Jump to content

Proszę o poradę

Recommended Posts

Posted

Witam. Iż sprzedałem ( niestety ) swój nowy PC Mam do was prośbę o poradę co do zrobienia z laptoptem Toshiba c660d-14e. Postawić OpenSuse do internetu a Windows'a jakiegoś np. XP / Sam windows ? Piszę dlatego , że poprostu ten laptop wiem że nie da rady na przeglądarkach przy windowsach gdy linux lepiej zarządza. Laptop będzie używany głównie do internetu i jedynie w soboty i niedziele w gry ( typu Killing Floor 1 , nfs mw 2005 - kompatybilne z linuxem ).

Specyfikacja:

CPU; AMD E-240 @ 1x1,5ghz

GPU; AMD Radeon HD 6310 @ 512mb

RAM: 2GB

Posted

Ja myśle że windows xp bedzie akurat tak naprawde musiał byś wgrac I zobaczyc wtedy postaeic wszystkie sterowniki i powinno dzialac

Testowałem na nim nawet w98 i internetu nie ogarniał - dlatego napisałem temat bo nie wiem już co robić . Sterowniki najnowsze i nic nie pomaga - co na linuxie nawet bez konfiguracji ładnie śmiga.. A póki nie kupie innego lapka to tego używac bd musiał

Posted

Może pobaw się z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. To taki Android dostosowany do komputera PC. Jeśli postawisz go na dysku głównym (nie na USB), to powinien Cię zadowolić.

Posted

Testowałem na nim nawet w98 i internetu nie ogarniał - dlatego napisałem temat bo nie wiem już co robić . Sterowniki najnowsze i nic nie pomaga - co na linuxie nawet bez konfiguracji ładnie śmiga.. A póki nie kupie innego lapka to tego używac bd musiał

A no chyba że to już cięższa sprawa z tym to nie wiem moze i linux ale jakis okrojony czyli może debian ze srodowiskiem lxde spróbuj moze to bedzie wmiare

Posted

Może pobaw się z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. To taki Android dostosowany do komputera PC. Jeśli postawisz go na dysku głównym (nie na USB), to powinien Cię zadowolić.

Chętnie jakby były gry normalnie np. z ubuntu to bym go miał ( posiadałem - jak na androida super)

Posted

OpenSUSE? Mnie osobiście te distro nie pasowało, nie pamiętam już czemu. Co do linuxa wychwalałeś moją dawną propozycje - Antergos - twierdząc że śmiga, więc dlaczego nie? Podobnie ostatnio było z Lubuntu i coś jednak nie tak?

Posted

OpenSUSE? Mnie osobiście te distro nie pasowało, nie pamiętam już czemu. Co do linuxa wychwalałeś moją dawną propozycje - Antergos - twierdząc że śmiga, więc dlaczego nie? Podobnie ostatnio było z Lubuntu i coś jednak nie tak?

No tak. Jednak z lubuntu był problem - po aktualizacji z repo Flash przy YT i Weeb.tv wywalało przeglądarke a AntergOS sam wiesz o który sterownik chodzi ( nie od grafiki ;) ). OpenSuse napisałem bo podobno pod grami ma mniejsze problemy - a mi chodzi aby odpalic te 2 gry minimum i internet śmigał 

Posted

No tak. Jednak z lubuntu był problem - po aktualizacji z repo Flash przy YT i Weeb.tv wywalało przeglądarke a AntergOS sam wiesz o który sterownik chodzi ( nie od grafiki ;) ). OpenSuse napisałem bo podobno pod grami ma mniejsze problemy - a mi chodzi aby odpalic te 2 gry minimum i internet śmigał 

Nie mam pojęcia jaki inny sterownik, ale spoko, coś mi umkneło :D

a flasha musiałeś instalować? jakie repo?

Posted

Nie mam pojęcia jaki inny sterownik, ale spoko, coś mi umkneło :D

a flasha musiałeś instalować? jakie repo?

Nie. Lubuntu ma wbudowanego Flasha. Aktualizowałem z repo po dodanie do repo Wine HQ i aktualizowało o dziwo Flasha . Ale co tam. Więc co do tematu ' Open suse czy co ?  Napewno nie remixos bo nie pogram w nic  ( jakby nie gry to bym brał pierwszy lepszy linux ;) )

Posted

Czyli z repo ubuntu, trzeba było dodać zewnątrz, ale jak wolisz znowu szukać czegoś nowego zamiast rozwiązywać drobnostke :)

Spróbuj co chcesz, tylko DE dosyć lekkie o czym wiesz. Skoro ani ubuntupodobne ani arch nie pasuje to ja więcej propozycji nie mam żeby sie nie powtarzać

Posted

Czyli z repo ubuntu, trzeba było dodać zewnątrz, ale jak wolisz znowu szukać czegoś nowego zamiast rozwiązywać drobnostke :)

Spróbuj co chcesz, tylko DE dosyć lekkie o czym wiesz. Skoro ani ubuntupodobne ani arch nie pasuje to ja więcej propozycji nie mam żeby sie nie powtarzać

Nie że nie pasuje - tylko szukam na stałe systemu a OpenSuse z opini forumowiczów jest nie naganna bo mniej problemów niż z innymi.

Posted

Mniej? Jak z każdą inną większość nie ma problemów, a u Ciebie sie jakieś znajdują :D

Jak sam nie sprawdzisz sie nie dowiesz. 

No niestety. Jakbym miał wybrać to Antergos z Xfce bo był wygląd nie zje.. a wydajność super - a ubuntu z xfce to gó.. Ale cóż - sterownik. Najlepiej zainstaluje redhata i tyle :D