Mr.T Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 Windows Thin PC - Polish-English 2018-2020 O Windows Thin PC (WinTPC) jest od pewnego czasu dość głośno. Wydaje mi się, że całkiem słusznie, bo choć w środku jest to dobrze znany Windows 7 z SP1, to jednak został on sprytnie przerobiony tak, żeby sprawnie działał na komputerach, które częściej kojarzą się ze słowem "mydelniczka" niż "pecet". Od razu wyjaśniam, że to efekt domyślnej instalacji wykonanej niemal wyłącznie przy pomocy przycisku "Next". Żadnych cudów, rzeźbienia z plikami, kompresją itp. Kolejne warte wspomnienia funkcjonalności to: Ochrona dysków. To, co w Windows XP nazywało się Steady State Disk Protection, w Windows 7 wymagało kombinowania, w WinTPC dostajemy z pudełka. Nazywa się EWF i działa. W największym skrócie, mechanizm polega na tym, że w systemie istnieją filtry "przechwytujące" zapisy na dysku. Jeżeli zapis taki dotyczy chronionego dysku i/lub pliku, to zamiast na prawdziwy dysk, skierowany zostaje w inne miejsce. Na przykład na inny dysk albo do pamięci RAM. Można tym potem dowolnie żonglować, decydując się jednak na zapis pojedynczego pliku, kompresując zawartość bufora na dane itp. Całość jest bardzo dobrze udokumentowana, ponieważ EWF to tak naprawdę całe API a intencją Microsoft jest zapewnienie możliwości samodzielnej rozbudowy. HORM czyli Hibernate Once Resume Many. Rozwiązanie pozwalające na zahibernowanie system a następnie wielokrotne odtwarzanie tego samego stanu. SUA – Subsystem for UNIX-based Applications. Może kiedyś szerzej SUA opiszę, ale na razie musi wystarczyć link do portalu TechNet. Zestaw "korporacyjnych" możliwości. WinTPC to nie jest okrojony ze wszystkiego, co się da Windows Starter. To praktycznie Windows Ultimate (albo jak ktoś woli, Enterprise). Z BitLockerem, AppLockerem, DirectAccessem i dodawaniem do domeny. Na koniec wypada jeszcze podkreślić, że jak na system Windows przystało, WinTPC jest w pełni zarządzalny. Niezależnie od GPO, poprawek zautomatyzowanych przez WSUS czy Windows Update, PowerShella i RDP, WinTPC może mieć nad sobą pełne środowisko zarządzające, jakim jest Windows Embedded Device Manager 2011. WinTPC nie jest typowym systemem klienckim. Nie instalowałbym tam pakietu Office czy innego złożonego oprogramowania. Natomiast działa na bardzo okrojonych komputerach i tam, gdzie system potrzebny jest po to, żeby się zalogować a potem sięgnąć do scentralizowanych systemów – nada się idealnie. Obojętne, czy sięgamy przez RDP, ICA, http czy jeszcze innym sposobem. Zintegrowane - dodany język polski, angielski został - zintegrowano wszystkie poprawki - zintegrowano DotNET pl - w wersji 2020 dodane DotNet3,5 =============================================================================================== ISO 2018 - waży 1,39 Giga ISO 2019 - waży 1,51 Giga [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ISO 2020 - waży 1,84 Giga [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] =============================================================================================== Aktywacja KMS-em m4s, vinczi2, phenix1 and 7 others like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.T Posted October 18, 2016 Author Report Share Posted October 18, 2016 Aktualizacja październik Poll300 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
P1O Posted October 19, 2016 Report Share Posted October 19, 2016 Może nie wszystkim się to spodoba, ale z mojej strony brawo za linkshrink. ...i za to łapka w górę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz Posted October 26, 2016 Report Share Posted October 26, 2016 Działa na tym modzie office 2010 czy jednak nie? Jeżeli nie, to jaką alternatywę, bo ciężko obejść się bez tego programu. Jest to mod 32 bit czy 64 bo nie ma w opisie informacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4s Posted October 26, 2016 Report Share Posted October 26, 2016 Działa na tym modzie office 2010 czy jednak nie? Jeżeli nie, to jaką alternatywę, bo ciężko obejść bez tego progrmu. A Libre Office to zły? