Jump to content

Samsung 550p5c problem z instalacja systemu

Recommended Posts

Posted

Witam, posiadam problem z instalacja systemu windows 7 w tym modelu otóż wkładam pendrive z systemem dochodzi do partycji z formatowałem partycje i nie mogę kliknąć dalej ze względów na to ze wyskakuje informacja ze botowanie/instalacja systemu jest zablokowana w biose i nie można zainstalować systemu patrzyłem w biosie i nic to nie daje robiłem wszystko i nie pomaga nie można przejść do kroku instalacji systemu jakieś porady ?

Posted
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] secure boot to pierwsze co trzeba zrobic bo inaczej nie dopusci do ladowania plików systemowych.. a co do komuikatu to dokladnie wyglada on tak 

nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. wybrany dysk ma styl partycji GPT i notka nieżj pod komunikatem 

nie mozna zainstalowac systemu windows na tym dysku. sprzęt komputera moze nie obslugiwac rozruchu z tego dysku. upewnij sie ze kontroler dysku jest włączony w menu systemu bios komputera 

btw. Nic zupelnie z tej notki nie rozumiem windows 8 startowal z tego dysku, po dojściu do partycji i sformatowaniu ich nie można zainstalować bo mój komputer nie odpali systemu z tego dysku bo moze nie obsługiwać rozruchu systemu z tego dysku  a 10 min przed formatowaniem partycji obsługiwał ?? ten microsoft jest coraz gorszy... 

a co do kontrolera nie wiem o co chodzi jesli chodzi o AHCI to mam tylko auto i manual a w manual mam 2 opcje enable i disable i na oby 2 opcjach to samo .. mam jeszcze opcje easy fast bot ale jak ja wlacze to nie widzi mi pendrive... włożyłem inny dysk i sie udałoformata machnac ale tego sie juz nie da dysk to samsung jakis 1tb i przed formatem nie wiem jakim cudem miał 7 partycji.... 3 zastrzezone przez system 2 recovery i 2 normalne....

Posted

Secure Boot na disabled i ustawić UEFI and CMS . Wybrać dla usb:

First : USB

Second  : HDD/SSD

Third: CD/ DVD

Save and Exit.

Posted

mialem ten sam problem pare miesiecy temu,zmien GPT na MBR i instalka pojdzie dalej. Najlepiej z wiersza polecen przy wyborze partycji do instalacji systemu.U mnie to dalo efekt,15 sekund i po problemie.