Jump to content

szybki komputer do multimediów mini ITX ewnt obudowa do max 30 cm

Recommended Posts

Posted (edited)

Kollegen,

proszę o pomoc w zestawieniu elementów komputera i doborze obudowy...

myślę o mini ITX, dlatego, że lubie male i nie moge znalezc obudowy o dwóch największych wymiarach choć jeśli takowa bym odnalazł to mógłbym wybrać bardziej funkcjonalna płytę w standardzie mico ATX, ktora ma wymiary 24x24 cm.

ZAŁOŻENIA
- prace biurowe, internet, ale z płynna praca na kilkunastu zakładkach, czasami film w jakości HD może z czasem 4K ;)
- zależy mi też na niskim poborze energii w sumie tak do 80 W jesli to możliwe  ?
- OC: niekoniecznie, ale jak będzie możliwość to bym spróbował :) ale w zakresie takim żeby nie skrócic żywotności podzespołów i nie pogorszyc stabilności

POSIADAM:
- dysk ssd 240 z portem sata, jeśli się nie zmieści mogę kupić z portem M.2

BUDŻET:
tak do 1000-1200 pln

WSTĘPNIE WYBRAŁEM:
procesor i3-6100 lub pentium G4400, czy jest sens dopłacić do tego pierwszego ?

system 64 bit - wyłącznie win7 i linux manjaro

płyta socket 1151, bo najbardziej przyszłościowa. jest sens wchodzić w 1150 i może amd ?

chipset dżwieku minimum realtek 892, zależy mi na jakości, ale bez przesady i generowania zbytnich kosztów. gigabyte i asus podobno są chwalone w tym zakresie..

warto dopłacić do wi-fi skoro będzie używane sporadycznie, a za 30-50 pln można dokupić antenkę podapinaną pod usb ?

port rozszerzen raczej nie będzie mi potrzebny.

wyjścia: co najmniej dwa porty usb3.0, jeden chętnie 3.1 (w sumie min 5 portów usb), M.2, hdmi lub dvi

napęd optyczny i karta graficzna zbędną. do moich wymagań wydaje mi się, że wystarczy zintegrowana hd500 lub hd530 ?

obudowa chętnie mini ITX... tylko, czy nie będzie za gorąco ? np w małym chieftecu ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub

odpadaja wszystkie szkrzynki w formacie kostka "sześcian'

pamięc ram ddr4, dwie kości po 4 GB każda, pracujące w trybie dual channel.. to chyba bardziej optymalne rozwiązanie niż jedna kośc 8 GB ?

zasilacz najchętniej zewnętrzny jak od laptopa. wg kalkulatora wychodzi 135 W dla wymienionych podzespołów. nie zadużo czasem ?

monitor 22-28" o niskim poborze energii

aha chłodzenie standardowe wiatraczkiem box-owym o ile nie będzie zbyt głośne. chyba, że wybrać pasywne ? wodne odpada

czy w obudowie o wysokości 60 mm zmieści się z boxowym chłodzeniem pentium g4400 lub i3-6100 ?

oczywiście przewidziana jest nagroda:

sowietskoje_war01_m_m.jpg

Edited by franekfranek
Posted

Ja proponuję... AMD APU :E

One mi się kojarzą z takimi małymi wydajnymi pi*drykami :E

Najdroższa z tego obudowa, ale za wygodę trzeba płacić :E

Razem: 1046,65 zł ;)

Nie pchałbym się w DDR4 bo po prostu są drogie, dla mnie wzrost wydajności jakiś wielki nie jest. 

Chociaż szczerze powiedziawszy,  jeśli zależy Ci na kasie, poczekałbym do przyszłego roku na układy AMD Zen które rzekomo mają zaorać Intela stosunkiem cena-jakość. 

Posted

annonying_anoni,
przeczytaj prosze ponownie w skupieniu, może osobności mój pierwszy post  :)

MadDragory,
zrobione. przypomniała mi sie szkoła podst... czerwony tylko dla nauczyciela :)

razor1995,
używaną obudowę i pamięci szczególnie jeszcze mało popularne ddr4 można kupić
zatem nie skupiajmy sie na tych elementach. zapodałem przykładowe obudowy, żeby określić gabaryty.
no właśnie coraz chętniej przyglądam sie procesorom AMD.. podobno w wielowątkowości nie ustępują Intelowi. dopiero w grach, co dla mnie zbędne jest.
z procesorów pracowałem dotychczac na i5-2410M i niechciałbym schodzić tym samym   procesor AMD APU A6-6420K wg rankingów osiąga ok 2357 CPU mark. wolałbym już AMD Athlon X4 845 z TDP 65 W, który osiąga 5486 :) i jest na wyprzedaży za 265 pln
Intel jest wyraźnie popularniejszy i posiada też wiekszy wybór płyt. ułatwi mi to późniejsza sprzedaż jak to było z laptopem.

co do kosztów naprawdę nie musimy sie ograniczać o 100-200 pln na elemencie :)

do zakupu jest przecie tylko procesor, płyta, zasilacz i ram :)
reszta to koszty pomijalne / niewielkie

z plyt z socketem FM2+
posiadaja karty realtek ALC-892
ostatnia dodatkowo godny uwagi port M.2, ale nie widać go na płycie :(

Posted

Proponuję zrezygnować z ITX, też lubię małe rzeczy, ale lepiej wybrać mATX które jest tańsze. Ja się przymierzam do zakupu czegoś takiego:

Obudowa ma wysokość 33,5cm.

franekfranek, propozycja dla Ciebie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]