PanSmieszek Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 Witam, mam problem ponieważ składałem nowy komputer jakiś czas temu i mam na nim zainstalowany Windows 7, problem w tym że oprogramowanie które muszę odpalić wymaga Windows XP. Dlatego chciałbym uzyskać pomoc jak mam zainstalować ten jakże już przestarzały system na moim dość nowym komputerze. Specyfikacja: MOBO: B85-G43 GAMING CPU: Intel Core i5-4460 RAM: 10 GB GPU: AMD Radeon R9 280X SSD: Crucial CT256MX HDD: Western Digital WD1001FAES Zdaje sobie z tego sprawę że ani płyta główna (Windows 7 i nowsze) ani karta graficzna (Windows Vista i nowsze) nie wspierają tego systemu ale bardzo mi na tym zależy i zrobię wszystko by ten system działał na tym komputerze.
k3vin Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 Może wystarczy przez np. VirtualBox postawić wirtualnie WinXP i w nim odpalić to oprogramowanie.
VACek Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 Nie prościej na virtualnej maszynie xp postawić ??
PanSmieszek Posted August 17, 2016 Author Report Posted August 17, 2016 Wiem, na chwile obecną korzystam z trybu XP w Windows 7 Professional bo dostałem od firmy. Ale jednak nie jest to całkowicie mnie zadowalające rozwiązanie i wolałbym go fizycznie zainstalować na komputerze.
VACek Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 Wiem, na chwile obecną korzystam z trybu XP w Windows 7 Professional bo dostałem od firmy. Ale jednak nie jest to całkowicie mnie zadowalające rozwiązanie i wolałbym go fizycznie zainstalować na komputerze. XP to jest katorga dla ssd
PanSmieszek Posted August 17, 2016 Author Report Posted August 17, 2016 Ja sobie z tego zdaje sprawe, nadal chce mieć siódemke na jednej partycji. Ale mówię bardzo mi zależy na xp zainstalowanym na drugiej partycji.
VACek Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 Wiem, na chwile obecną korzystam z trybu XP w Windows 7 Professional bo dostałem od firmy. Ale jednak nie jest to całkowicie mnie zadowalające rozwiązanie Dla tego namawiam na postawienie xp na virtualboxie przydzielenie 3-4gb ramu zrobienie virtualnej maszyny na ssd i śmiga aż miło
PanSmieszek Posted August 17, 2016 Author Report Posted August 17, 2016 (edited) Ja jednak nadal jestem uparty na zainstalowanie xp. Po tym jak skarżyłem się na XP mode dali mi licencje na xp professional, większość pracowników ma zainstalowane xp na służbowych komputerach tylko że ja niestety muszę korzystać ze swojego prywatnego. Więc pomijając wszystkie niedogodności związane z tym systemem chce go fizycznie zainstalować na tym komputerze. Stord kommune zaczeło już prace nad stworzeniem nowego programu ale nadal musimy korzystać ze starego. A nie mam ochoty korzystać z drugiej stacjonarki skoro może mógłbym korzystać z tego. Edited August 17, 2016 by PanSmieszek
VACek Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 Ja jednak nadal jestem uparty na zainstalowanie xp. Po tym jak skarżyłem się na XP mode dali mi licencje na xp professional, większość pracowników ma zainstalowane xp na służbowych komputerach tylko że ja niestety muszę korzystać ze swojego prywatnego. Więc pomijając wszystkie niedogodności związane z tym systemem chce go fizycznie zainstalować na tym komputerze. xp mode a virtualna maszyna z własną konfiguracją to jak porównać win 3.11 do win 7
PanSmieszek Posted August 17, 2016 Author Report Posted August 17, 2016 Hehe nie zawsze to co nowsze jest lepsze, czasem po prostu ładniej wygląda a działa tak samo a nawet wolniej. Dlatego też wole iOS 6 zamiast 9. Ale nie dało by się zainstalować tego xp? Sterowniki sata już zintegrowałem ale nadal wywala BSOD podczas próby instalacji.
WinSxS Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 XP to jest katorga dla ssd Dlatego, że TRIM domyślnie brak
m4s Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 Co takiego jest w XP-ku że go potrzebujesz? Kung Fu TapaTalk Master!
VACek Posted August 17, 2016 Report Posted August 17, 2016 Zainstaluj XP Proste jak twierdzisz że instalacja xp na komputerze z uefi jest prosta to proszę wytłumacz koledze jak to zrobić
G77 Posted August 18, 2016 Report Posted August 18, 2016 pewno jeszcze proste i latwe xp instalka z pena
PanSmieszek Posted August 19, 2016 Author Report Posted August 19, 2016 Odrazu przy załadowaniu sterowników przez instalator xp wywala bsoda i nie da się pójść dalej. I wcale nie jest to takie proste.
razor1995 Posted August 19, 2016 Report Posted August 19, 2016 Chipset nie wspiera Windows XP. Nic nie poradzisz - nie zainstaluje się i już. Postraw sobie VMWare Player/Workstation i w nim XP, przydziel 3GB RAM. Mam tak samo na kompie z podpisu (mam VMWare Workstation), wszystko działa bez zająknięcia, razem z programami. Możesz tez użyć trybu Unity, aby miedć jeszcze większa integracje.
PanSmieszek Posted August 21, 2016 Author Report Posted August 21, 2016 No dobra, trudno będę zmuszony tak to zrobić. Temat do zamknięcia dziękuje wszystkim za pomoc.
Recommended Posts