Jump to content

Laptop pod Fife 17 [~1000 euro]

Recommended Posts

Posted

Witam, szukam laptopa głównie do gier(fifa 17), bez systemu operacyjnego w zestawie. Dysk bez różnicy, matryca możliwie jak najwieksza. Budżet do 1000 euro +/- oraz ostatnia kwestia czy lepiej kupić laptopa w niemczech czy przewalutowywac pieniądze i kupić w Polsce?

Z góry dziękuję za pomoc.

Posted

Powiem tak do fify 17 to kupisz lapka za 1500zł, btw w tych pieniądzach możesz kupić rewelacyjny nowy lapek, lub z kosmicznymi parametrami używany :)

Posted

A chcesz mieć niemiecką klawiaturę (niemiecki układ)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale uwaga nie z 960M a z 965M (tylko nowe z aktualnej partii) i rozbudowa o dodatkową kość 1x8GB oraz dysk SSD M.2 typu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] :D

Posted

A chcesz mieć niemiecką klawiaturę (niemiecki układ)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale uwaga nie z 960M a z 965M (tylko nowe z aktualnej partii) i rozbudowa o dodatkową kość 1x8GB oraz dysk SSD M.2 typu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] :D

jak już to Lenovo Y700 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Moje propozycje:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

nieco drożej:

Posted

Kto ma lepszy serwis Acer czy Lenovo? Na kogo się skarżą?

MSI PE70 6QE i7-6700HQ/8GB/1TB+128SSD GTX960M
Zgadnij jaki tam dysk jest zamontowany?

Lenovo Y700-17 i7-6700HQ/32GB/240 GTX960M FHD
Dysk na STA 2,5" i wolny slot M.2 i te 32GB RAM - po co?

Acer VN7-792G i7-6700HQ/8GB/240+1000 GTX960M FHD
Jaki tam jest dysk ;) ?

MSI GE72 Apache i7-6700HQ/8GB/1000 GTX960M FHD
Wcale się nie grzeje - co ?

wiktorynek sorry ale nie jesteś w ogóle zorientowany i zdaje mi się że nic o notebookach nie wiesz a się wypowiadasz niepotrzebne

965M jest od 960M o ok [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Od nowości na swego lenovo złego słowa powiedzieć nie mogę mam dwa lata a jedynie chwalić mogę :)

Posted

ja mam lenovo g565 5 lat ,karta graficzna ati rip , lenovo b50-70 rok i wszystko ok i mam chyba g580 3 lata i wszystko ok.

Kto ma lepszy serwis Acer czy Lenovo? Na kogo się skarżą?[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wiktorynek sorry ale nie jesteś w ogóle zorientowany i zdaje mi się że nic o notebookach nie wiesz a się wypowiadasz niepotrzebne

965M jest od 960M o ok [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jak wiktorynek nic nie wie to zeus jestem ;)

Posted

Nie mówię że wszystkie Y700 są złe bo to nie prawda ale przynajmniej z 2 pierwszych partii miały spory odsetek modeli które bardzo szybko padały, wiem bo na grupie prowadzimy ankietę o awaryjności tego modelu (wrzucić zrzut?).

Posted

@FxJerzy - masz prawo myśleć co chcesz i pisać co chcesz.

Podałem wiele modeli o przybliżonej specyfikacji różniące się głównie dyskami i ilością RAM. Dla jednego 8Gb, to aż nadto, dla drugiego 32GB to za mało. Nie mi o tym decydować. Nawet jak ktoś nie wykorzysta takiej ilości, to i tak zyska na załadowaniu większej ilości systemu i programów do RAM zaraz po starcie i zyska na buforowaniu plików nawet bez narzędzi do polepszania.

P.S. @FxJerzy - doskonale wiem jakie dyski M.2 są montowane w laptopach Lenovo Y700 - są to bardzo słabe A-DATA(nawet egzemplarze z NVMe) - albo kupisz bez, albo wymienisz, albo godzisz sie na to i żyjesz z nimi - i tak tragedii nie ma. Nie do mnie wybór należy. Po prostu w tej cenie masz co masz. Identycznie z HDD - jak widać są tam 5400rpm jak i 7200rpm przy czym w laptopach MSI są z reguły lepsze, ale mają w tej samej cenie mniej RAM - coś za coś.

Aha - zapytaj się użytkowników tego forum jak wyglądał serwis Della u nich w domu - połamana obudowa i pozostałe śrubki w gratisie. ;)

To niczego nie dowodzi. Jak ktoś ma pecha to mu na głowę spadnie cegła w drewnianym kościele.

Czy tu chcesz udowadniać wyższość jednego serwisu nad drugim? Albo wyższej awaryjności? Powodzenia.

Tak na marginesie, to Acery też są w moich propozycjach. ;) Mam dodać HP i Della?

965M jest od 960M o ok 25-30% wydajniejsz

Jeszcze w kwestii formalnej - nie znam karty graficznej z jednej generacji z wyższym numerkiem, aby była słabsza od tej z niższym:

GT630 vs GT635

GT740 vs GT745

HD5650 vs HD5670

R9 280 vs R9 285

czy wreszcie Intel HD4400 vs HD4600 albo HD520 vs HD530

Posted

A co powiecie o tym modelu?

Edit:

Ewentualnie ten: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A co powiecie o tym modelu?

i5, 8gb ramu, brak ssd, za prawie 3600zł hahahaha no nie żartuj 

Posted
Nawet jak ktoś nie wykorzysta takiej ilości, to i tak zyska na załadowaniu większej ilości systemu i programów do RAM zaraz po starcie i zyska na buforowaniu plików nawet bez narzędzi do polepszania.

O ile 16GB wystarczy dla zwykłego użytkownika który nie robi żadnych renderingów/wirtualizacji/stremowania o tyle 32GB to przesadza po prostu a różnicę warto władować tylko w dysk SSD. Jeśli by potrzebował więcej niż 16GB RAM to na pewno by to wymienił jako pierwsze.

doskonale wiem jakie dyski M.2 są montowane w laptopach Lenovo Y700 - są to bardzo słabe A-DATA(nawet egzemplarze z NVMe) - albo kupisz bez, albo wymienisz, albo godzisz sie na to i żyjesz z nimi - i tak tragedii nie ma. Nie do mnie wybór należy.

Tu się nie zgodzę często są awarie tych własnie dysków i znam sytuacje w której taki dysk się przegrzewał przekraczając 70 stC po kilku minutach od włączenia dysku (nie po przekopiowaniu 100GB)

Po prostu w tej cenie masz co masz. Identycznie z HDD - jak widać są tam 5400rpm jak i 7200rpm

Większa konsumpcja energii nie usprawiedliwiona wyższymi osiągami, są przecież SSHD np. w 7559 co ma znacznie więcej sensu

przy czym w laptopach MSI są z reguły lepsze, ale mają w tej samej cenie mniej RAM - coś za coś.

Oj nie powiedział bym, sporo modeli jest znacznie gorszych pod względem chłodzenia właśnie, też MSI lubi obcinać VRAM grafiki do 2GB GDDR5 co przy graniu na średnich detalach możne nie stanowi problemu by go zatkać ale to trochę mniej FPS na samej redukcji (jak single channel) no i np. przy edycji/obróbce/rendringu wideo dość duży minus.

ale wiktorynek to Bóg hardware :P

A ja notebooków ;) Po prostu ktoś kto się obraca głównie w PC mniej jest obeznany od tych którzy zajmują się tylko notebookami i na odwrót, jego wpisów o hardware nie muszę komentować ale już notebooki to moja działka ;) 

Posted

A ja notebooków Po prostu ktoś kto się obraca głównie w PC mniej jest obeznany od tych którzy zajmują się tylko notebookami i na odwrót, jego wpisów o hardware nie muszę komentować ale już notebooki to moja działka

Tylko że o laptopach to najwięcej wiesz z swojej grupy.... A wiktorynek z doświadczenia ;)

Posted

A co powiecie o tym modelu?

Edit:

Ewentualnie ten: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Myślałem że szukasz 17" ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - tutaj masz recenzje, patrz na te z FHD

Tylko że o laptopach to najwięcej wiesz z swojej grupy.... A wiktorynek z doświadczenia ;)

Sorry ale kto ma więcej doświadczenia z notebookami niż posiadacze (swoich modeli) :D 

Nie serio ja tam z notebookami nie mam wcale 10 letniego doświadczenia :D Ani nie serwisuję ani nie modernizuje ani nie czyszczę/konserwuję :D

Wnioskuję że tak właśnie myślisz :P

Posted

Tu się nie zgodzę często są awarie tych własnie dysków i znam sytuacje w której taki dysk się przegrzewał przekraczając 70 stC po kilku minutach od włączenia dysku (nie po przekopiowaniu 100GB)

A co ja napisałem???

Większa konsumpcja energii nie usprawiedliwiona wyższymi osiągami, są przecież SSHD np. w 7559 co ma znacznie więcej sensu

SSHD to największy bezsens. A jak dla Ciebie nie ma różnicy w wydajności 5400rpm a 7200rpm to ja dziękuję za uwagę.

