Jump to content

Zepsuty laptop, co dalej ?

Recommended Posts

Posted

A więc. Po wielu długich latach pracy, i towarzyszeniu mi w życiu codziennym ,zgon zaliczył mój netbook. Asus eeePC 1015T. Konkretnie padła pg, lub jeden układ na niej, który grzeje się niesamowicie, już po kilku sekundach pracy. Nic nie startuje, ekran czarny, dysk nie odpala. Zero jakiego kolwiek znaku pracy. Wiec chciał bym zapytać was o opinie co z nim dalej zrobić. 

Szukać działającej, lecz używanej pg w nie wiadomym stanie.

Czy w częściach go wystawić na portale aukcyjne. 

Matryca ,jest sprawna, nie posiada żadnych rys, Obudowa nie ma żadnych uchybień. Padnieta jest tylko pg. Bateria trzyma około 3-4 godziny. Dysk po wyjęciu działa z innym systemem, na innym kompie. nie testowałem procka i pamięci. Bo nie mam na czym. I jakoś nie znalazłem serwisu takiego ,który był by w stanie ,lub chętny na przetestowanie sprawności, pozostałych podzespołów.A z przyjemnością, dla pewności sprawdził bym wszystko co pozostało. 

Jaka jest wasza opinia , co wy byście zrobili. Mi nie robi różnicy, to ,czy pozostałość będzie leżeć w kartoniku po butach, czy znajdzie nowego właściciela, dla którego jeszcze posłuży. Lecz. O wiele bardziej wolał bym znaleźć pg i ją wymienić. Bo siedzenie przed blaszakiem jakoś mi nie widzi się. Nie mogę się do tego ani przyzwyczaić,ani jakoś przekonać. 

(p.s :) mam jeszcze acera w którym też zdechła pg i klawisze, bo żona moja chyba nie wiedziała że nie poi się laptopa. :L

Posted

Wymiana płyty jest kosztowna w netbookach i laptopach, bo zapłacisz za nią tyle ile cały netbook warty, więc się nie opłaca. Najlepiej sprzedaj go na części.

Pozdrawiam.

Posted

To wiem. A co grzeje się że po kilku sekundach palca parzy ? no cóż , na układzie pisze (amd southbridge 1030) Więc moim zdanie, jest nie do uratowania.

Posted

Wszystko w lapkach, co nazywa się AMD (głównie CPU), to tykająca bomba zegarowa (taka moja subiektywna opinia poparta doświadczeniem serwisowym). Płytę wymieniłbym Ci za grosze, jednak jest kłopot z dostępnością płyt głównych do lapków z procami AMD - to zwykle one padają i sprawne używki są zwykle trudno dostępne. Zatem

Najlepiej sprzedaj go na części.
Posted

Poszukałem trochę w necie ,w kwestii pg do tego sprzętu,lecz widzę to samo. Jak jest to padaka, jak nowe to cena wali lepiej w czache niż deptanka. Tak więc, poszukam jeszcze serwisu, gdzie przetestuję pozostałości dla pewności, i raczej wyląduje na jakimś portalu aukcyjnym. Podobnie mam z acerem, całość leży, a cena pg do e525 nie jest ciekawa. Dodając troche wiecej grosza, można swobodnie  kupić nowy sprzęt.

Posted

A po co "nufkę" od razu z tym samym defektem polecam lenovo x220 bądź t420 sprzęt nie do zajechania i wydajność bije na łeb te pentiumy i celerony za 1300 cebulaków :D