Jump to content

Udostępnianie - Windows 7/Windows 10

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich użytkowników forum!

Zakładam pierwszy swój temat na tym forum, dlatego jeśli zrobiłem to w złym miejscu proszę o przeniesienie.

Mam problem z odpowiednią konfiguracją udostępnienia plików w systemie Windows 7.

Sprawa przedstawia się następująco:

- potrzebuję udostępnić 1 folder na komputerze z Windows 7 Home tak aby uzyskać do niego dostęp z 3 laptopów z systemem Windows 10 Home, oraz 3 komputerów stacjonarnych z system Windows 7 Home.

Do tematu podszedłem ze spokojną głową, przecież co to za problem zrobić dostęp do jednego folderu w sieci... Ale jednak.

Podjęte przeze mnie kroki:

1. Całą konfigurację rozpocząłem od sprawdzenia czy wszystkie komputery są widoczne wzajemnie w sieci, z tym nie było większego problemu, komputery wpięte są do sieci za pomocą routera, stacjonarne po LAN, laptopy Wi-fi.

2. Utworzenie grupy domowej i dodanie do niej wszystkich komputerów.

3. Udostępnienie folderu dla grupy domowej poprzez dodanie w opcjach udostępnienia dostęp dla profilu: Wszyscy

4. Zmienienie zabezpieczeń folderu, również dodanie profilu Wszyscy z pełnymi uprawnieniami

5. Zmiana zaawansowanych ustawień udostępniania - brak hasła, dostęp do wszystkiego itd.

Niestety mimo tych zabiegów uzyskałem dostęp do w/w folderu tylko z jednego laptopa z Windowsem 10, wszystkie inne komputery podczas próby podłączania proszą o podanie nazwy użytkownika i hasła (zaznaczam, że opcję tą teoretycznie wyłączyłem).

Moje następne kroki, które udało mi się znaleźć na wielu forach o podobnym temacie pokierowały mnie w kierunku utworzenia kont gościa, niestety i ten zabieg nic nie pomógł. Próbowałem stworzyć również takie same konto z takimi samymi hasłami w celu zalogowania do folderu, niestety to również nie pomaga.

Niestety lista moich pomysłów została już wyczerpana, stąd proszę o pomoc, może trafi się ktoś, kogo spotkał podobny problem, albo przeczyta to co napisałem i stwierdzi jak można było zapomnieć o tak podstawowej rzeczy jak... (no właśnie jak co?)

P.S. Próbowałem udostępniać również foldery na innych komputerach i tylko ten jeden laptop ma wszędzie bezproblemowy dostęp, a reszta komputerów nie komunikuje się między sobą.

Z góry dziękuję za wyciągnięcie pomocnej dłoni :)

Posted

Na folderze udostępnionym / prawoklik / zakładka Zabezpieczenia, dla kogo jest przyznany dostęp ?

Najlepiej Screenshoty proszę.

P.S. Dla powitań jest osobny dział forum :)

Posted

Wczoraj robiłem podobnie, tylko z katalogiem public i grupą domową :)

Tworzysz sobie folder i udostępniasz go dla grupy "Wszyscy". Wtedy nie musisz wpisywać nazwy i hasła. 

Na pewno masz wyłączoną zaporę? Komputery wzajemnie się pingują?

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zapora nie jest wyłączona, ale wydaję mi się, że sama zapora nie powinna robić problemu, że wymagane jest hasło, tylko jakby coś to blokować połączenie, co wyrzucałoby błąd.

Komputery bez problemu się pingują w obu kierunkach.

Edited:

Najbardziej dziwi mnie fakt, że skoro jeden komputer ma dostęp do pliku to w teorii reszta powinna bazując na tych samych uwierzytelnieniach go otrzymywać, a tak się nie dzieje, dostęp jest tylko z jednego komputera i to w jednym kierunku.

Posted

To trochę pytanie z innej beczki, macie jakiś pomysł, w jaki sposób szłoby zrobić, żeby reszta kompów miała dostęp do tego folderu?

Zastanawiałem się nad utworzeniem serwera FTP, ale przeglądając ustawienia w Windowsie 7 Home wydaje mi się, że nie ma takiej możliwości, w jaki inny sposób szłoby do tego podejść?

Jest to po prostu folder w którym przechowywane są dokumenty do których potrzebuję mieć stały dostęp z wszystkich komputerów.

Posted

Zlikwiduj grupę domową, jak nazywa się folder? i gdzie jest ? i od początku - nazwa folderu nie dłuższa niż 8 znaków

Posted

i później uprawnienia:

Edited:

Podejmując dalsze próby stwierdziłem kolejny fakt:

Zlikwidowałem całą sieć i stworzyłem ją na nowo, zrobiłem nową grupę domową - tym razem na komputerze na którym jest folder, który chce udostępnić i efekt jest taki, że z tego komputera mam dostęp do wszystkiego co udostępniam na innych, ale z żadnego nie mam dostępu do folderu docelowego. Wcześniej grupa była utworzona na laptopie z windows 10 i pewnie dlatego z niego miałem dostęp do folderu...