115MB/s vs 150MB/s w dyskach 2,5" + oczywiście szybszy dostęp. Dysk 5400rpm w bardzo wydajnej maszynie zabija całkowicie komfort pracy do tego stopnia że ja bym wziął i przełamał na kolanie - ale wszystko zależy od wymagań. ;)

Oj nie powiedział bym, sporo modeli jest znacznie gorszych pod względem chłodzenia właśnie, też MSI lubi obcinać VRAM grafiki do 2GB GDDR5 co przy graniu na średnich detalach możne nie stanowi problemu by go zatkać ale to trochę mniej FPS na samej redukcji (jak single channel) no i np. przy edycji/obróbce/rendringu wideo dość duży minus.

Ja o dyskach, Ty o grafice.

Widać ktoś ma problem z czytaniem. Przytoczę oryginał: "jak widać są tam 5400rpm jak i 7200rpm przy czym w laptopach MSI są z reguły lepsze".

W MSI z reguły występują dyski Hitachi 7200rpm, a u większości producentów Seagate/Samsung 5400rpm z wyjątkowo mułowatej serii.

I kończąc już - propozycje to nie cała oferta, bo do całej oferty odsyłam do sklepu czy portalu.

Z reguły, w większości czy prawdopodobnie nie znaczy zawsze. Biorąc pod uwagę radosną twórczość producentów można się spodziewać wszystkiego w środku.

P.S. @FxJerzy - rozumiem, że pracujesz w serwisie Acera i chwalisz swoje. Przypomnę ci tylko, że Acer ma u większości ludzi zakorzenioną niesławną opinie na temat produktów i serwisu. Słynął głównie z kiepskiej jakości i przegrzewania się. :lol: Znamy tu na forum jednego serwisanta z certyfikatami(z grzeczności nie wymienię nicku i nie jest to erectus) przed którym uchowaj boże, aby nie dostał lapka w swoje ręce.

Choć przyznać muszę, że Acer poczynił pewne postępy zwłaszcza w droższych modelach, jednak nadal mu daleko do topowych gamingowych MSI, Dell, Asus.

Statystyki sprzedaży nie kłamią. Liderem absolutnym jest Lenovo(głównie w segmencie niskim i średnim). Liderem wśród laptopów gamingowych jest MSI. Nie bez podstawy pomijając już kwestie jakości czy serwisu. Te dwie firmy zapewniają:

- najlepsze wsparcie w dokładną specyfikację

- najlepsze wsparcie w sterowniki(dopiero teraz dostrzegli to inni producenci)

- najlepsze wsparcie w dokumentację techniczną dostępne dla "Kowalskiego"

- najlepsze możliwości rozbudowy laptopa(wsparcie, obsługa, ograniczenia, wyposażenie dodatkowe)

- najlepsze komponenty za daną cenę.

Z resztą jakiś czas temu było słychać o planach wykupu MSI przez Lenovo, aby zdominować również rynek high end.

Posted
A co ja napisałem???

Ważne ze wstawiłeś link z już dołożonym zamiast "laptop + dysk"

Ogólnie sam wiesz jakie są kiepskie i oszczędzenie między 0zł a 100zł dopłaty jest tego warte

SSHD to największy bezsens.

Zgadzam sie, ale porównując sytuacje że mamy slot M.2 i do wyboru SSHD 5400 i HDD 7200 wybrał bym SSHD bo nie po to kupuje sie laptopa by bardziej hałasował i więcej ciągnął z akumulatora (podczas aktywności)

Ja o dyskach, Ty o grafice.

Przy okazji chciałem poruszyć tą kwestię

rozumiem, że pracujesz w serwisie Acera i chwalisz swoje.

Jeszcze mnie nikt o to nie posądzał :D Sam lepiej przyznaj ze VN7 to super udana seria.

Po co mieli by wykupywać MSI jak MSI np.GT62VR 6RD  to konstrukcja Clevo MS16L1, a często robią komiczne konstrukcje jak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] eGPU z procesorem U ;)

Posted

Jeszcze mnie nikt o to nie posądzał

To był dowcip.

Modeli laptopów i ich wariantów nie komentuję, bo jest tak dużo, że nie sposób to ogarnąć. W ramach każdego modelu mamy kilka wariantów różniących się ilością RAM, rodzajem i ilością dysków, rodzajem procesora, rodzajem karty graficznej. Nie mogłem podawać wszystkich wariantów, bo po to odsyłam na stronę sklepu. Staram się zawsze pokazać możliwości, nawet w doborze koloru.

