Jump to content

Windows Thin PC - Polish-English 2018-2020

Mr.T

Recommended Posts

Windows Thin PC - Polish-English 2018-2020

O Windows Thin PC (WinTPC) jest od pewnego czasu dość głośno. Wydaje mi się, że całkiem słusznie, bo choć w środku jest to dobrze znany Windows 7 z SP1, to jednak został on sprytnie przerobiony tak,

żeby sprawnie działał na komputerach, które częściej kojarzą się ze słowem "mydelniczka" niż "pecet". 

Od razu wyjaśniam, że to efekt domyślnej instalacji wykonanej niemal wyłącznie przy pomocy przycisku "Next". Żadnych cudów, rzeźbienia z plikami, kompresją itp.

Kolejne warte wspomnienia funkcjonalności to:

Ochrona dysków. To, co w Windows XP nazywało się Steady State Disk Protection, w Windows 7 wymagało kombinowania, w WinTPC dostajemy z pudełka. Nazywa się EWF i działa. W największym skrócie,

mechanizm polega na tym, że w systemie istnieją filtry "przechwytujące" zapisy na dysku. Jeżeli zapis taki dotyczy chronionego dysku i/lub pliku, to zamiast na prawdziwy dysk, skierowany zostaje w inne

miejsce. Na przykład na inny dysk albo do pamięci RAM. Można tym potem dowolnie żonglować, decydując się jednak na zapis pojedynczego pliku, kompresując zawartość bufora na dane itp. Całość jest

bardzo dobrze udokumentowana, ponieważ EWF to tak naprawdę całe API a intencją Microsoft jest zapewnienie możliwości samodzielnej rozbudowy.

HORM czyli Hibernate Once Resume Many. Rozwiązanie pozwalające na zahibernowanie system a następnie wielokrotne odtwarzanie tego samego stanu.

SUA – Subsystem for UNIX-based Applications. Może kiedyś szerzej SUA opiszę, ale na razie musi wystarczyć link do portalu TechNet.

Zestaw "korporacyjnych" możliwości. WinTPC to nie jest okrojony ze wszystkiego, co się da Windows Starter. To praktycznie Windows Ultimate (albo jak ktoś woli, Enterprise). Z BitLockerem, AppLockerem,

DirectAccessem i dodawaniem do domeny.

Na koniec wypada jeszcze podkreślić, że jak na system Windows przystało, WinTPC jest w pełni zarządzalny. Niezależnie od GPO, poprawek zautomatyzowanych przez WSUS czy Windows Update,

PowerShella i RDP, WinTPC może mieć nad sobą pełne środowisko zarządzające, jakim jest Windows Embedded Device Manager 2011.

WinTPC nie jest typowym systemem klienckim. Nie instalowałbym tam pakietu Office czy innego złożonego oprogramowania. Natomiast działa na bardzo okrojonych komputerach i tam, gdzie system potrzebny

jest po to, żeby się zalogować a potem sięgnąć do scentralizowanych systemów – nada się idealnie. Obojętne, czy sięgamy przez RDP, ICA, http czy jeszcze innym sposobem.

Zintegrowane

- dodany język polski, angielski został

- zintegrowano wszystkie poprawki

- zintegrowano DotNET pl

- w wersji 2020 dodane DotNet3,5

===============================================================================================

ISO 2018 - waży 1,39 Giga 

ISO 2019 - waży 1,51 Giga

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ISO 2020 - waży 1,84 Giga

===============================================================================================

Aktywacja KMS-em

m4s, vinczi2, phenix1 and 7 others like this

Super. :) system działa na vb . Ale . Dla czego wyłączona jest opcja włączania funkcji systemu w aplecie dodaj/usuń programy ?. Z komunikatu wynika fakt że została ona wyłączona przez administratora. Czyż by nie było możliwości dodawania składników win? Na 512 ramu nawet działa system,Nie jest to rewelka ,ale działa.

No i dalej. System bez aktywacji wysypie sie po trzech dniach, po kms przez ile będzie działał ? 

Hej, mam kilka pytań:

• czy Windows Thin PC nadal dostaje aktualizacje z Microsoft Update i jest wspierany przez MS?
  • czy wrzucony tutaj Windows jest oryginalną wersją Windows Thin PC (tzn. nie zawiera żadnych przeróbek)?
  • czy wrzucony tutaj Windows jest bezpieczny (nie zawiera żadnych śmieci, nadaje się do przelewów)?

Z góry dziękuje za odpowiedzi : )

No to zapytam inaczej. Czy jest możliwość włączania/wyłączania funkcji systemu w >programy i funkcje >Włącz wyłącz funkcje systemu.

Na tą chwile widzę że nie ma, chciał bym wiedzieć dlaczego,i skoro nie jest ta opcja aktywna,to czy nie wpłynie to na dodawanie przykładowo sterowników do drukarek,kart wlan,czy innych urządzeń bądź usług. 

Chciał bym też wiedzieć dlaczego przy próbie wejścia w w/w opcje ,dostaję komunikat ,że jest to zablokowane przez administratora, skoro przy instalacji zostało wpisane hasło dla admina.

Coś mi tu nie pasuje.To w takim układzie, kto jest adminem systemu ? .

Proszę o wyjaśnienie. 

Karol78 poszukaj w Google - tam jest odpowiedź, teraz jestem na tel. Więc nie mogę Ci podlinkować.

Wielki Brat patrzy!

Nie ma to jak zapomnieć o googlach, i zrobić z siebie wariata, dzięki m4s. :trollface:

Zainstalowałem na zewnętrznym HDD Samsunga za pomocą WinToUSB. Instalator znalazł wszystkie sterowniki. Ładuje się na USB 2 (1 minutę i 30 sekund). Doinstalowałem Operę i zajmuje 3.94 GB.

WinToUSB rozpoznaje partycje na HDD, sami wybieramy gdzie ma się zainstalować Windows.

CIEKAWY JESTEM JAK SIĘ ZACHOWA NA DRUGIM I TRZECIM KOMPUTERZE.

Sprawdziłem na drugim komputerze. Przez chwilę wczytywał sterowniki i Śmiga że Hej, ale raczej do Serwisowania się nie nadaje lepsza jest płyta Sergeia Strelca. 

Wyszukane w Internecie

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Cyt. "Poszczególne moduły Windows Thin PC to paczki .cab, dostępne w obrazie instalacyjnym lub na medium instalacyjnym. Paczki modułów (Feature Packages) znajdują się w folderze \DS\Packages\FeaturePack\ w obrazach Toolkit i Runtime."

Tu jest download do Toolkit i Runtime (IBW):

Ściągnąłem tylko Toolkit z powyższego linku (8 części) - 3.5GB i tam są potrzebne paczki z artykułu.