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.T Posted October 26, 2016 Author Report Share Posted October 26, 2016 Jest to mod 32 bit czy 64 bo nie ma w opisie informacji. a od kiedy "Windows Thin PC" jest wydawany przez MS w wersji x64 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz Posted October 26, 2016 Report Share Posted October 26, 2016 A Libre Office to zły? Od zawsze jechałem na office od MS, ale chętnie sprawdzę Libre Office. Dzięki a od kiedy "Windows Thin PC" jest wydawany przez MS w wersji x64 Z tymi czarodziajemi od modów nigdy nic nie wiadomo, więc lepiej się upewnić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr.T Posted October 26, 2016 Author Report Share Posted October 26, 2016 Z tymi czarodziajemi od modów tyle lat w tym siedzie i nie znam modela co by sam stworzyl z x64 bitowca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz Posted October 26, 2016 Report Share Posted October 26, 2016 Win Thin PC jest na pewno lżejsze niż normalna 7 tyle iż trzeba tam sobie wszystko postawiać. np. domyślnie brak pliku wymiany. Ktoś obeznany w temacie mógłby zebrać powyższe do kupy i objaśnić co z czym się je z tym stawianiem wszystkiego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karol78 Posted October 27, 2016 Report Share Posted October 27, 2016 Czy ta wersja posiada rdp dla połączenia się z kompem na którym będzie thin pc ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted October 27, 2016 Report Share Posted October 27, 2016 Tak, posiada klient/host RDP. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karol78 Posted October 27, 2016 Report Share Posted October 27, 2016 Super. system działa na vb . Ale . Dla czego wyłączona jest opcja włączania funkcji systemu w aplecie dodaj/usuń programy ?. Z komunikatu wynika fakt że została ona wyłączona przez administratora. Czyż by nie było możliwości dodawania składników win? Na 512 ramu nawet działa system,Nie jest to rewelka ,ale działa. No i dalej. System bez aktywacji wysypie sie po trzech dniach, po kms przez ile będzie działał ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiak94 Posted October 27, 2016 Report Share Posted October 27, 2016 Hej, mam kilka pytań: czy Windows Thin PC nadal dostaje aktualizacje z Microsoft Update i jest wspierany przez MS? czy wrzucony tutaj Windows jest oryginalną wersją Windows Thin PC (tzn. nie zawiera żadnych przeróbek)? czy wrzucony tutaj Windows jest bezpieczny (nie zawiera żadnych śmieci, nadaje się do przelewów)? Z góry dziękuje za odpowiedzi : ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted October 27, 2016 Report Share Posted October 27, 2016 @Misiak94: 1. Tak, dostaje i jest wspierany. 2. Zawiera tylko najnowsze aktualizacje. Patrz pierwszy post. 3. Tak, jest bezpieczny. Każdy mod czy czysty z tego forum się nadaje. Od lat korzystam z tych systemów i ani razu nic mi nie wyciekło Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiak94 Posted October 27, 2016 Report Share Posted October 27, 2016 Razor, to, że zawiera tylko najnowsze aktualizacje znaczy, że wszystkie włącznie z najnowszymi, tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karol78 Posted October 27, 2016 Report Share Posted October 27, 2016 No to zapytam inaczej. Czy jest możliwość włączania/wyłączania funkcji systemu w >programy i funkcje >Włącz wyłącz funkcje systemu. Na tą chwile widzę że nie ma, chciał bym wiedzieć dlaczego,i skoro nie jest ta opcja aktywna,to czy nie wpłynie to na dodawanie przykładowo sterowników do drukarek,kart wlan,czy innych urządzeń bądź usług. Chciał bym też wiedzieć dlaczego przy próbie wejścia w w/w opcje ,dostaję komunikat ,że jest to zablokowane przez administratora, skoro przy instalacji zostało wpisane hasło dla admina. Coś mi tu nie pasuje.To w takim układzie, kto jest adminem systemu ? . Proszę o wyjaśnienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiak94 Posted October 27, 2016 Report Share Posted October 27, 2016 Wbije się ze słowem, i napiszę, że jestem pod wrażeniem funkcjonowania tego systemu : ) I mam pytanie troszkę z poza tematu jeśli się mylę - czym jest Windows Embedded? Kontynuacja Windows Thin PC? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted October 28, 2016 Report Share Posted October 28, 2016 czym jest Windows Embedded? Kontynuacja Windows Thin PC? Windows Embedded to wersja dla środowisk wbudowanych, jak np. bankomaty czy kasy fiskalne. Kontynuacji ThinPC jeszcze nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karol78 Posted October 28, 2016 Report Share Posted October 28, 2016 Ulala, chyba nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4s Posted October 28, 2016 Report Share Posted October 28, 2016 Karol78 poszukaj w Google - tam jest odpowiedź, teraz jestem na tel. Więc nie mogę Ci podlinkować. Wielki Brat patrzy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karol78 Posted October 28, 2016 Report Share Posted October 28, 2016 Karol78 poszukaj w Google - tam jest odpowiedź, teraz jestem na tel. Więc nie mogę Ci podlinkować. Wielki Brat patrzy! Nie ma to jak zapomnieć o googlach, i zrobić z siebie wariata, dzięki m4s. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek Posted October 29, 2016 Report Share Posted October 29, 2016 Kumpel chciał to ma zainstalowałem to na starej mydelniczce AMD DURON 1.3 Ghz ,1 Gb ram , 60 gb dysk, geforce mx 2 32 mb , działa spoko no , ale on używa tylko office 2003 i internetu więc miodzio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiak94 Posted October 29, 2016 Report Share Posted October 29, 2016 Co dokładnie zmienia w systemie ten skrypt z wyłączeniem telemetrii (nie przeglądałem źródła)? Czy obowiązkowo trzeba system aktywować KMS-em? Co jeżeli się tego nie zrobi (system nie pokazuje obowiązku aktywacji)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasu Posted October 30, 2016 Report Share Posted October 30, 2016 System ma wbudowanego jakiegoś KMSa, czy trzeba na własną rękę szukać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sławek Posted October 30, 2016 Report Share Posted October 30, 2016 System ma wbudowanego jakiegoś KMSa, czy trzeba na własną rękę szukać? na własną reke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a.kucharski Posted October 31, 2016 Report Share Posted October 31, 2016 Zainstalowałem na zewnętrznym HDD Samsunga za pomocą WinToUSB. Instalator znalazł wszystkie sterowniki. Ładuje się na USB 2 (1 minutę i 30 sekund). Doinstalowałem Operę i zajmuje 3.94 GB. WinToUSB rozpoznaje partycje na HDD, sami wybieramy gdzie ma się zainstalować Windows. CIEKAWY JESTEM JAK SIĘ ZACHOWA NA DRUGIM I TRZECIM KOMPUTERZE. Sprawdziłem na drugim komputerze. Przez chwilę wczytywał sterowniki i Śmiga że Hej, ale raczej do Serwisowania się nie nadaje lepsza jest płyta Sergeia Strelca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gracz12345 Posted October 31, 2016 Report Share Posted October 31, 2016 Hej czym to można zaaktywować ? Bo ten [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I ten [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jie zadziałały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a.kucharski Posted November 1, 2016 Report Share Posted November 1, 2016 To działa: RemoveWAT 2.2.5.2 szukaj na Chomiku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KacMar832 Posted November 1, 2016 Report Share Posted November 1, 2016 Może ktoś powiedzieć jak zainstalować/uruchomić opcję wyszukiwania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
a.kucharski Posted November 2, 2016 Report Share Posted November 2, 2016 Wyszukane w Internecie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cyt. "Poszczególne moduły Windows Thin PC to paczki .cab, dostępne w obrazie instalacyjnym lub na medium instalacyjnym. Paczki modułów (Feature Packages) znajdują się w folderze \DS\Packages\FeaturePack\ w obrazach Toolkit i Runtime." Tu jest download do Toolkit i Runtime (IBW): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ściągnąłem tylko Toolkit z powyższego linku (8 części) - 3.5GB i tam są potrzebne paczki z artykułu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts