Nieobecny Posted February 10, 2014 Author Report Posted February 10, 2014 ... dużo? - podsumujmy: 1. w ani jednej grze FX nie jest lepszy 2. średnio różnica wynosi kilka-kilkanaście procent 3. w niektórych grach różnica wynosi 50-80% 4. w AC III różnica wynosi ponad 100% To nie jest nokaut - to jest przepaść pokoleniowa. Nie zmieni tego stanu rzeczy nic: ani sterowniki, ani inny system, ani OC(a tak na marginesie jaka różnica by była po OC Core i5 4670K do 4,5GHz? - 200%???, nie wspominam w ogóle o Core i7 czy platformie 1366 lub 2011 z najwydajniejszymi procesorami). Nie jest tajemnicą, że wielu grach nawet Core i3 gwałci FX8350, ba nawet są gry gdzie Pentium robi to samo.
muf18 Posted February 10, 2014 Report Posted February 10, 2014 @wiktorynka - i tak go nie przegadasz. Argumenty do niego nie trafiają, na sb to samo. Gorszy predict brencher, do tyłka kontroler, pobór prądu, słaby rdzeń. Co z tego jak "Moar CORES" są lepsze i tak dla @peritusa. Dla mnie to @MlodyBE z pclaba, taki troll i ten sam konfig miał.
Nieobecny Posted February 10, 2014 Author Report Posted February 10, 2014 Ma prawo - wolność przekonań.
mmaciek12 Posted February 10, 2014 Report Posted February 10, 2014 ... dużo? - podsumujmy: 1. w ani jednej grze FX nie jest lepszy Drobna pomyłeczka Bierzemy pod uwagę 3570K i FX-8320 i streamowanie gier, w tym przypadku Crysis 3. FX notuje przewagę ok. 3 FPS więc nadal nie wiem po co ta gadanina...
Nieobecny Posted February 10, 2014 Author Report Posted February 10, 2014 @mmaciek12 1. mówimy o teście z purepc.pl 2. Intel jest już na etapie procesorów z serii 4xxx, a wkrótce 5xxx 3. nawet nie chcę wspomiać co się dzieje po OC Core i5 4. do tego niższy pobór prądu Inteli a po OC jednego i drugiego druzgocąco niższy pobór prądu Intela P.S. Te 3 fps-y to chyba ci się przyśniły.
muf18 Posted February 10, 2014 Report Posted February 10, 2014 Ma prawo - wolność przekonań. Ma prawo - tylko, że innych potem wprowadza w błąd co już powinno być karalne.
Nieobecny Posted February 10, 2014 Author Report Posted February 10, 2014 Ma swoich fanów - mają prawo wierzyć w makaron nawijany na uszy.
mmaciek12 Posted February 10, 2014 Report Posted February 10, 2014 P.S. Te 3 fps-y to chyba ci się przyśniły. Dowód: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
muf18 Posted February 10, 2014 Report Posted February 10, 2014 @Tek syndicate to robi jaja, a nie testy. W innym teście mu wychodziło, że FX ma 2x przewagę na i7 3770, a i7 3820 nad nimi. To były po prostu jajca, dlatego już nigdy na ten kanał nie będę wchodzić.
