Jump to content

Manjaro LXQT czy Lubuntu czy jeszcze coś innego na starego i słabego laptopa.

Recommended Posts

Posted

Witam :)

Potrzebuję systemu do starego i słabego laptopa. Głównie do zwykłego przeglądania internetu. Oryginalny Windows Vista jest nieco zbyt ociężały jak na ten sprzęt więc myślę o Linuxie.

Nie mogę się jednak zdecydować, który będzie lżejszy i lepszy - Manjaro LXQT czy Lubuntu.

Laptop eMachines E510:

-CPU: Celeron 560 @ 2,13 GHz (jednordzeniowy...)

-2GB RAM

-GPU: Integra Intel GMA X3100

W Live CD zarówno Manjaro jak i Lubuntu działają całkiem dobrze ale nie wiem który będzie dobry na dłuższą metę.

Doradzicie coś? ;)

Z góry dziękuję.

Guest Devhost97
Posted

Manjaro LXQT jest niestabilny ze względu na to że LXQT jest w zbyt początkowej fazie. Ja ci zaproponuje Manjaro MATE lub Manjaro XFCE

Posted

Najlepiej to sobie zainstaluj Windows 7 x32bit.

Te wszystkie Linux'y są jakieś niedorobione.

Jest tych Linux'ów od groma ale niedorobione.

Popracowali by nad jednym Linux'em ale jakimś porządnym.

Posted

Jak Windows to:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

lub

Posted

Najlepiej to sobie zainstaluj Windows 7 x32bit.
Ciężko to widzę, przynajmniej z tego powodu, że to jedno jajo.

Spróbuj Linux Mint, ponieważ jest to jeden z zalecanych systemów na takie komputery z tego co wyczytałem.
Posted

Cześć,

A co myślicie o Zorin OS da redę na takim sprzęcie jak ma autor .

Wymaganie sprzętowe dla standardowych wersjach  Zorin OS:
Procesor 1 GHz x86
10 GB wolnego miejsca na dysku twardym
512 MB pamięci systemowej (RAM)
Karta graficzna obsługująca rozdzielczość 640x480
Posted

Manjaro LXQT jest niestabilny ze względu na to że LXQT jest w zbyt początkowej fazie.

A tego to nie wiedziałem... Chociaż zainstalowałem Manjaro w tej wersji na próbę i na razie jestem pozytywnie zaskoczony szybkością działania. 

Ubuntu odpada, bo będzie zbyt ciężkie jak na tego laptopa. Dlatego myślałem o jego lżejszej odmianie - Lubuntu.

Minta XFCE też brałem pod uwagę, bo wiem, że XFCE jest dość lekkie ale wiedząc, że są i lżejsze środowiska graficzne postanowiłem znaleźć coś jeszcze lżejszego.

Sprawdzę też tego Zorin OS w wersji Lite, może będzie odpowiedni. ;)

Windowsa 7 raczej nie będę próbował, bo wolałbym zachować pełną oryginalność a licencja jest tylko na Vistę... Którą pewnie zainstaluję w razie czego na osobnej partycji, bo działała nie gorzej jak W7, którego też próbowałem kiedyś. Takie okrojone wersje trochę mi nie pasują, a raczej osobie, która będzie używać tego laptopa, z racji na to, że nie wszystko może tam działać...

Mam jeszcze pytanie odnośnie środowiska MATE, czy jest dosyć lekkie i niezbyt problematyczne?

Posted

Manjaro z XFCE lub jak wolisz się pobawić i masz na to czas, to połączenie openboxa z tint2.

Za ubuntu się nie bierz bo nie warto.

Ewentualnie czysty Debian lub jakieś popularne distro bazujące na archu lub Debianie.

Posted

Ostatecznie zdecydowałem się na Lubuntu. Ubuntu nawet nie próbowałem - za słaby laptop...

Myślałem nad tym Manjaro ale wolałem pewniejszego Lubuntu, gdzie łatwiej chociażby zainstalować sterowniki do drukarki a i samo LXQt jest jeszcze podobno nie do końca stabilne. Manjaro ze środowiskiem XFCE  jest chyba nieco bardziej wymagające nić Lubuntu?

Posted

To zależy, na Manjaro szybciej ci się wszystko zgra i zainstaluje a można go okroić do minimum lub pobrać coś jeszcze cieńszego niż lxde, czyli np jwm. Lubuntu jak sama nazwa mówi jest oparty na Ubuntu i czystym linuxie. To wszystko zależy od tego jak twój pecet traktuje system, na jednym może działać lepiej na drugim gorzej, jeśli masz wszystkie stery i wszystko działa, to nie widzę powodu do zmian.  :)

Posted

Ech za duży wybór :P Na Lubuntu zdaje się, że wszystko działa. Z Manjaro nie miałem wcześniej do czynienia więc trochę obawiam się instalowania go, tym bardziej, że to nie ja będę korzystał z tego laptopa...

Kusi mnie jeszcze Debian z LXLE... tylko zastanawia mnie czy to na pewno byłaby lepsza opcja od Lubuntu?

Posted

Mi tam najlepiej mincior działał .porównanie lubunta,minty oj same debiano pochodne .Sam debian też był ok jednak za goły po instalacji.Manjaro jest Oki jeśli nic nie trzeba dodawać to bym to postawił w innym wypadku leci minta xfce .Tu tez kwestia sprzętowa mi na maszynach wirtualnych jak i żywym sprzęcie minta rulezz

Posted

Chyba jednak zostanę przy Linuxie ubuntupochodnym ze względu na przyjazność dla zwykłego użytkownika. Spróbuję jeszcze Minta 18 XFCE.

Chyba, że lepiej sprawdzi się jakieś starsze wydanie, np. Mint 13? Chodzi mi o kompatybilność ze sprzętem i ze zintegrowaną grafiką. Czy na starszym wydaniu mogłoby to działać lepiej?

Posted

Próba nie strzelba,sama nie wypali . Testuj powinno lepiej chodzić na nowym kernelu ,nowsze lepsze stery . Strac dzień i dokonaj wyboru . Porównaj  jakieś dystrybucję jak i środowiska . Drogę masz wytyczona ,wybierz czym ją pokonasz.