December 4, 2016 by franekfranek Quote
Sayidov Posted December 4, 2016 Report Posted December 4, 2016 To że zasilacz 500W nie znaczy że tyle Ci prądu weźmie, weźmie tyle ile procek ma tdp + reszta podzespołów Quote
franekfranek Posted January 9, 2017 Author Report Posted January 9, 2017 kupiłem i testuje Acer N4630G - konfiguracja w stopce wymiary: 20x20x3 cm i daje rade ! Quote
Recommended Posts