Widzior Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 Jakim cudem ty chcesz użytkować Win7 na intelu 9 generacji, jak to jest niemożliwe? Cud w ogóle, że się system zainstalował na dysku NVMe, tu pewnie akurat trafiłeś w sterownik od Snajpera, ale o sterach do USB zapomnij. Na tej konfiguracji jesteś niestety skazany na Winzgrozę 10 Quote
diagnosta Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 jak moge zlaczyc do tematu txt dokument ? edytowanie 1 MB tekstu raczej mija sie z celem no coz o dziwo menadzer urzadzen jakos nie "widzi" problemow z dyskiem ani z procesorem choc tu sie tego bardziej obawialem mam problem z dodaniem dodatkowych sterownikow i szukam sposobu jak to osiagna te stery pod USB sa jakies inne od tych 3.0 i 3.1 ??? Quote
Widzior Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 Z procesorami nie ma problemów, dysk widać ma sterownik do win7 i działa ok, ale o USB możesz zapomnieć, więc nie wiem co ty tu chcesz jeszcze czarować. Quote
diagnosta Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 dlatego chce dodac raport z obrau moze ktos wylapie o co kaman Cytat Z procesorami nie ma problemów, dysk widać ma sterownik do win7 i działa ok, ale o USB możesz zapomnieć, więc nie wiem co ty tu chcesz jeszcze czarować. jak uruchomic pliki exe nie majac myszki ani touchpada ? a raczej jak przeniesc je na laptopa moze zintegrowac dodatkowe sterowniki do obrazu ? i wgrac system jeszcze raz ? nic nie ma do stracenia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] moze rozwiazaniem jest wgranie np. 10 integrowanie sterownikow a potem prejscie na 7? Quote
diagnosta Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 czy dysk z ogolny z danymi stanowiacy calosc jest "widoczny" przez "wszystkie" systemy na nim zainstalowane ? Quote
Widzior Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 25 minut temu, diagnosta napisał: dlatego chce dodac raport z obrau moze ktos wylapie o co kaman NIE MA I NIE BĘDZIE STEROWNIKÓW USB DO WIN7 DLA TEGO LAPTOPA, CZEGO TY NIE ROZUMIESZ? Masz chipset HM370, poczytaj sobie post wiktorynka (dotyczy bardziej stacjonarek, ale w laptopach jest analogicznie) - Quote
razor1995 Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 @diagnosta NIE URUCHOMISZ portów USB w tym komputerze - NIE MAJĄ one sterowników do WINDOWS 7. Nie ma szans nawet z modyfikowanymi sterownikami, bo takie nie istnieją. Nie ma szans na poprawne działanie Windows 7 na tym komputerze. Najistotniejsze pogrubiłem. Quote
Widzior Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 3 minuty temu, razor1995 napisał: @diagnosta NIE URUCHOMISZ portów USB w tym komputerze - NIE MAJĄ one sterowników do WINDOWS 7. Nie ma szans nawet z modyfikowanymi sterownikami, bo takie nie istnieją. Nie ma szans na poprawne działanie Windows 7 na tym komputerze. Pisałem mu to już 3x, ale widać nie dociera. Nie wiem po co tacy ludzie pytają, jak i tak nie słuchają odpowiedzi. Ja już skończyłem, ten laptop jest TYLKO pod Win10. Quote
Guest Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 Oj Panowie ! idzie to zrobić : taki sam chipset HM370 i to czy Win 8.1 ( na którym siedzę cały czas ) czy Win 7 idzie zainstalować i działa to wszystko jak powinno , ale on tego na pewno nie zrobi bo widać zero doświadczenia. Jest to zabawa dla doświadczonych użytkowników co nie znaczy że nie ma próbować - " jak się nie wywróci to się nie nauczy ! " . Quote
diagnosta Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 Nareszcie jakas rzetelna i konkretna odpowiedz. a nie w stylu "nie da sie" "nie ma i nie najdziesz" wlasnie poczytalem odnosniti do tematu zwiazanego z moim laptopem i doszedlem do sedna problemu. ze glowa muru nie przebijesz a stery pod tego laptopa z USB 3.0 i 3.1 poprostu nie istnieja dla wersji w7 a z w10 sa niekompatybilne Quote
