Jump to content

Co mogło się zepsuć w komputerze DELL?

Recommended Posts

Posted

Witam, dostałem od znajomej jej kompa do naprawy, jest to jednostka Della. Komp po włączeniu do prądu od razu się włączał zapalając główną diodę na żółto zamiast zielono + wiatraki chodzą na maksa.

Sprawdzałem już procesor, RAM, HDD, zasilacz, nawet dokładałem zewnętrzną grafikę więc wychodzi na to że padło coś na płycie głównej.

Może ktoś wie co mogło paść? Z tego co wiem żółta dioda oznacza że płyta nie przechodzi nawet procedury POST.

Posted

przy otwartej budzie czy przy zamknietej chodza na maksa?

Wiem do czego zmierzasz, ten Dell nie ma czujników otwartej budy, poza tym sprawdzałem i na otwartej i  zamkniętej i jest tak samo.

RAM sprawdzany na każdym slocie i na 3 różnych kościach, sprawdzałem nawet napięcie na baterii CMOS bo czytałem że ona też powoduje problemy ale ma ponad 3V

Poza tym sprawdzałem CPU i RAMy na innej płycie, podłączałem inny zasilacz - dosłownie wszystko. Wydaje mi się że padł mostek ale nie jestem w stanie tego potwierdzić.

Posted

Podaj model tego Della, w różnych mogą być to całkowicie inne usterki.

Na przednim pamelu/ przy wentylatorze zasilacza są cztery zielone diody, ponumerowane. Które się świecą?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk