Florian Posted October 1, 2016 Report Posted October 1, 2016 Pewnego dnia postanowiłem zaktualizować system w tablecie Fujitsu Siemens Amilo Pro V3515 do Windows10. Instalacja systemu jak najbardziej udała się. Miałem wszystkie sterowniki, poza faktem, że w menedżerze urządzeń była Podstawowa Karta Graficzna VGA. Dało się na niej ustawić rozdzielczość ekranu, którą chciałem. W niczym by mi to nie przeszkadzało, gdyby nie to, że odtwarzanie filmów zwłaszcza zapisanych w kodeku h.264 strasznie zacina się. Na Windows7 opusywany problem nie występował. Do testu używałem tych samych filmów. Probowałem zainstalowac sterownik do karty graficznej z oryginalnej plytki, którą otrzymałem z laptopem oraz pobierając najnowsza wersje z internetu. W obu przypadkach zgłaszało, ze nie zainstaluje sterownika, gdyz w systemie jest juz obecna nowsza jego wersja. Tryb zgodnosci z windows7/xp oprogramowania do instalacji sterownika karty graficznej nic nie daje. Quote
Miastowy Posted October 1, 2016 Report Posted October 1, 2016 w tablecie Myślałem od zawsze, że to laptop a nie tablet... Po pierwsze - za stary laptop na Windowsa 10 (wiem, że na 7 daje radę bo miałem podobne dwa modele FS) i dlatego Ci nie wykrywa Windowsowych sterowników pod ta grafikę. Szanse raczej są małe, z tego co wiem to siedzi tam zintegrowana VIA chrome 9. Zawiasy są też powodem systemu operacyjnego, nie każdy system pasuje pod dany laptop (parametry). Niestety. Ps, tak na przyszłość - sterowniki w Win 10 z 7 nie pasują już, muszą być z 8.1 a tu już jest problem, bo nowszy system niż 7 na nim nie pójdzie (tzn pójdzie, ale brak wsparcia sterowników), a do 7 idzie wgrywać z Visty. Quote
Florian Posted October 1, 2016 Author Report Posted October 1, 2016 Wiem, ze w laptopie jest karta graficzna Via Chrone Igp9 hc i do niej nie ma sterowników. Na windows 7 ze sterownikami mam najwyższą możliwą rozdzielczość ekranu do ustawienia 1024x768. Na win10 da sie ustawic 1280x800 czyli taka do jakiej jest pisana matryca. Laptop najlepiej chodził z windows xp. Na win8.1 rzuca bsody przy probie wylaczenia karty sieciowej bezprzewodowej. W siodemce zamraża system i trzeba go resetowac przytrzymując przycisk power. Quote
Miastowy Posted October 1, 2016 Report Posted October 1, 2016 W siodemce zamraża system i trzeba go resetowac przytrzymując przycisk power Niepełna kompatybilność sterowników. Spróbuj sterowniki ściągnąć za pomocą Driver Boostera, w większości przypadków się sprawdza. Quote
Nieobecny Posted October 1, 2016 Report Posted October 1, 2016 Na windows 7 ze sterownikami mam najwyższą możliwą rozdzielczość ekranu do ustawienia 1024x768. Ewidentny problem ze sterownikami grafiki. Stary laptop z najgorszą mozliwą konfiguracją do upgrade systemu. Tylko XP. Quote
Miastowy Posted October 1, 2016 Report Posted October 1, 2016 Tylko XP. Niekoniecznie, jeszcze Vista poleci. Quote
Nieobecny Posted October 1, 2016 Report Posted October 1, 2016 Tak, ale Vista ciężka na taki sprzęt. A skoro Vista to Win 7 też tylko trzeba się pomęczyć, a i tak zamuli na maxa. XP i zbierać na nowy sprzęt. Quote
Miastowy Posted October 1, 2016 Report Posted October 1, 2016 Wiem, wiem. Przeważnie do tych starszych FS wkładali na chama tą Vistę fabrycznie. Taka ciekawostka. Quote
Nieobecny Posted October 1, 2016 Report Posted October 1, 2016 Via + Unichrome to mój ulubiony duet. nForce nie lepiej. Dobrze, że te czasy już minęły. Quote
FxJerzy Posted October 2, 2016 Report Posted October 2, 2016 zaktualizować system w tablecie Fujitsu Siemens Amilo Pro V3515 do Windows10 A teraz dokonaj czystej instalacji by pozbyć się całego pozostałego syfu po poprzedniku wliczając stare sterowniki, wpisy w rejestrze itd... Quote
Recommended Posts