provectus Posted February 10, 2014 Report Posted February 10, 2014 ... dużo? - podsumujmy: 1. w ani jednej grze FX nie jest lepszy 2. średnio różnica wynosi kilka-kilkanaście procent 3. w niektórych grach różnica wynosi 50-80% 4. w AC III różnica wynosi ponad 100% To nie jest nokaut - to jest przepaść pokoleniowa. Nie zmieni tego stanu rzeczy nic: ani sterowniki, ani inny system, ani OC(a tak na marginesie jaka różnica by była po OC Core i5 4670K do 4,5GHz? - 200%???, nie wspominam w ogóle o Core i7 czy platformie 1366 lub 2011 z najwydajniejszymi procesorami). Nie jest tajemnicą, że wielu grach nawet Core i3 gwałci FX8350, ba nawet są gry gdzie Pentium robi to samo. oj, wiki, gry nie wykorzystują cpu w pełni... a w śladowym % dlatego amd nie odstaje od intela o 200%, ale fakt faktem w biurze gdzie moze być przewaga 20-25% max, wiecej raczej nie będzie, ale to mozna sprawdzić.. w programach ^^ imho dlatego Mmaciek ma racje, twierdząc, że do gier kupic AMD a do zwykłej pracy ciężkiej Intela, sam tak mam i tak tez uważam i wielu, wielu wspaniałych ludzi, bo intel tylko na grach sie marnuje, cały jego potencjał jak ma jest wykorzystywany w 10%...... Nie myl..podstawek... co ty porównujesz? proca za 3000 do raptem 550zl? GRY nie "WIDZĄ" HT, wiec dla nich 8 wątków I7 to sa nadal 4 FIZYCZNE, dlatego dla gracza powyzej i5 sie nie opłaca, tak jak kupno I3, bo lepiej kupic pentiuma w programach profesjonalnych lub do ciężkiej pracy intel lepiej sie spisze pod każdym względem, wiesz mi to fakt, i sie nie kłóć w tej kwestii, ale nie każdy ma hajs na proca za 1300zł lub za 3000 wiec fx to taka tańsza alternatywa, która fakt z I7 przegra, ale i tak będzie wydajniejsza od I5 (zablokowanego). @Tek syndicate to robi jaja, a nie testy. W innym teście mu wychodziło, że FX ma 2x przewagę na i7 3770, a i7 3820 nad nimi. To były po prostu jajca, dlatego już nigdy na ten kanał nie będę wchodzić. masz racje, nie bardzo mu ufam w tej kwestii, zwłaszcza jak fx bije 2x i7 ^^ Ps: chodzi ci o typ dwu-kanałowy i trzy-kanałowy pamieci? przy DDR3 w zasadzie to margines błedowy jak chodzi o wyższa wydajnosc, to jest relikt i mit zarazem jak CL, przy DDR2 juz znikomy zysk dawał, a od DDR3 NIC nie daje, raczej lans w benkach, ale wydajnosc fizyczna żadna, za to wielkosć pamieci zawsze ma znaczenie najwieksze.. nauczcie sie porównywać procki i ich zarządzanie przez programy, bo u was to kuleje niesamowicie... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] GDZIE JEST NAPISANE, ŻE AMD WALCZY Z I7? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] crysis3 nie grywalny.. a jakże
Nieobecny Posted February 11, 2014 Author Report Posted February 11, 2014 Gry nie widzą HT nawet mój i3 mogę obłożyć w 100% na 2 rdzenie i 2 wątki oraz ciekawe że i7 ma dużą przewagę nad i5(co za niedorzeczności): Powiem tak: użytkownicy procesorów AMD - patrzcie i płaczcie. Bidolcie nad 1 fps-em więcej, my mamy ich w nadmiarze. Może Wam podrzucić ze 20 zbędnych fps-ów? No tak tylko wtedy by Wam się procki przegrzały.
provectus Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 zrób test bez HT potem HT, HT to max 50% wydajnosci, wiec jak masz 40fps to powinienes mieć 60fps...
mmaciek12 Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Powiem tak: użytkownicy procesorów AMD - patrzcie i płaczcie. Bidolcie nad 1 fps-em więcej, my mamy ich w nadmiarze. Może Wam podrzucić ze 20 zbędnych fps-ów? No tak tylko wtedy by Wam się procki przegrzały. Powiem Ci tak, osobiście nie narzekam na mojego AMD, prawda ma ciut mało mocy do obróbki video, ale czego więcej wymagać za 300zł?! Gdybym miał wybierać Pentium G/i3 a Phenom II, nadal brałbym Phenoma ^^ W tej cenie nic lepszego nie wyrwiesz... Na braki FPS nie narzekam, w zwykłym HD mój zestaw daje rade wyciągnąć ok. 50FPS w ustawieniach B.Wysokie/Ultra w większości nowych gier
provectus Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 maciej, phenom do pro zadań nie bardzo, ale nie mówie, ze nie da sobie rady, prędzej fx sie spiszą, ale lepiej zdecydowanie i5 po OC lub i7, bo to ich zadania dedykowane, w tym czują sie najlepiej...
