Jump to content
haker120

DELL OPTIPLEX 755 i instalacja windows XP

Recommended Posts

Dostałem od znajomego kompletny komputer DELL OPTIPLEX 755 bez dysku twardego, wrzuciłem jakiś HDD 320gb i próbuję zainstalować windows XP. Instalacja win7 przebiega bezproblemowo ale 2gb RAM to stanowczo za mało także wolałbym postawić na nim winxp. Sam instalator włącza się, ładuje sterowniki i blue screen. Z tego co wyczytałem ten BS oznacza problem ze sterownikami - brak sterowników SATA w instalatorze, ok, patrzę na stronie producenta, sterowniki są, wrzuciłem do instalatora przez nglide, poszło bezproblemowo, później WinSetupFromUSB, też ładnie poszło no i ten sam blue screen, już nie mam pomysłów co robić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A opisałbyś jak to instalujesz? Bo naprzykład u mnie na HDD 500gb przy Boocie Grub musiałem wybrać zamiast włączenia instalacji jeszcze sterowniki i później F6 - inaczej wywalało blue screen ( to się działo tylko na większych pojemnościach , przy 60gb dysku nic nie było :O)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ustaw w BIOSie IDE to ruszy na zwykłej czystej instalce. Jeśli koniecznie chcesz AHCI, to mogę Ci dać ISO z driverami pod 755 (oryginalne OEM) bo tak się składa, że serwisuje te kompy więc mam do nich wszystko ;) Windows 7 na tym modelu działa komfortowo dopiero z 4GB RAM, a najlepiej SSD.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vista nie dla mnie, z resztą na Vista nie uruchomię starych gier. XD Próbuję tego 9in1. Byłoby miło dostać OEM od @razor1995 ale z jakiegoś powodu nie mogę wysyłać PM. xD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki @razor1995 i czekam cierpliwie. No a 9w1 nie poszło, może pendrive winny? Ale z tego samego zainstalowałem win7 zanim wyrzuciłem bo na 2gb strasznie mulił. Mały offtop, mam 2x 755 i do jednego potrzebuje części/pomoc serwisową. XD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będę niezmiernie wdzięczny @razor1995. Nawet kompilacja zaproponowana przez @P1O nie pomogła, wciąż w kółko blue screen STOP: 0x0000007B (0xF78DA524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000).

Share this post


Link to post
Share on other sites

z ahci na ide w biosie zmieniłeś ??

 

 

Ustaw w BIOSie IDE to ruszy na zwykłej czystej instalce.

Panowie, wstydźcie się takich rad. W trybie kompatybilności z IDE, dysk, a co za tym idzie system będzie mulił okrutnie.

Edit: przynajmniej poradźcie jak potem włączyć tryb AHCI.

 

Wracając do tematu - problemem jest tu chipset Q35, a właściwie jego kontroler ICH9 - znany problem z trybem AHCI.

Potrzebne ci są sterowniki mass storage popularnie zwane SATA w wersji 7.6.xx lub 7.8.xx np tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

pobierz, rozpakuj i w folderze Files\32 są sterowniki trybu tekstowego inf(iaahci).

Teraz masz 2 wyjścia:

1. zintegrować je za pomocą np nLite z płytą instalacyjną XP wskazując te od ICH9 i zainstalować system w trybie AHCI

2. zainstalować system w trybie kompatybilności IDE(bez integracji sterowników) i bezpośrednio po instalacji zainstalować te sterowniki i przestawić w biosie na tryb AHCI zgodnie z tym opisem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

 

Kolejna sprawa instalacja systemu. Zawsze zalecam jednak instalację XP z płyty(zaktualizowane systemy nie mieszczą się na płycie CD, trzeba użyć płyty DVD) - można użyć napędu zewnętrznego pod USB. Oczywiście można z powodzeniem zainstalować XP z pendrive, ale wymaga większej uwagi i nie wiem czy jest 100% kompatybilne ze wszystkimi sprzętami. Gotowy poradnik i sprawdzony sposób: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Czasem nowsza wersja programu nie jest lepsza od starszej.

 

Sprawdzone systemy ze zintegrowanymi sterownikami mass storage: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dopasuj zgodnie posiadaną licencją lub swoimi potrzebami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 


W trybie kompatybilności z IDE, dysk, a co za tym idzie system będzie mulił okrutnie.

Wiem o tym, dlatego zawsze w pracy na reinstalowanych kompach przestawiam to i odpalam AHCi :D 

Wysłałem mo oryginalne ISO od Dell'a o ile się nie mylę, ma zintegrowane sterowniki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc, ISO od @razor1995 rozwiązało problem, teraz tylko brakujące sterowniki. xD

 

@wiktorynek próbowałem te zintegrowane i nie pomogło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information