Jump to content

Jak rozwiązać problemy z instalacją Win 7 na najnowszych sprzętach (3)

Recommended Posts

Posted

Ta opcja ze zmianą procesora to taki hack by hardware, lepszy byłby hack by software :)

Jest ktoś chętny na testy hack by software?

Posted

Witajcie. Jestem w posiadaniu Ryzen'a i płyty AS Rocka. 

Wraz z pomocą jednego z poradników zainstalowałem Win7- wszystko pięknie dopóki nie doszło do pierwszego uruchomienia pulpitu- nie widzi żadnego urządzenia USB. W uefi nie mam opcjii USB legacy-niestety. Jakieś pomysły? 

Posted

Mam pytanie, ale czy integracja sterownika usb 3.0 w instalce win8.1 nie jest tym samym co wskazanie tego sterownika przez opcje Load driver? Ta druga w moim przypadku nie działa i zastanawiam czy jest sens próbować przerabiać obraz. Inna sprawa że instaluje z usb2.0 i instalator po prostu nie widzi dysków 

Posted

Szanowny kolego twoje na twoje pytanie odnośnie kontrolera jest odpowiedz w temacie dziale NTlite, którego jestem autorem. Tam omawiam wszystkie rzeczy związane z integrowaniem. Obecnie temat jest do dopracowania

Posted (edited)

kreator

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

opisano jako pasujący do:

· Intel® 7 Series Chipsets/Intel® C216 Chipsets
· 3rd Generation Intel® Core™ Processor Family
· 2nd Generation Intel® Core™ i3 Processor
· 2nd Generation Intel® Core™ i5 Processor
· 2nd Generation Intel® Core™ i7 Processor
· 2nd Generation Intel® Core™ i7 Extreme Processor

czyli również wszystko pomiędzy 3 a 7 generacją ???? kurcze powinno być to jakoś normalnie opisane od tej do tej generacji, taki i taki procesor i już, co było jednoznaczne również dla amatorów.

Edited by franekfranek
Guest qwert12345on
Posted

Windows 7 USB Patcher ver:2.0.16

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Do nowego lapka żony? :D  Z tego co pamiętam kupiłeś jej MSI 6 gen - nie będzie żadnych problemów, wszystkie sterowniki są dostępne.

@dareckibmw - ISO rozpakowujesz do folderu i wskazujesz ten folder, a programik sam tworzy nowe ISO ze zintegrowanymi sterownikami i też wskazujesz gdzie ma utworzyć ISO. W programie zostaw tylko ptaszka przy integracji sterowników. Możesz usunąć zbędne z folderów programu oraz ewentualnie podmienić na nowsze.

Posted

Do nowego lapka żony? :D  Z tego co pamiętam kupiłeś jej MSI 6 gen - nie będzie żadnych problemów, wszystkie sterowniki są dostępne.

@dareckibmw - ISO rozpakowujesz do folderu i wskazujesz ten folder, a programik sam tworzy nowe ISO ze zintegrowanymi sterownikami i też wskazujesz gdzie ma utworzyć ISO. W programie zostaw tylko ptaszka przy integracji sterowników. Możesz usunąć zbędne z folderów programu oraz ewentualnie podmienić na nowsze.

Nieee, zonka dostala ostatnio nowe aut, MSI dziala tez OK, wiec NIC dla niej, nie bede jej zbytnio rozpieszczal...mysle nad czyms nowym  dla siebie ;)

btw. jako domyslne, zostawilem wszedzie  "ptaszki" oprocz "wylacznie pc jak wszystko skonczone. Sprobuje teraz tylko z integracja sterownikow i "apply to all editions (uzywam czysty image ver. PRO)

Edit: 

Uzywajac wersji Pro "VL" , program nie byl w stanie zapisac nowego .iso? z normalna wersja Pro, nie ma problemu, dziwne.

Posted

Wiktorynek powiem tak. spoko wszystko fajnie tylko mam jedno pytanie. 

Po co wrzucasz link do tematu jak integrować NTlite skoro są poradniki na forum mojego autorstwa i tam są tez filmy ????????? nie rozumiem za bardzo tego. Co prawda aktualizuje je dzisiaj .

Posted

Windows 7 USB 3.0 Creator Utility jest już nie dostepny, a wcześniej jak dobrze pamiętam z niego korzystałem i integracja sterowników USB 3 to było bezproblemowe kilka kliknieć. Po roku czasu nie mogę sobie poradzić jeśli chodzi o win7 sromotnika i procesor 4 generacji (komputer HP ProBook 650 G1/ i5-4200M ze stopki). Próbowałem  kilku narzędzi , chciałem jakoś szybciej bez instukcji, które zawierają kilkanaście kroków, ekranów do przewinięcia i wybrałem:

ale na przygotowanym pendrivie instalacyjnym brakuje plików np install.. kurcze czemu tak ?

NTlite też zgłasza jakieś dziwne komunikaty, a kolejna poniższa instrukcja

jest dla mnie nie jasna. Pomożecie ?

Wg niektórych instrukcji trzeba z wersji instalacyjnej (na pendrivie) i katalogu Source zgrać pliki: boot.wim oraz install.wim, ale jeden z nich install ma inne rozszerzenie *.esd

Próbowałem z DISM gui, ale zwraca błąd: 0xc1510113 juz przy kroku z  boot.wim