Jump to content

Jaki zasilacz do podanej specyfikacji?

Recommended Posts

Posted
Kupuję komputer o podanej specyfikacji:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Będę na nim grał w Rocket League i Worms W.M.D

Chciałbym, żeby rachunki za prąd były jak najmniejsze, więc chciałbym się Was zapytać, jaki zasilacz pasuje do tego komputera. Mam na razie takiego kandydata [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Ten zasilacz wystarczyłby do tego zestawu, ale proponuję wziąć trochę mocniejszy. Zasilacz o zbyt niskiej mocy, to wbrew pozorom wyższe rachunki za prąd. Nie liczy sie moc zasilacza tylko moc pobrana z gniazdka, a ta jest wyższa gdy zasilacz pracuje w górnych strefach swojej sprawności.

Posted

Wybrałem energooszczędny zasilacz 450 W z serii Crosair VS. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kosztuje tyle samo, co Antec VP 500 o mocy 500 W i jest dodatkowo energooszczędny. Nawet pasuje do komputerów dla graczy za 3730 zł (PC Format).

Jeśli chodzi o ten zasilacz 400 W, to będzie w komputerze mamy, który też konfiguruję, bo przydałaby się mamie zmiana komputera. Podzespoły będą miały Socket 1150 i DDR3, bez dedykowanej karty graficznej, bo mama nie gra w gry. No, ewentualnie we flashówki. Dysk SSD, bo teoretycznie mamie wystarczą tylko zdjęcia, przeglądarka internetowa (Mozilla Firefox) i program antywirusowy (używa Avasta, ale ja chcę ją zmusić do zmiany, bo Avast zszedł na psy. Chociaż słyszałem o aktualizacji Nitro, która zmniejsza użycie zasobów komputera). 8 GB RAM DDR3, żeby tego Firefoxa lepiej pociągnąć :)

A, wracając do mojego komputera. Kupuję go na ferie i boję się, czy nie zdązą się wyprzedać. Jak GTXy 950 się wyprzedadzą, to kupuję tą [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

sprzęt jak sprzęt , nie każdego stać na wypasionego. Ja bym nie brał pentiuma.

Ja na twoim miejscu dołożył bym kasy i brał i5 do tego zestawu bez potencjału OC bo pewnie i tak nie będziesz jej podkręcał. Do gierek raczej 4 rdzeniowe jeżeli chcesz to ci złoże takie zestawy w poniedziałek. Oczywiście musisz podać do jakiej ceny .

Dodatkowo napisz mi w jakie chciałbyś gry grac na minimalnych czy na maksymalnych ustawieniach. 

Bo to tez jest ważne bo na ultra to sprzęt powyżej 3 tysiecy. :D na obecny rynek można na AMD złożyć ale i tak przewaga intela w grach jest lepsza, tak samo Geforca.

Co do zasilaczy oba dobre, ja bym polecił firmę XFX i bequiet . :) Z testowanych certyfikat jak już to w brazie 

Posted

Z zasilaczami jest tak, że jeśli do naszej jednostki w momencie 100% wykorzystania sprzętu potrzebujemy zasilacz 400W to kupuję się np. zasilacz o te choćby 50W mocniejszy by zostawić jakiś luz czy nadmiar i w razie czego wahania pomiarowe. Ja do swojej jednostki kupiłem 650W modularnego Seasonica z mocną linią 12v i standardem sprawności GOLD. Mój komputer w stresie potrzebuje może z 500-550W maksymalnie ale kupiłem taki z zamiarem, że jak zmienię kiedyś moją kartę graficzną GTX 770 na np.1080Ti to nie będę musiał bać się o zasilacz. By nie było, że offtopuje to napiszę, że nie ma różnicy w rachunkach czy się ma zasilacz 500W czy ponad 1000W. Rachunki mogą być jedynie większe gdy mamy zasilacz kupiony na styka lub gdy jest odrobinę za słaby, wtedy działa nom stop na 100% swoich możliwości, wydziela dużo ciepła i stąd większe rachunki za prąd. Dlatego im więcej W w zasilaczu to w sumie lepiej. Dużą rolę w zasilaczach odgrywa właśnie też sprawność czyli np. Silver, Gold i te naprawdę extra jak 80 PLUS Titanium. Z reguły im większa sprawność tym zasilacz podczas pracy będzie jak najwięcej oddawał to co trzeba komputerowi a nadmiar ciepła i inne zachodzące zjawiska i defekty będą w jak najmniejszym stopniu dlatego nie będzie zjadało nam prądu dodatkowo za coś za co nie powinno. Ja tak byłem i jestem do dziś nauczony. Niestety by kupić dobry zasilacz z większym W i sprawnością trzeba wydać i to sporo. Nie można też zapominać o sprawach typu pojedyncza i podwójna linia 12v oraz jej obciążalność.

Btw. Mój zasilacz :P [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

To jednak kupię Antec VP 500 o mocy 500 W

Ale mam wrażenie że gtx 95 dla pentiuma to trochę za dużo...

A 750 Ti to dla mnie za mało :D

A może, nie wiem :D

może pasowałby ten 950 gdybym kupił i3-6100, to wtedy tak.

Właśnie przeczytałem (a właściwie sobie przypomniałem) w PC Formacie, że przy wyborze budżetowego peceta, najlepiej kierować się zasadą, że minimum do gier to procesor za 500 zł i karta graficzna w tej samej cenie. Więc do gier kwalifikuje się konfiguracja: Intel Core i3-6100 oraz GeForce GTX 750 Ti

Mam teraz kolejne pytanie. Który zasilacz starczy do i3-6100 i GTX 750 Ti? Ten? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Czy ten? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Policz sobie :