Jump to content

Intel Xeon - konfiguracja (używane dwa rdzenie)

Recommended Posts

Posted

Witajcie. Jaki model będzie lepszy do gier. Czym sie panowie różnią wersję X od E oraz który będzie najbardziej opłacalny do gier i dużej wydajności? Moja płyta to Asus P5Q SE.

Posted

Wszystkie są tak samo wydajne (zzegar w zegar oczywiście). Wersje X były fabrycznie produkowane pod LGA775, a wersje E pod LGA771. Te pod LGA771 są dużo tańsze, a ich dostosowanie nie jest trudne i można je uruchomić na tym P5Q Pro
(BIOS[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]).
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Duża okazja: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (normalnie ponad 50 zł, ja bym brał, miałem ten proc - bezproblemowy w modowaniu)
Ja go odpalałem na płycie: Gigabyte GA-EP31-DS3L, po wgraniu zmodowanego BIOSU ruszył elegancko :)
bU5wBsT.png 5OdjhPC.png

Naklejony adapter wygląda tak:
173062503328780d575a21a8d5c7c011.jpg

W konfiguracji z HDD i 4GB RAM tak to liczy SuperPi:

7O3p3wg.png

Posted

No i zdobyłem Xeona E5450. Zaktualizowałem biosa, którego pobrałem ze strony tanieprocesory.pl. Nie podobają mi się odczyty w programach. Otóż HWMontitor pokazuje temperatury core0 oraz core1 oraz program coretemp pokazuje tylko dwie temperatury core0 i core1. Co z pozostałymi? Czy to gdzieś trzeba aktywować?