Widzior Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 28 minut temu, diagnosta napisał: stery pod tego laptopa z USB 3.0 i 3.1 poprostu nie istnieja dla wersji w7 a z w10 sa niekompatybilne A o czym ja pisałem kilkukrotnie??? Potrafisz czytać ze zrozumieniem? I jeszcze fochy, że nie dostałeś konkretnej odpowiedzi, tylko że ci piszą, że nie ma, że się nie da. A właśnie to była konkretna odpowiedź, bo nie ma i nie będzie. Tragedia... Quote
diagnosta Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 Cytat Korzystałeś z instalatora Win 10 czy instalowałeś na standardowym instalatorze od Win 7? korzystalem z instalatora 7 mialo by to jakies znaczenie ? probowalem zainstalowac W7 wersji modyfikowanej na bazie 10 Win 7 JG7x64 ProLIte touchpad dzialal tylko ta wersja nienadaje sie do aktywacji kluczem Cytat ale o USB możesz zapomnieć, więc nie wiem co ty tu chcesz jeszcze czarować sorki ale taka odpowiedz mnie niesatysfakcjonowala wiec nie wiem o co sie pultasz i zadnuch "fochow" nie strzelam ale dziekuje za linki naprowadzajace na temat z tym zwiazany po zaponaniu sie z materialem zrozumialem ze to wymaga "glebszej" ingerencji w sama strukture sterownikow co wymaga juz zaawansowanej wiedziy w tym temacie a i to bywa ze kaczy sie "fiaskiem" Quote
diagnosta Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 Cytat @diagnosta - w narzędziu @Atak_Snajpera zostaw tylko sterowniki USB 3.0 C220 Intela, oraz sterowniki NVMe dysku który posiadasz we folderach boot i install. Niestety nie ma tam sterowników Twojego touchpada firmy Elan. nawet ja zostawie tylko sterowniki to i tak nie zmieni to faktu "braku dostepu do USB" jedynie umozliwi mi instalacje na twardym dysku o ije w jakejs aktualizacji KB microsowta nie bylo czegos co mi to ulatwilo reszta wklejam ponownie raport z log bo z tego co pamietam pobralo ponad 183 sterowniki i 50 aktualizacji. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i nie obrae sie jak muj laptop posluzy do celuw "testowych" zdale sobie sprawe e jestem "laikiem" ale z wiersz polecen jeszcze umiem korzystac jak trzeba Quote
Guest Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 47 minut temu, wiktorynek napisał: Tylko powtórzę, to co tam napisałem - laptopy MSI są wyjątkowo przyjazne do instalacji Win 7 i Win 8.1. Nie mają żadnych dodatkowych dziwnych sterowników oraz standardowe komponenty ze sterownikami producentów podzespołów. Instalowałem na HP i działa jak należy. 8 minut temu, diagnosta napisał: nawet ja zostawie tylko sterowniki to i tak nie zmieni to faktu "braku dostepu do USB" jedynie umozliwi mi instalacje na twardym dysku Kombinujesz jak koń pod górę. Instaluj Win 7 i tu masz resztę pomocy : Użyj sterowników W7 x64 i oprogramowania z 15-ab100 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Realtek RTL8723BE WERSJA sterownika Bluetooth : 1.0.0.46 REV: A PASS: 2 SP73250.exe SOFTPAQ MD5: 80e33f68d24c2291d55e2cd9a60d9327 SUPERSEDES : SP72552 DATA 19 października 2015 SSM WSPIERANY: Tak SYSTEMY OPERACYJNE: Microsoft Windows 10 32 Microsoft Windows 10 64 Microsoft Windows 7 Enterprise 32 Edition Microsoft Windows 7 Enterprise 64 Edition Microsoft Windows 7 Home Basic 32 Edition Microsoft Windows 7 Home Basic 64 Edition Microsoft Windows 7 Home Premium 32 Edition Microsoft Windows 7 Strona główna Premium 64 Edition Microsoft Windows 7 Professional 32 Edition Microsoft Windows 7 Professional 64 Edition Microsoft Windows 7 Starter 32 Edition Microsoft Windows 7 Ultimate 32 Edition Microsoft Windows 7 Ultimate 64 Edition PCI Dev [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kontroler PCI Simple Communications: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
diagnosta Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 Dzieki za podpowiedz i linki sterowniki pobrane pozostaje tylko kwestia ich "wprowadzenia" i uruchomienia plikow exe ale tym bede sie martwil jutro bo mi cza sie zbierac do roboty Quote
Guest Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 10 minut temu, diagnosta napisał: Dzieki za podpowiedz i linki sterowniki pobrane pozostaje tylko kwestia ich "wprowadzenia" i uruchomienia plikow exe ale tym bede sie martwil jutro bo mi cza sie zbierac do roboty Tylko czasami z tych sterowników biosu nie ruszaj ! Quote
diagnosta Posted September 21, 2019 Report Posted September 21, 2019 BIOSEM narazie mie mam amiaru sie zajmowac nazadie do jutra rano czas mi wychodzici dzieki za info. Quote
Widzior Posted May 3, 2020 Report Posted May 3, 2020 To może ja od razu dorzucę inne dzieło canonkonga - zmodowane sterowniki AMD USB 3.0/3.1 dla procesorów Ryzen 3000 na Win7/8.1 (ponoć działają także na najnowszych płytach z chipsetem X570/TR40) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Nieobecny Posted May 3, 2020 Report Posted May 3, 2020 Jest 2 posty wyżej. Przepraszam to od Intela. Quote
Adiwin&& Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 szkoda, że mój a2000 ma silicon Motion bo chętnie bym win7 wgrał własnie na nvme a win10 na sata ssd(teraz jest odwrotnie) Wiem, można klonować, ale słyszałem, że poźniej są problemy i tak... edit: niby piszą ze kazdy nvme pojdzie z tym, az kusi sprobować, wgrałem spod systemu i dysk poprawnie wykrywa bezniespodzianek(z fabrycznymi ms raz wywalilo mi system plików z nvme, z tymi nic sie nie dzieje), a moze wezme format na nvme zrobie jak jest weekend i sobie potestuje Quote
Adiwin&& Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 Nie dziala,instalator po kopiowaniu plikow wyrzucil bsoda i tyle byloby zabawy Quote
Nieobecny Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 Znajdziesz tam modowane sterowniki NVMe na bazie Samsunga, które pasują do każdego dysku SSD, ale nie mają certyfikatu. Można je zainstalować z dodanym certyfikatem, ale dopiero po zainstalowaniu systemu. Quote
Adiwin&& Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 1 hour ago, wiktorynek said: Znajdziesz tam modowane sterowniki NVMe na bazie Samsunga, które pasują do każdego dysku SSD, ale nie mają certyfikatu. Można je zainstalować z dodanym certyfikatem, ale dopiero po zainstalowaniu systemu. własnie je probowałem to system sie freezował co chwile, te phisona działaly idealnie ale pod systemem, sam system nie chciał sie wgrać bezpośrednio na kingston bo bsody wyrzucał, chyba wyjdzie na to, że za weekend zrobie tego klona(nawet na win-raid zbytnio nie wiedzą czemu mi to nie trybi) bo teraz i jutro nie mam na to czasu a w tygodniu nie chce grzebać bo komp potrzebny Quote
Nieobecny Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 Kingston nie ma kontrolera Phison. Dla Kingstona najlepsze są wbudowane w Win 10 i być może w Win 8.1, a do Win 7 nie ma. Quote
Adiwin&& Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 8 minutes ago, wiktorynek said: Kingston nie ma kontrolera Phison. Dla Kingstona najlepsze są wbudowane w Win 10 i być może w Win 8.1, a do Win 7 nie ma. Oni na win-raid piszą ze te phison nadają się dla wszystkich kontrolerów, nie no nie rozumiem tylko jednego, czemu gdy wgram sterownik pod systemem to ladnie widzi dysk i wszystko sie da robić, gdy wskazuje go instalatorowi to on znajduje, laduje i niby wszystko fajnie jest dysk i po pierwszym etapie gdy ma sie zbootować z nvme poprostu jest bsod, jakby chciało ladować np sterownik ten od ms z nvme albo coś, niestety bsod tak szybko mignął ze nie zauwazylem kodu albo nazwy bledu a glupi ja nie wzialem f8 i wylaczenie resetu po bledzie Phison NVMe Drivers (usable for all NVMe Controllers!) Quote
Nieobecny Posted February 27, 2021 Report Posted February 27, 2021 Ale po co na siłę chcesz dodać sterownik NVMe Phison? Przecież do Win 10 wystarczy systemowy, a ten sobie możesz doinstalować na działającym systemie, tylko najpierw sprawdź, który osiąga lepsze prędkości. Quote
Recommended Posts