Nieobecny Posted February 11, 2014 Author Report Posted February 11, 2014 Powiem Ci tak, osobiście nie narzekam na mojego AMD, prawda ma ciut mało mocy do obróbki video, ale czego więcej wymagać za 300zł?! Gdybym miał wybierać Pentium G/i3 a Phenom II, nadal brałbym Phenoma ^^ W tej cenie nic lepszego nie wyrwiesz... Na braki FPS nie narzekam, w zwykłym HD mój zestaw daje rade wyciągnąć ok. 50FPS w ustawieniach B.Wysokie/Ultra w większości nowych gier Takie podejście do tematu rozumiem - mam co mam i się cieszę z tego. Cena jest po stronie AMD(może z wyjątkiem A10 i FX9xxx). Wydajność przyzwoita - wystarczy. Najgorzej jak ktoś próbuje udowadniać niemożliwe. Ja też póki co mam i3, bo nie było mnie stać na więcej w danym momencie i muszę to zaakceptować.
provectus Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 jakie nie mozliwe? amd intela nie przebije nie oszukujmy sie, ale moze byc dobra alternatywą i wcale nie byc jakość baaardzo dużo słabsze... nawet wedlug ciebie 5% miedzy fx i intelem to jest dużo? wątpie.. przeliczajac koszta płyty 50-100zl i cpu 200-300zł.. pobór? tak, wiekszy, jednak zauważ, ze to jest tylko 40w... bo fx poborem jest zblizony do 2700k (5w więcej amd ), a cpu nie działa nigdy w zasadzie na 100%, za to intel czesto powyzej 60-70%... PS: kup sam cpu i zmień... w mobilnych to 3min roboty, ale tak...pobór, ty musisz liczyc każdy grosz, wiec i5 nie bardo nawet mobilne
muf18 Posted February 11, 2014 Report Posted February 11, 2014 Gdyby było 5% to bym nie "biadolił" Kolejny test, który pewnie obalisz, mówiąc "bzdury" lub "temu kolesiowi z włoch inaczej wyszło, bo fx = i7 +-10% :D" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
provectus Posted February 12, 2014 Report Posted February 12, 2014 nie umiecie czytac testów... ASUS HD7970 3GB DirectCU II - 1125MHz/6300MHz - Catalyst 12.11b4 dotNET4. dziekuje, słoneczko świeci... i wszystko w tym temacie, ponadto amd nie walczy z I7, nie ta liga, kiedy to dojdzie do ciebie? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] prosze, crysis3 a że wiki lubi tego typu "Źródla"... Różnice między Core i5-3570K i AMD FX-8350 występują, aczkolwiek zamykają się w wartościach około 15%, i to tylko w przypadku minimalnego FPS. ale kto kupuje gtx 680 do fx? o to pytanie... druga sprawa, ze po co placić za fx8350 jak mozna kupic 8320 a to jest to samo, tylko nizej taktowane i podkręcić ^^
muf18 Posted February 12, 2014 Report Posted February 12, 2014 i7, a potem dopisek 4c/4t - czyli i5. Jak zwykle wyrywkowo czytasz testy. A słoneczko, strzałka to możesz mówić do swoich kolegów z podwórka. Poza tym na NIE MA DOBRYCH STERÓW NIE BETA OD AMD. Najlepsze są bety, a w nich i tak zmniejszają narzut do czego ciągle pijesz.
provectus Posted February 12, 2014 Report Posted February 12, 2014 i7, a potem dopisek 4c/4t - czyli i5. Jak zwykle wyrywkowo czytasz testy. A słoneczko, strzałka to możesz mówić do swoich kolegów z podwórka. Poza tym na NIE MA DOBRYCH STERÓW NIE BETA OD AMD. Najlepsze są bety, a w nich i tak zmniejszają narzut do czego ciągle pijesz. tak, tylko, ze HT wyłączone na czas gier, ale nie pracy biurowej, ponadto ja ci mówie.. porównywać fx możesz TYLKO pod jednym względem do I7... poboru, bo z podstawki am3+ 8350 jak i z 1155/1155 I7 sa ostatnie, ale nie pod względem wydajnosci... ^^ STEROWNIKI od RADEONA sa najlepsze finalne, bo sa dopracowane dla CPU AMD, jednak dla intela nie ma znaczenia, bo ma mocne rdzenie, które to zniwelują... zapamietaj sobie...
Recommended Posts