AS00 Posted July 6, 2016 Report Posted July 6, 2016 Witam Potrzebuję systemu do starego i słabego laptopa. Głównie do zwykłego przeglądania internetu. Oryginalny Windows Vista jest nieco zbyt ociężały jak na ten sprzęt więc myślę o Linuxie. Nie mogę się jednak zdecydować, który będzie lżejszy i lepszy - Manjaro LXQT czy Lubuntu. Laptop eMachines E510: -CPU: Celeron 560 @ 2,13 GHz (jednordzeniowy...) -2GB RAM -GPU: Integra Intel GMA X3100 W Live CD zarówno Manjaro jak i Lubuntu działają całkiem dobrze ale nie wiem który będzie dobry na dłuższą metę. Doradzicie coś? Z góry dziękuję. Quote
Guest Devhost97 Posted July 6, 2016 Report Posted July 6, 2016 Manjaro LXQT jest niestabilny ze względu na to że LXQT jest w zbyt początkowej fazie. Ja ci zaproponuje Manjaro MATE lub Manjaro XFCE Quote
Guest Posted July 7, 2016 Report Posted July 7, 2016 Najlepiej to sobie zainstaluj Windows 7 x32bit. Te wszystkie Linux'y są jakieś niedorobione. Jest tych Linux'ów od groma ale niedorobione. Popracowali by nad jednym Linux'em ale jakimś porządnym. Quote
m4s Posted July 7, 2016 Report Posted July 7, 2016 Jak Windows to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Miastowy Posted July 7, 2016 Report Posted July 7, 2016 Najlepiej to sobie zainstaluj Windows 7 x32bit. Ciężko to widzę, przynajmniej z tego powodu, że to jedno jajo.Spróbuj Linux Mint, ponieważ jest to jeden z zalecanych systemów na takie komputery z tego co wyczytałem. Quote
MadDragory Posted July 7, 2016 Report Posted July 7, 2016 Cześć, A co myślicie o Zorin OS da redę na takim sprzęcie jak ma autor . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wymaganie sprzętowe dla standardowych wersjach Zorin OS: Procesor 1 GHz x86 10 GB wolnego miejsca na dysku twardym 512 MB pamięci systemowej (RAM) Karta graficzna obsługująca rozdzielczość 640x480 Quote
AS00 Posted July 7, 2016 Author Report Posted July 7, 2016 Manjaro LXQT jest niestabilny ze względu na to że LXQT jest w zbyt początkowej fazie. A tego to nie wiedziałem... Chociaż zainstalowałem Manjaro w tej wersji na próbę i na razie jestem pozytywnie zaskoczony szybkością działania. Ubuntu odpada, bo będzie zbyt ciężkie jak na tego laptopa. Dlatego myślałem o jego lżejszej odmianie - Lubuntu. Minta XFCE też brałem pod uwagę, bo wiem, że XFCE jest dość lekkie ale wiedząc, że są i lżejsze środowiska graficzne postanowiłem znaleźć coś jeszcze lżejszego. Sprawdzę też tego Zorin OS w wersji Lite, może będzie odpowiedni. Windowsa 7 raczej nie będę próbował, bo wolałbym zachować pełną oryginalność a licencja jest tylko na Vistę... Którą pewnie zainstaluję w razie czego na osobnej partycji, bo działała nie gorzej jak W7, którego też próbowałem kiedyś. Takie okrojone wersje trochę mi nie pasują, a raczej osobie, która będzie używać tego laptopa, z racji na to, że nie wszystko może tam działać... Mam jeszcze pytanie odnośnie środowiska MATE, czy jest dosyć lekkie i niezbyt problematyczne? Quote
norbi66 Posted July 8, 2016 Report Posted July 8, 2016 Testowałem dużo linuxow na starym netbooku najlepiej komputer działał na lubuntu Ubuntu nawet nie pobieraj jest wolne Sent from my D5803 using Tapatalk Quote
cathulu Posted August 10, 2016 Report Posted August 10, 2016 Manjaro z XFCE lub jak wolisz się pobawić i masz na to czas, to połączenie openboxa z tint2. Za ubuntu się nie bierz bo nie warto. Ewentualnie czysty Debian lub jakieś popularne distro bazujące na archu lub Debianie. Quote
AS00 Posted August 10, 2016 Author Report Posted August 10, 2016 Ostatecznie zdecydowałem się na Lubuntu. Ubuntu nawet nie próbowałem - za słaby laptop... Myślałem nad tym Manjaro ale wolałem pewniejszego Lubuntu, gdzie łatwiej chociażby zainstalować sterowniki do drukarki a i samo LXQt jest jeszcze podobno nie do końca stabilne. Manjaro ze środowiskiem XFCE jest chyba nieco bardziej wymagające nić Lubuntu? Quote
cathulu Posted August 10, 2016 Report Posted August 10, 2016 To zależy, na Manjaro szybciej ci się wszystko zgra i zainstaluje a można go okroić do minimum lub pobrać coś jeszcze cieńszego niż lxde, czyli np jwm. Lubuntu jak sama nazwa mówi jest oparty na Ubuntu i czystym linuxie. To wszystko zależy od tego jak twój pecet traktuje system, na jednym może działać lepiej na drugim gorzej, jeśli masz wszystkie stery i wszystko działa, to nie widzę powodu do zmian. Quote
AS00 Posted August 10, 2016 Author Report Posted August 10, 2016 Ech za duży wybór Na Lubuntu zdaje się, że wszystko działa. Z Manjaro nie miałem wcześniej do czynienia więc trochę obawiam się instalowania go, tym bardziej, że to nie ja będę korzystał z tego laptopa... Kusi mnie jeszcze Debian z LXLE... tylko zastanawia mnie czy to na pewno byłaby lepsza opcja od Lubuntu? Quote
FAFAŁ Posted August 10, 2016 Report Posted August 10, 2016 Mi tam najlepiej mincior działał .porównanie lubunta,minty oj same debiano pochodne .Sam debian też był ok jednak za goły po instalacji.Manjaro jest Oki jeśli nic nie trzeba dodawać to bym to postawił w innym wypadku leci minta xfce .Tu tez kwestia sprzętowa mi na maszynach wirtualnych jak i żywym sprzęcie minta rulezz Quote
AS00 Posted August 12, 2016 Author Report Posted August 12, 2016 Chyba jednak zostanę przy Linuxie ubuntupochodnym ze względu na przyjazność dla zwykłego użytkownika. Spróbuję jeszcze Minta 18 XFCE. Chyba, że lepiej sprawdzi się jakieś starsze wydanie, np. Mint 13? Chodzi mi o kompatybilność ze sprzętem i ze zintegrowaną grafiką. Czy na starszym wydaniu mogłoby to działać lepiej? Quote
FAFAŁ Posted August 12, 2016 Report Posted August 12, 2016 Próba nie strzelba,sama nie wypali . Testuj powinno lepiej chodzić na nowym kernelu ,nowsze lepsze stery . Strac dzień i dokonaj wyboru . Porównaj jakieś dystrybucję jak i środowiska . Drogę masz wytyczona ,wybierz czym ją pokonasz. Quote
Recommended Posts