Osobiście kupując laptopa wybieram model:

- z jak najmniejszą ilością RAM - i tak wymienię na lepszą i dołożę do max w danym modelu

- z najuboższym wyposażeniem dyskowym - i tak wymienię na lepsze

- od 5 gen wzwyż z najlepszym procesorem, bo nie da się już wymieniać(pomijam specjalistyczne warsztaty które pomimo że wykonują takie usługi to dają gwarancję 6 miesięcy) we wcześniejszych generacjach pomijam serie U i H

- karta graficzna to bardziej złożony problem - nie gram więc nie potrzebuję wydajnej, a każdy dobry laptop z wydajnymi podzespołami ma przynajmniej kartę ze średnio-wysokiej półki, do tego dochodzi bardzo niewielka możliwość wymiany(tu kłania się MSI czy Clevo oraz ogólnie złącze MXM).

Laptopy to temat rzeka - tysiące egzemplarzy. Tylko X-kom ma ich w ofercie 5 tysięcy z czego 3 tysiące to Lenovo co dobitnie pokazuje skalę przewagi tej firmy. Potem Asus(600), MSI(500), Dell(400), HP(300), Acer(200),  reszta się nie liczy. Wielka niegdyś Toshiba aż żal 32 szt!!!

Posted

Ja jako laik czytam to i mam coraz większy zamęt w głowie. Z laptopa korzystam średnio 5h w tygodniu, potrzebuję go żeby umilić sobie wolny czas w hotelu podczas wyjazdów służbowych. 1000 euro to górna granica ale wcale nie zależy mi na jej osiągnięciu, interesuje mnie laptop który pociągnie fife 17 na maksymalnych ustawieniach i zapewni mi płynna rozgrywkę. Dysk ssd wydaje mi się niepotrzebny, do gier nie jest potrzebny i do przeglądania www raczej też nie. Co do preferencji to matryca 17 ale 15 też może być. No i jak już pisałem bez Windowsa bo to niepotrzebne doplacanie kasy. Co do producenta to wolałbym uniknąć lenovo bo mam z tą marka źle doświadczenia, najlepiej msi lub dell.

Ja jako laik czytam to i mam coraz większy zamęt w głowie. Z laptopa korzystam średnio 5h w tygodniu, potrzebuję go żeby umilić sobie wolny czas w hotelu podczas wyjazdów służbowych. 1000 euro to górna granica ale wcale nie zależy mi na jej osiągnięciu, interesuje mnie laptop który pociągnie fife 17 na maksymalnych ustawieniach i zapewni mi płynna rozgrywkę. Dysk ssd wydaje mi się niepotrzebny, do gier nie jest potrzebny i do przeglądania www raczej też nie. Co do preferencji to matryca 17 ale 15 też może być. No i jak już pisałem bez Windowsa bo to niepotrzebne doplacanie kasy. Co do producenta to wolałbym uniknąć lenovo bo mam z tą marka źle doświadczenia, najlepiej msi lub dell.

Posted

intel goni i5-6287U to już 930M ;)

3 tysiące to Lenovo co dobitnie pokazuje skalę przewagi tej firmy

tylko wariantów w większości sklepowych dostają wersje z 1x4GB i 1x8GB i robia z tego 4/8/16/32/64 czasem 12 i 24 i kombinacje z dyskami i do tego dochodzą warianty z matrycami FHD i "2K" i 4K 

Obecność dysku SSD w laptopie jest obowiązkowa ;) Tylko trzeba je dobierać samemu najlepiej na kościach MLC lub z nowszych TLC 3D ale też będą się charakteryzować krótszą żywotnością.
Jeśli jesteś laikiem to celuj w Della w razie problemu serwis w domu i zwykle mają dobrze przeszkolony personel :P 

Posted

Jeśli jesteś laikiem to celuj w Della w razie problemu serwis w domu i zwykle mają dobrze przeszkolony personel

Tu akurat można zawieść się srogo - jak się trafi na kiepskiego serwisanta to i sprzęt może zepsuć na dobre albo śrubki mu zostaną w nadmiarze. ;)

dochodzą warianty z matrycami FHD i "2K" i 4K

A to już poważna różnica.

Dysk ssd wydaje mi się niepotrzebny, do gier nie jest potrzebny i do przeglądania www raczej też nie.

Tu byś się zdziwił - rozpakowywanie, instalacja i wczytywanie poziomów wielokrotnie szybsze.