Zlikwiduj grupę domową, jak nazywa się folder? i gdzie jest ? i od początku - nazwa folderu nie dłuższa niż 8 znaków

Aktualnie próbuje od początku:

Folder nazwałem Dane, znajduje się na dysku c.

Wydaje mi się, że cały problem leży gdzieś w poświadczeniach, w dalszym ciągu jak próbuje otworzyć komputer z listy komputerów w sieci wyskakuje komunikat:

Nie mówiąc już o udostępnionym folderze nie ma nawet dostępu do dokumentów udostępnionych, obrazów itd, nie ma możliwości otworzenia lokalizacji innego komputera.

Posted

Na dysku C lepiej nie - Daj na innym dysku.

Nazwy komputerów daj bez kresek, i wszystkie w jednej grupie roboczej.

P.S. Ja na dziś kończe, jakby co to jutro pomogę dalej.

Posted

Problem z poświadczeniami umknął mojej uwadze.

Do autora, spróbuj się połączyć, gdy zaznaczysz "Włącz udostępnianie chronione hasłem" w zaawansowanych ustawieniach udostępniania.

Jeśli pamięć mnie nie myli, lata temu gdzieś czytałem, że w razie problemów żeby mieć dostęp do udostępnionego folderu to należało ustawić hasło na koncie komputera, z którego to danych chcemy korzystać. Być może tutaj leży ten problem z poświadczeniami.

Posted

Z moich doświadczeń...

1. (Od Visty w górę) komputer udostępniający musi mieć hasło a komputery chcące podłączyć się do niego muszą znać dane [użytkownik/hasło].
  2. Foldery publiczne udostępnione na kompie (koncie) bez hasła raz są widoczne dla innych kompów w sieci, a raz nie - nie znam reguły... pewnie jakaś jest. ;)
  3. Grupa domowa - funkcjonalność potrzebna jak alarm we Fiacie Multipla.
Posted

Z moich doświadczeń...

(Od Visty w górę) komputer udostępniający musi mieć hasło a komputery chcące podłączyć się do niego muszą znać dane [użytkownik/hasło].

Nieprawda bo amerykańscy naukowcy ... :22

Działa to bez zarzutu nawet bez hasła.

Grupa domowa - funkcjonalność potrzebna jak alarm we Fiacie Multipla.

Sama prawda !

Posted

Dzisiaj podejmę próbę skonfigurowania tego z hasłami.

Tak jak mówi kolega P10 widoczność bez haseł to u mnie loteria z jakąś regułą, której nie znam i możliwe, że nikt jej nie zna ;p

P.S. Multiple też może ktoś ukraść, różni zboczeńcy chodzą po tym świecie  :L

Posted

Niestety nawet zakładając konta użytkowników na komputerach jest dalej brak dostępu do udostępnionych folderów.

Wpisywane nazwy użytkowników bądź hasła są błędne...

Szczerze mówiąc już powoli nie mam pomysłu jak rozgryźć ten problem:( będę jeszcze próbował zmienić system na komputerze gdzie ma być udostępniony folder na Windows 7 professional, tam jest więcej możliwości w ustawieniach poświadczeń niż na windows 7 home.

Jeśli to coś pomoże, to nie omieszkam napisać w jaki sposób udało mi się skonfigurować całość i gdzie tkwił szkopuł :)

Pozdrawiam

Posted

Utwórz użytkownika i nadaj mu hasło tylko na komputerze na którym jest udostępniony plik i nadaj mu pełne uprawnienia do udostępnionego zasobu. Grupa domowa won. Ustaw typ sieci na komputerach z win 7 na firmową na win 10 prywatną. Włączone udostępnianie plików i odnajdowanie sieci, grupa robocza taka sama dla wszystkich. Na komputerach klienckich skorzystaj z Menadżera Poświadczeń. Daj dodaj nowe poświadczenie, Wpisz nazwę komputera z udostępnionym folderem, podaj nazwę i hasło użytkownika z pełnymi uprawnieniami do katalogu i powinno działać. Ale to tylko windows ;) Przykład poniżej:

Nazwa komputera: Komputer

Użytkownik z uprawnieniami: user

Hasło: 123

Powodzenia

Posted

zaba44 niestety Twoja metoda również nie zadziałała.

Natomiast wpadłem na inny genialny pomysł, odłączyłem komputery od routera i podłączyłem do innego, ku mojemu zdziwieniu wtedy wszystko działa tak jak powinno...

Nie ma problemów z udostępnianiem, poświadczeniami i innymi pierdołami których już mam pełną d...

Rodzi to niestety u mnie kolejne pytanie, czy z routerem który stwarza problemy z udostępnianiem jest coś nie tak, czy też jest jakaś możliwość, że router jest źle skonfigurowany? Jakie ustawienie może rodzić taki problem?;o

Model routera: Huawei B683

Wiem, że najłatwiej byłoby dać nowy router, natomiast jest to router 3G i jeśli nie ma konieczności wolałbym nie kupować kolejnego sprzętu za 400zł ;p