Toczos Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 Witam, Jakiś czas temu defragmentowałem systemową partycję i już w trakcie tego procesu pokaz slajdów tła pulpitu przestał działać zatrzymując się na jednej tapecie. Następnego dnia gdy uruchomiłem komputer tłem pulpitu była czerń. I tutaj najciekawsze bo w ustawieniach personalizacji kompozycji pulpitu wszystko jest dobrze poustawiane a wszelkie próby zmiany kompozycji nie przynosiły żadnych rezultatów. Używam systemu Windows 7 Professional 64bit Defragmentowałem O&O Defrag 17 Czy ktoś już może spotkał się z takim efektem? Pozdrawiam Quote
Nieobecny Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 Raczej defragmentator nie ma tu nic do rzeczy. Przywracanie systemu? Quote
Toczos Posted January 19, 2014 Author Report Posted January 19, 2014 Nie wykonywałem. Teraz to już raczej jest mało sensowne bo trochę czasu minęło. Czyli jednak sam defragmentator nie mógł czegoś zepsuć? Quote
Nieobecny Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 Nie sądzę, a tak przy okazji defragmentatory systemowe od Visty wzwyż są już bardzo dobre(porównywalne z komercyjnymi zamiennikami i mają jedną dodatkową zaletę której nie ma żaden zamiennik - ustawiają pliki systemowe i programy uruchamiane ze startem systemu na początku partycji - w obszarze najszybszych sektorów dysku na podstawie pliku Layout.ini). Bardziej bym podejrzewał u Ciebie jakąś wadę dysku czy systemu plików skoro je zgubił - zrób test HD Tune pod kątem bad sectorów i ewentulanie skanowanie i naprawę sektorów wbudowanym narzędziem. Quote
Toczos Posted January 19, 2014 Author Report Posted January 19, 2014 Ok. Dzięki za pomoc a szczególnie za info o wbudowanym narzędziu do defragmentacji. Dobrze wiedzieć takie rzeczy. Quote
FAFAŁ Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 Wejdź do panel sterowania / opcje zasilania / plan zasilania (kropeczka jest zaznaczony aktualnie wybrany plan zasilania) kliknij zmień ustawienia planu zasilania następnie zmień zaawansowane ustawienia zasilania , i idż do ustawienia tła pulpitu / pokaz slajdów jak jest wstrzymany daj na dostępny . Jeżeli program zmienił tylko tą wartość po tym powinno już wszystko działać Quote
Toczos Posted January 19, 2014 Author Report Posted January 19, 2014 Wbudowane narzędzie wyszukujące błędy nie znalazło niczego tak samo jak HD Tune. Zmiany ustawień zasilania również nic nie pomogły. Było ustawione na Dostępny co zmieniłem na Wstrzymany i zmieniałem kompozycję pulpitu. Widać było odświeżanie ekranu ale samo tło pulpitu nie zmieniło się.Po czym znów zmieniłem z Wstrzymany na Dostępny i również zmieniałem kompozycję pulpitu. Widać było, że pulpit znów jest odświeżany lecz tło pulpitu pozostaje nadal takie same. Quote
FAFAŁ Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 A w personalizuj / tło pulpitu . Jaki masz czas ustawiony dla zmiany tapety Quote
Toczos Posted January 19, 2014 Author Report Posted January 19, 2014 Czas jest ustawiony na 30 sekund. Quote
FAFAŁ Posted January 19, 2014 Report Posted January 19, 2014 Oki odpaliłem tą funkcje u siebie na 8,1 wiec musisz brac pod uwagę drobne różnice w opisach jak masz ustawioną tą opcje co podawałem wcześniej to personalizacja / tło pulpitu i lokalizacja obrazy tam obok masz przegladaj , wybierz jakiś folder z tapetami powinny sie pokazać w podglądzie wszystkie obrazki z zaznaczeniami ptaszkiem w małym kwadraciku daj sobie czas na 10 sekund kliknij zapisz zmiany To jedno co mi przychodzi do głowy co ten program mógł wyłączyć /uszkodzić . Quote
Toczos Posted January 19, 2014 Author Report Posted January 19, 2014 W momencie gdy mi się to pojawiło próbowałem na wiele sposobów zmieniać dosłownie wszystko. Z zasilaniem nie zmieniałem więc spróbowałem lecz niestety. Efekt nadal ten sam. W kompozycji zmieniałem co się dało lecz odpowiedź pulpitu nadal taka sama czyli czarne tło. Szukając rozwiązań znalazłem coś podobnego z wartością w rejestrze ale tamta wartość była taka jaką być powinna. Pomysły wtedy Mi się skończyły. Tak jak wspominałem podczas defragmentacji tło pulpitu zwiesiło się na jednej tapecie. Po ponownym uruchomieniu miałem już czarny tło. Quote
Toczos Posted January 25, 2014 Author Report Posted January 25, 2014 Witam, Trochę czasu minęło ale znalazłem rozwiązanie tego problemu. Gdyby jednak komuś również coś takiego się wydarzyło : 1. Najpierw przejść do : C:\Users\"YourUserName"\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Themes 2. Potem usuwamy "TranscodedWallpaper" (w moim przypadku był najzwyczajniej czarnym tłem) 3. Po usunięciu pliku ustawiamy kompozycję i wszystko powinno działać (w moim przypadku nastąpiło to automatycznie po kilku sekundach) tzn, tapeta jak również pokaz slajdów. Dzięki za waszą pomoc. Zamykam temat. Quote
Recommended Posts