HaPPe Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Po zainstalowaniu na czysto linuxa zaczęły się problemy. Gdy chciałem na czysto zainstalować windowsa, cały czas wyskakuje ten sam błąd przy bootowaniu windows boot manager windows failed to start. a recent hardware or software change might be the cause file: \boot\bcd status: 0xc000000e the boot configuration data for your pc is missing or cointains errors. Czy to win 7 na pendrive, czy win vista, czy xp na płytce (tu w ogóle tylko pisze boot from cd i nic więcej) ba, nawet wgrałem livecd windowsa z tej strony i wyskakuje ten sam problem. live cd linuxa odpala się bez problemu Quote
piosylant Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Zacząłbym od sprawdzenia dysku. Jeśli jest OK, wykonałbym jego zerowanie, żeby wyczyścić MBR i żeby ewentualne błędne sektory zostały dopisane do SMART. Quote
HaPPe Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 Zacząłbym od sprawdzenia dysku. Jeśli jest OK, wykonałbym jego zerowanie, żeby wyczyścić MBR i żeby ewentualne błędne sektory zostały dopisane do SMART. Już go zerowałem. i nic. błędne koło. żeby to naprawić potrzebuje odpalić płytke z windowsem, a żeby odpalić płytkę z windowsem potrzebuje naprawić błąd... Quote
Milka Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Instalator systemu Windows Vista lub wyżej, nie powinien mieć związku z tym co jest na dysku twardym. Wydaje mi się, że masz źle nagrany obraz na pena. Proponuję zrobić na nowo instalator, oraz ręcznie wybrać bootowanie z pendriva. Przy okazji przed rozpoczęciem instalacji, proponuję z wiersza poleceń "diskpart" a w nim polecenie "clean all". Ewentualnie, jeśli jest to nowszy komputer, może być blokada boota w przypadku w8. Quote
HaPPe Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 Instalator systemu Windows Vista lub wyżej, nie powinien mieć związku z tym co jest na dysku twardym. Wydaje mi się, że masz źle nagrany obraz na pena. Proponuję zrobić na nowo instalator, oraz ręcznie wybrać bootowanie z pendriva. Przy okazji przed rozpoczęciem instalacji, proponuję z wiersza poleceń "diskpart" a w nim polecenie "clean all". Ewentualnie, jeśli jest to nowszy komputer, może być blokada boota w przypadku w8. setki razy nagrywałem różne obrazy różnymi sposobami, obrazy które napewno działają. i racja, dysk nie ma nic dorzeczy bo wyciągnąłem dysk i to samo... GPT czy MBR? wybacz ale nie mam pojęcia. do komputera mam narazie dostęp przez live cd lubuntu, sprawdziłem smart, dysk jest ok Quote
Milka Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Mapa partycji znika przy pełnym formacie, więc to raczej nie to. Jeśli dysk byłby uszkodzony, to uniemożliwiłby uruchomienie komputera. Więc pozostaje albo, odłączyć dysk, i podczas instalacji podłączyć go na "żywca" i puścić komendę "clean all" z wiersza, albo próbować szczęścia różnymi programami typu live. Ewentualnie podłączyć dysk do innej stacjonarki i z poziomu tamtejszego systemu zrobić gruntowany formacik. Proponuję też się upewnić, czy dana wersja systemu x86 lub x64 jest poprawna dla danego komputera. Quote
HaPPe Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 Mapa partycji znika przy pełnym formacie, więc to raczej nie to. Jeśli dysk byłby uszkodzony, to uniemożliwiłby uruchomienie komputera. Więc pozostaje albo, odłączyć dysk, i podczas instalacji podłączyć go na "żywca" i puścić komendę "clean all" z wiersza, albo próbować szczęścia różnymi programami typu live. Ewentualnie podłączyć dysk do innej stacjonarki i z poziomu tamtejszego systemu zrobić gruntowany formacik. Proponuję też się upewnić, czy dana wersja systemu x86 lub x64 jest poprawna dla danego komputera. ale podczas instalacji czego? co do programów live też coś próbowałem ale też nic. i tak, wszystko było x86 bo tyle mi procesor obsługuje Quote
Milka Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Podczas instalacji systemu np. vista albo 7, proszę się zdecydować jaki system ma być zainstalowany. W miejscu gdzie instalator pokaże okno instalacyjne (zainstaluj teraz), wtedy na "żywca" podłączyć dysk, i puścić komende "clean all". Jednakże uprzedzam, że w skrajnych wypadkach dysk może się uszkodzić przez takie podłączenie (na szybko). Quote
HaPPe Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 Podczas instalacji systemu np. vista albo 7, proszę się zdecydować jaki system ma być zainstalowany. W miejscu gdzie instalator pokaże okno instalacyjne (zainstaluj teraz), wtedy na "żywca" podłączyć dysk, i puścić komende "clean all". Jednakże uprzedzam, że w skrajnych wypadkach dysk może się uszkodzić przez takie podłączenie (na szybko). przeczytaj dokładnie co pisałem. Dysk jest pusty, a żadna instalacja windowsa nie jest możliwa bo przy bootowaniu wyskakuje błąd boot\bcd. mogę odpalić tylko livecd linuxa Quote
Milka Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Jeśli ktoś tu ma problem z czytaniem, to proponuję iść do okulisty. To że dysk jest pusty jeszcze NIC nie oznacza. Jesli przy bootowaniu instalki Windowsa wyskakuje błąd, to znaczy że jest źle nagrany obraz, lub dana wersja systemu nie jest przeznaczona na dany komputer. Jeśli błąd wyskakuje PO instalacji systemu, to rozwiązaniem są 3 komendy : bootrec /fixmbr bootrec /fixboot bootrec /rebuildbcdZ mojej strony to wszystko, powodzenia. Quote
HaPPe Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 Jeśli ktoś tu ma problem z czytaniem, to proponuję iść do okulisty. To że dysk jest pusty jeszcze NIC nie oznacza. Jesli przy bootowaniu instalki Windowsa wyskakuje błąd, to znaczy że jest źle nagrany obraz, lub dana wersja systemu nie jest przeznaczona na dany komputer. Jeśli błąd wyskakuje PO instalacji systemu, to rozwiązaniem są 3 komendy : bootrec /fixmbr bootrec /fixboot bootrec /rebuildbcd Z mojej strony to wszystko, powodzenia. zrozumiałbym gdyby był problem z jednym obrazem. ale ja testowałem z 4 systemy nahrywane różnymi sposobami. efekt jest w każdym ten sam Quote
Milka Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Czy na tym komputerze był wcześniej windows? Czy cały czas Linux? W każdym bądź razie, dysk twardy nie jest przeszkodą dla uruchomienia instalacji systemu z pena. Spróbuj nagrać jakiś obraz systemu wypalając go na płyte, i z niej bootować. Dobrze by było wiedzieć co to za komputer, jaka specyfikacja, jaki rocznik, może wtedy będzie coś więcej wiadomo. PS. można wiedzieć co to za "różne sposoby" nagrywania obrazów? Quote
HaPPe Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 tak, stał na nim wcześniej win 7, potem na czysto był lubuntu. nagrywałem 2 systemy na płytę, ustawiałem na boot z płyty, i tylko informacja boot from cd-rom i nic więcej. laptop medion MAM2100 2gb ramu, 2 rdzeniowy amd turion, rocznik nie mam pojęcia rufusem, unetbootin, usb creator, czy to przerzucając poprostu na pena (co zawsze działało) i jeszcze ultraISO Quote
Milka Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Hmmm, ja bym to zrobił inaczej. Pomijam kwestie gruntownego formatu, bo to podstawa. Podpiąłbym ten dysk twardy do innego komputera, na nim zainstalował windows do momentu pierwszego restartu, i ponownie załączył dysk do lapka. Po takiej operacji niema opcji żeby nie działało. Oczywiście wszystko też zależy od sterowników ide/ahci, ale na ogół standardowe sterowniki radzą sobie z większością. Proponuję spróbować, jeśli jest taka możliwość. Quote
HaPPe Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 nie mam możliwości podpięcia do innego komputera na ten moment. też o tym myślałem ale nic z tego. narazie kombinuje z hirensboot. Czy jak odpalę mini XP z hirensboot, to mogę odpalić z pena instalkę? Quote
Milka Posted September 10, 2016 Report Posted September 10, 2016 Jeśli instalka ma dotyczyć systemów od Visty w górę proponuję jedyny sprawdzony sposób : - czysty pendrive przeformatować na ntfs - zawartość iso wgrać bezpośrednio na pena - w diskparcie wybrać pena następnie jego partycje - mając wybraną partycje pendriva, dać komende "active" - to wszystko, pen jest bootowalny, zarówno w trybie zwykłym jak i UEFI Jeśli to NIE ZADZIAŁA, to przykro mi, ale skoro linux działa to nie jest wina sprzętu lub dysku. Quote
