gDirt Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Witam. Iż sprzedałem ( niestety ) swój nowy PC Mam do was prośbę o poradę co do zrobienia z laptoptem Toshiba c660d-14e. Postawić OpenSuse do internetu a Windows'a jakiegoś np. XP / Sam windows ? Piszę dlatego , że poprostu ten laptop wiem że nie da rady na przeglądarkach przy windowsach gdy linux lepiej zarządza. Laptop będzie używany głównie do internetu i jedynie w soboty i niedziele w gry ( typu Killing Floor 1 , nfs mw 2005 - kompatybilne z linuxem ). Specyfikacja: CPU; AMD E-240 @ 1x1,5ghz GPU; AMD Radeon HD 6310 @ 512mb RAM: 2GB Quote
mateusz73 Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Ja myśle że windows xp bedzie akurat tak naprawde musiał byś wgrac I zobaczyc wtedy postaeic wszystkie sterowniki i powinno dzialac Quote
gDirt Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 Ja myśle że windows xp bedzie akurat tak naprawde musiał byś wgrac I zobaczyc wtedy postaeic wszystkie sterowniki i powinno dzialac Testowałem na nim nawet w98 i internetu nie ogarniał - dlatego napisałem temat bo nie wiem już co robić . Sterowniki najnowsze i nic nie pomaga - co na linuxie nawet bez konfiguracji ładnie śmiga.. A póki nie kupie innego lapka to tego używac bd musiał Quote
piosylant Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Może pobaw się z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. To taki Android dostosowany do komputera PC. Jeśli postawisz go na dysku głównym (nie na USB), to powinien Cię zadowolić. Quote
mateusz73 Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Testowałem na nim nawet w98 i internetu nie ogarniał - dlatego napisałem temat bo nie wiem już co robić . Sterowniki najnowsze i nic nie pomaga - co na linuxie nawet bez konfiguracji ładnie śmiga.. A póki nie kupie innego lapka to tego używac bd musiał A no chyba że to już cięższa sprawa z tym to nie wiem moze i linux ale jakis okrojony czyli może debian ze srodowiskiem lxde spróbuj moze to bedzie wmiare Quote
gDirt Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 Może pobaw się z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. To taki Android dostosowany do komputera PC. Jeśli postawisz go na dysku głównym (nie na USB), to powinien Cię zadowolić. Chętnie jakby były gry normalnie np. z ubuntu to bym go miał ( posiadałem - jak na androida super) Quote
peerik Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 OpenSUSE? Mnie osobiście te distro nie pasowało, nie pamiętam już czemu. Co do linuxa wychwalałeś moją dawną propozycje - Antergos - twierdząc że śmiga, więc dlaczego nie? Podobnie ostatnio było z Lubuntu i coś jednak nie tak? Quote
gDirt Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 OpenSUSE? Mnie osobiście te distro nie pasowało, nie pamiętam już czemu. Co do linuxa wychwalałeś moją dawną propozycje - Antergos - twierdząc że śmiga, więc dlaczego nie? Podobnie ostatnio było z Lubuntu i coś jednak nie tak? No tak. Jednak z lubuntu był problem - po aktualizacji z repo Flash przy YT i Weeb.tv wywalało przeglądarke a AntergOS sam wiesz o który sterownik chodzi ( nie od grafiki ). OpenSuse napisałem bo podobno pod grami ma mniejsze problemy - a mi chodzi aby odpalic te 2 gry minimum i internet śmigał Quote
peerik Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 No tak. Jednak z lubuntu był problem - po aktualizacji z repo Flash przy YT i Weeb.tv wywalało przeglądarke a AntergOS sam wiesz o który sterownik chodzi ( nie od grafiki ). OpenSuse napisałem bo podobno pod grami ma mniejsze problemy - a mi chodzi aby odpalic te 2 gry minimum i internet śmigał Nie mam pojęcia jaki inny sterownik, ale spoko, coś mi umkneło a flasha musiałeś instalować? jakie repo? Quote
gDirt Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 Nie mam pojęcia jaki inny sterownik, ale spoko, coś mi umkneło a flasha musiałeś instalować? jakie repo? Nie. Lubuntu ma wbudowanego Flasha. Aktualizowałem z repo po dodanie do repo Wine HQ i aktualizowało o dziwo Flasha . Ale co tam. Więc co do tematu ' Open suse czy co ? Napewno nie remixos bo nie pogram w nic ( jakby nie gry to bym brał pierwszy lepszy linux ) Quote
peerik Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Czyli z repo ubuntu, trzeba było dodać zewnątrz, ale jak wolisz znowu szukać czegoś nowego zamiast rozwiązywać drobnostke Spróbuj co chcesz, tylko DE dosyć lekkie o czym wiesz. Skoro ani ubuntupodobne ani arch nie pasuje to ja więcej propozycji nie mam żeby sie nie powtarzać Quote
gDirt Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 Czyli z repo ubuntu, trzeba było dodać zewnątrz, ale jak wolisz znowu szukać czegoś nowego zamiast rozwiązywać drobnostke Spróbuj co chcesz, tylko DE dosyć lekkie o czym wiesz. Skoro ani ubuntupodobne ani arch nie pasuje to ja więcej propozycji nie mam żeby sie nie powtarzać Nie że nie pasuje - tylko szukam na stałe systemu a OpenSuse z opini forumowiczów jest nie naganna bo mniej problemów niż z innymi. Quote
peerik Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Mniej? Jak z każdą inną większość nie ma problemów, a u Ciebie sie jakieś znajdują Jak sam nie sprawdzisz sie nie dowiesz. Quote
gDirt Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 Mniej? Jak z każdą inną większość nie ma problemów, a u Ciebie sie jakieś znajdują Jak sam nie sprawdzisz sie nie dowiesz. No niestety. Jakbym miał wybrać to Antergos z Xfce bo był wygląd nie zje.. a wydajność super - a ubuntu z xfce to gó.. Ale cóż - sterownik. Najlepiej zainstaluje redhata i tyle Quote
peerik Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Jaki sterownik?! Zacznij próbować rozwiązywać te problemy zamiast od nich uciekać. OpenSUSE, Fedora lub Manjaro - distro oparte na Archu. Przedłużyć liste? Quote
gDirt Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 Hmm.. Chociaż - Przedłużaj ! Quote
Recommended Posts