Jump to content

Najstabilniejszy internet mobilny?

Recommended Posts

Posted

Witam :)
W tym miesiącu rozwiązałem umowę z Orange na internet mobilny ze względu na ogromną niestabilność łącza, kiedy mam pełen zasięg 4G.

I teraz mam do Was pytanie - którego operatora polecicie do stabilnego internetu mobilnego? 

Jak coś mieszkam przy centrum Poznania.

Z góry dzięki za pomoc ;)

Posted

Ja bym mógł polecić z Playa, widzę jak mi LTE trybi w telefonie to aż się uśmiech robi na twarzy. Weź pod uwagę, może warto.

fakt, Play ma świetny internet, w telefonie pięknie śmiga

Posted

Centrum Poznania czyli masz pełen dostęp do wszystkich operatorów w standardzie LTE.

Play - zdecydowanie najwolniejszy internet LTE.

T-Mobile, Orange - średnio.

Plus - zdecydowanie najszybszy internet LTE.

Musisz przeanalizować oferty cenowe. Jaki masz modem? - czy wykorzysta on ewentualną dużą szybkość, czy potrzebujesz dużej szybkości?

Dlaczego LTE w Orange ci zrywa? - może to wina modemu, albo specyfika miejsca zamieszkania(zakłócenia, lokalizacja).

Ja dam ci dobrą radę prakryczną - kup najtańsze startery internetu mobilnego LTE od wszystkich operatorów i przetestuj szybkość, zasięg, stabilność. ;)

Sam tak robiłem, a powyższe pisał mieszkaniec centrum Poznania i wielokrotny użytkownik internetu mobilnego od wszystkich operatorów. :P

Posted

Play - zdecydowanie najwolniejszy internet LTE.

Plus - zdecydowanie najszybszy internet LTE.

Play korzysta z nadajników Plusa, więc nie wiem czemu powiedziałeś, że ma najwolniejsze LTE. Mógłbyś mi to wytłumaczyć, bo tego nie rozumiem. :P

Posted

Wytłumaczenie jest proste - nałożone ograniczenia, obecnie to teoretyczne 70Mb/s. I nie korzysta z Plusa tylko zgodnie z szumnym hasłem: "Zasięg 4 sieci" - korzysta ze wszystkich operatorów.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Mój stary test, ale wiele się nie zmieniło. Prędkości wzrosły, ale Play jest nadal żałosne w kwestii prędkości.

P.S. Play i chyba jeszcze któryś operator dodatkowo nakładają ograniczenia prędkości przy niższych abonamentach. Bezapelacyjnie Plus ma najszybszy LTE zwykły i Advance.

Posted

modem to D-Link DWM-221. Na telefonie internet w orange też chodzi do d..., Plus śmiga elegancko :)

@razor1995 100m ode mnie jest BTS Orange i BTS Play i obie sieci chodzą tragicznie ;) kawałek dalej z drugiej strony mam BTS również z Orange i w innym miejscu tez jest tragicznie.

Około 300m ode mnie w linii prostej są dwa BTS'y Plusa, 400m jest kolejny BTS. (niekoniecznie z LTE)

Z LTE najbliżej mam BTS Plus/Aero 2 (70m ode mnie)