HaPPe Posted September 10, 2016 Author Report Posted September 10, 2016 doszłem do jeszcze jednego. Jeśli tylko wrzucę instalkę na pendrive, to wyskakuje te boot\bcd. A jak nagram to jakimś programem, to wyskakuje Y∞Y∞. na czarnym ekranie i nic więcej. o co kaman? gdzieś w angielskich internetach piszą może o jakimś wirusie, ale większość opisów są nie po angielsku i nie da się przejrzećwszystkiego. zresztą bardzo ciężko jest to wygooglować. narazie mam dostęp do minixp przez hirensboot, ale jednak się nie udało zainstalować normalnego Quote
Milka Posted September 11, 2016 Report Posted September 11, 2016 Jeśli chodzi o tego laptopa, to wg. mnie pozostają 3 opcje : - reset BIOS-u (przywrócenie ustawień domyślnych) - instalacja systemu na tym dysku, z poziomu innego komputera - wizyta w serwisie komputerowym Przy okazji chciałbym zapytać, czy przygotowany pendrive bootuje się normalnie na innym komputerze? Dodatkowo, proponuję całkowite wyczyszczenie tego pendriva, tworząc w nim na nowo mape partycji (gdyż mogą być pozostałości po linuxie). Zwykły format tu nic nieda, i użycie sposóbu wyżej przeze mnie napisanego. Quote
piosylant Posted September 13, 2016 Report Posted September 13, 2016 dysk może się uszkodzić przez takie podłączenie (na szybko) Odkąd pojawił się standard AHCI (ponad 8 lat temu) dyski SATA można podłączać "na żywca" tak jak urządzenia USB. Quote
VACek Posted September 14, 2016 Report Posted September 14, 2016 (edited) Odkąd pojawił się standard AHCI (ponad 8 lat temu) dyski SATA można podłączać "na żywca" tak jak urządzenia USB. Owszem ale nie do końca. Nie obrazi się kolega jak trochę po cytuję internet.? "Naukowcy z HP Labs i University of Ohio doszli do zaskakujących wniosków po przetestowaniu 15 dysków SSD wyprodukowanych przez pięć firm. Okazało się bowiem, że po niespodziewanym wyłączeniu zasilania, aż 13 dysków daje różnego rodzaju błędy." "Naukowcy zawarli wyniki badań w dokumencie zatytułowanym "Understanding the Robustness of SSDs Under Power Fault"." "Jednak podobnie jak w przypadku dowolnego urządzenia pamięci masowej opartego na pamięci flash, nagła utrata zasilania może spowodować uszkodzenie danych i systemu plików na dysku SSD. Firma Kingston® poddaje swoje dyski bardzo forsownym testom przełączania zasilania, podczas których celowo odcinamy zasilanie dysku w celu przeanalizowania wpływu tego zdarzenia na dane użytkownika i system plików. Możemy stwierdzić, że użytkownik na poziomie klienta pozostaje bezpieczny w przypadku nieoczekiwanej utraty zasilania systemu. Nie należy jednak traktować tego jako zachęty do własnych testów przełączania zasilania. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych dysków twardych, wyłączenie zasilania może doprowadzić do utraty danych w zależności od procesów wykonywanych przez dysk w danym momencie." "W przypadku niebezpiecznej awarii zasilania dysk SSD nagle traci zasilanie, zanim system zainicjuje polecenie STANDBY IMMEDIATE. Grozi to utratą danych, informacji o mapowaniu i uszkodzeniem stron." A teraz zupełnie ode mnie, nawet nagłe wyjęcie pendriva może prowadzić do jego uszkodzenia, więc czy to usb plug and play czy interfejs sata za pośrednictwem ahci nie daje 100% bezpieczeństwa w przypadku nagłego odcięcia zasilania, choć sam często "eksperymentuje" to robię to wyłącznie na swoja odpowiedzialność a wszystkim innym zalecam rozwagę przy "kombinowaniu" z komputerem/laptopem i jego podzespołami P.S. Przepraszam za off-topic Edited September 14, 2016 by M4T Quote
piosylant Posted September 18, 2016 Report Posted September 18, 2016 W przypadku niebezpiecznej awarii zasilania dysk SSD nagle traci zasilanie, zanim system zainicjuje polecenie STANDBY IMMEDIATE. Grozi to utratą danych, informacji o mapowaniu i uszkodzeniem stron.Zgadzam się z tym w 100%, bo goście mówią o niespodziewanej utracie zasilania i/lub o odłączeniu dysku w czasie pracy. Ja piszę o opcji bezpiecznego usuwania sprzętu możliwej dla dysków USB oraz dla dysków SATA po wprowadzeniu AHCI, dostępnej z poziomu systemu. Dwie różne rzeczy. Swoją drogą wyłączenie komputera również jest odcięciem zasilania. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Również nie jestem zwolennikiem wyrywania przewodów z pracujących dysków. P.S. Przepraszam za off-topic Quote
Recommended Posts