Jump to content

Dysk HGST 2TB - refurbish

Recommended Posts

Posted

Cześć, na alledrogo natknąłem się na ofertę "nowego" dysku HGST 2TB 32MB 7200RPM HUA722020ALA331. Niby pisze, że nowy, ale w aukcji natkałem sięna termin refurbish - czyli odnawiany/po naprawie/etc. Wiem, ze teoretycznie dysk taki powinien zachowywać się jak w 100% nowy, ale chciałbym się jeszcze Was spytać - co na ten temat sądzicie?

Refurbish (lub recertified, w przypadku WD) może również oznaczać, ze dysk jest po remapie badsektorów, czy ewentualne awarie z tego powodu objęte są gwarancją? 

Link do allegro: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Refurbished - może oznaczać wszystko. Zwracam uwagę, że jest to dysk SATA 2 jeśli dobrze widzę z 2008 roku. Naprawiany, leżak magazynowy, po powodziowy.

Zdecydowanie lepiej dołożyć kilka złotych i kupić na jednej z ofert:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Rozmowa z 2001 roku -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opis terminu "refurbished" używanego dla dysków (z eBay) -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Osobiście unikałbym takich rozwiązań z uwagi na to, że termin nie jest sprecyzowany i tak naprawdę wszystko może się pod nim kryć (z otwieraniem obudowy w nie wiadomo jakich warunkach włącznie). Jeśli twoja płyta/kieszeń obsługuje SATA III, to prędzej wybrałbym coś takiego -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] albo te zaproponowane przez wiktorynka.