E_S_C Posted January 26, 2014 Report Posted January 26, 2014 Witam, posiadam problem z instalacja systemu windows 7 w tym modelu otóż wkładam pendrive z systemem dochodzi do partycji z formatowałem partycje i nie mogę kliknąć dalej ze względów na to ze wyskakuje informacja ze botowanie/instalacja systemu jest zablokowana w biose i nie można zainstalować systemu patrzyłem w biosie i nic to nie daje robiłem wszystko i nie pomaga nie można przejść do kroku instalacji systemu jakieś porady ? Quote
provectus Posted January 26, 2014 Report Posted January 26, 2014 secure boot - disable i po klopocie Quote
E_S_C Posted January 26, 2014 Author Report Posted January 26, 2014 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] secure boot to pierwsze co trzeba zrobic bo inaczej nie dopusci do ladowania plików systemowych.. a co do komuikatu to dokladnie wyglada on tak nie można zainstalować systemu Windows na tym dysku. wybrany dysk ma styl partycji GPT i notka nieżj pod komunikatem nie mozna zainstalowac systemu windows na tym dysku. sprzęt komputera moze nie obslugiwac rozruchu z tego dysku. upewnij sie ze kontroler dysku jest włączony w menu systemu bios komputera btw. Nic zupelnie z tej notki nie rozumiem windows 8 startowal z tego dysku, po dojściu do partycji i sformatowaniu ich nie można zainstalować bo mój komputer nie odpali systemu z tego dysku bo moze nie obsługiwać rozruchu systemu z tego dysku a 10 min przed formatowaniem partycji obsługiwał ?? ten microsoft jest coraz gorszy... a co do kontrolera nie wiem o co chodzi jesli chodzi o AHCI to mam tylko auto i manual a w manual mam 2 opcje enable i disable i na oby 2 opcjach to samo .. mam jeszcze opcje easy fast bot ale jak ja wlacze to nie widzi mi pendrive... włożyłem inny dysk i sie udałoformata machnac ale tego sie juz nie da dysk to samsung jakis 1tb i przed formatem nie wiem jakim cudem miał 7 partycji.... 3 zastrzezone przez system 2 recovery i 2 normalne.... Quote
Guest jmtzs Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 Secure Boot na disabled i ustawić UEFI and CMS . Wybrać dla usb: First : USB Second : HDD/SSD Third: CD/ DVD Save and Exit. Quote
provectus Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 po co? quick boot jest w kazdym biosie i wystarczy wybrac źródło instalacji z listy i po kłopocie Quote
qapitanhaq Posted January 27, 2014 Report Posted January 27, 2014 jezeli dysk masz pusty to zmien GPT na MBR i mysle ze bedzie ok, tu info technet.microsoft.com/pl-pl/library/cc737510(v=ws.10).aspx Quote
Guest oldoso Posted January 29, 2014 Report Posted January 29, 2014 mialem ten sam problem pare miesiecy temu,zmien GPT na MBR i instalka pojdzie dalej. Najlepiej z wiersza polecen przy wyborze partycji do instalacji systemu.U mnie to dalo efekt,15 sekund i po problemie. Quote
Recommended Posts