k3vin Posted November 22, 2016 Report Posted November 22, 2016 W moje ręce właśnie nadpłynął sprzęt z bardzo daleka, z Chin. Ryzykowny zakup, który może nie wyjść na dobre albo przerosnąć moje oczekiwania. Przedmiot został zakupiony [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [info, zdjęcia, specyfikacja], wersja 4GB bez aktywowanego systemu. Specyfikacja w teorii na poziomie aktualnych flagowców smartfonowych. UNBOXING [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na razie nie mam zbyt wiele czasu na testy, dzisiaj zostanę na starcie systemu i napisaniu tematu z tego MeeGO. Start systemu oceniam na normalny, a działanie akcja/reakcja jest w dużej części bardzo dobra, zdarza się dłuższe wczytywanie niektórych elementów. Ten temat napisałem przez Edge, gdzie ma lagi przy przełączaniu między kartami, no i w danej karcie też się zdarzają. Nie wiem, czy to wina przeinstalowanego systemu, przeglądarki, bądź jest to normalne w takich urządzeniach. To wina Edge, na IE 11 wszystko działało lepiej. Dysk ma wielkość 28,5GB, a z tego 16GB wolnego miejsca, gdzie jeszcze nie mam nic zainstalowanego. Odpaliłem na szybko YouTube, pierwsze przejście na pełny ekran zlagowało przeglądarkę na kilkanaście sek, kolejne razy odpalają się prawie płynnie [nie tego się spodziewałem]. Filmik testowy 4K działa płynnie na YT, wersja 8K już nie chce się uruchomić, restartuje zakładkę z YT. Na co dzień mało czasy, ale w piątek mam wolne, to pewnie będą większe testy urządzenia. Nigdy nie robiłem takowych testów, więc możecie pisać propozycje co i czym sprawdzić, przy okazji przejrzę inne tematu, jak to wygląda. Jak pozwoli internet to sprawdzę jeszcze normalnie filmy w 4K i 8K z dysku. Quote
zaba44 Posted November 22, 2016 Report Posted November 22, 2016 Jak pozwoli internet to sprawdzę jeszcze normalnie filmy w 4K i 8K z dysku. Właśnie to mnie najbardziej interesuje. Sam zastanawiam się nad podobnym sprzętem. Jakbyś jeszcze mógł sprawdzić czy obsługuje dźwięk 5.1 i jak sprawuje się wbudowany wentylator. Quote
k3vin Posted November 25, 2016 Author Report Posted November 25, 2016 Trochę testów było; bios się już znalazł, ale jest jeszcze biedniejszy od tych w netbookach ... Z tego co wyczytałem na eng forum od tego sprzętu, to RemixOS ma problemy z sterownikami i może nie być dźwięku i/lub wi-fi 8K nie mam po co sprawdzać, bo z 4K już jest problem. Sprawdzałem na razie 2 filmy w 4K: 1. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Film na YT jak i pobrany z YT na dysk odtwarza się bezproblemowo, natomiast z drugiego linku mocno klatkuje. Specyfikacje obydwóch filmów: 1. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Duża różnica jest w bit rate, z info strony widać, że drugi sample jest z Blu-ray, a pierwszy nagrany aparatem. Na szybko przeglądając neta to widzę, że ~50Mb/s można znaleźć w niektórych filmach przerobionych z BR, a w oryginale bywają 150Mb/s. Także pełnoprawnych filmów 4K na tym się nie obejrzy, co najwyżej nagrane przez smartfony/kamery, bądź biedne ripy Blu-ray Przy odpalaniu drugiego sampla ram jeszcze miał mały zapas, ale procesor nie wyrabiał [nie widziałem tych turbo 1.84MHz ]. Co do dźwięku w 5.1, to sprawdzałem swój zestaw Logitech Z506. Przez monitor jak i bezpośrednio do Meegopad, dźwięk działa dobrze. Na razie nie przesiadywałem przy nim dłuższych godzin z większym obciążeniem, myślę że najpierw przegram system na nim. Bez większego obciążenia wentylator ledwo co wydaje dźwięk, słyszę go jak jest kompletna cisza, a że przeważnie jest muzyka, to niesłyszalny. Chwilę patrząc na możliwy overclock procka, to temp. niby koło 50*C, ale jakoś tego nie odczuwam dotykając obudowy. Na systemie uruchomiłem skrypt od m4s do szpiegów, nie poprawiło to specjalnie wydajności, ale zauważyłem, że to Edge tak mulił, a IE11 już działa w miarę dobrze. Quote
annonying_anoni Posted November 27, 2016 Report Posted November 27, 2016 Na 2 gb ram to xp co najwyżej Więc ni ma co 4k oczekiwać ..... Quote
Recommended Posts