Mr.T Posted May 9, 2016 Report Share Posted May 9, 2016 Jak rozwiązać problemy z instalacją Win 7 na najnowszych sprzętach Windows 7 USB 3.0 Creator Utility [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] driver [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub asrock [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] od gigabyte [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Вишенечка likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damian1234 Posted May 25, 2016 Report Share Posted May 25, 2016 Witam mam problem chce zainstalować win7 na Acer ES1-11M i nie widzi mi dysku przy instalacji systemy jak rozwiązać problem ? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamkon Posted May 25, 2016 Report Share Posted May 25, 2016 Witam mam problem chce zainstalować win7 na Acer ES1-11M i nie widzi mi dysku przy instalacji systemy jak rozwiązać problem ? Pozdrawiam Masz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damian1234 Posted May 25, 2016 Report Share Posted May 25, 2016 Masz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mam win 10 ale go nie chcę. Chciałem zainstalować win 7 z usb i problem jest w tym iż nie pokazuje mi dysku jak daje instalacja nie standardowa. Da sie jakoś to obejść ?? bo słyszałem że może być jakaś blokada i mogę instalować tylko win 8. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted May 25, 2016 Report Share Posted May 25, 2016 Jak przeczytasz dokładnie, to tu masz rozwiązanie wszystkich problemów z instalacją jakiegokolwiek systemu na jakimkolwiek sprzęcie w jakikolwiek sposób: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] + ewentualnie w razie potrzeby pierwszy post tego tematu. W skrócie: - ustawienia biosu - tablice partycji dysku - odpowiednie przygotowanie nośnika pod wybrany typ partycji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Pomocne linki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gość01 Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 USUNĄŁEM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted July 21, 2016 Report Share Posted July 21, 2016 Mogą być również potrzebne 2 hotfixy do Win 7 zintegrowane z systemem: KB2990941 KB3087873 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted November 9, 2016 Report Share Posted November 9, 2016 Kolejne metody i narzędzia: - MSI Win 7 Smart Tool: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Lenovo: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annonying_anoni Posted November 9, 2016 Report Share Posted November 9, 2016 Wg mnie należało by zmienić nazwę tematu na Windows 7 instalacja z usb 3.0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted November 9, 2016 Report Share Posted November 9, 2016 Nie, ponieważ temat dotyka bardziej problemu z instalacją na 6 gen Intela i dyskach NVMe. USB 3.0 po drodze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawiddvd Posted November 12, 2016 Report Share Posted November 12, 2016 Zatem Szefie: czy te sterowniki zintegrujesz z grudniowym wydaniem W 7 AIO?: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
RemixPL1994 Posted November 12, 2016 Report Share Posted November 12, 2016 Zatem Szefie: czy te sterowniki zintegrujesz z grudniowym wydaniem W 7 AIO?: Przyczepiam się do pytania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub Posted November 14, 2016 Report Share Posted November 14, 2016 Według mnie można samemu sobie zintegrować w bardzo prosty sposób, przy użyciu mojego materiału . Zamieściłem w temacie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawiddvd Posted November 15, 2016 Report Share Posted November 15, 2016 Rozumiem, że w wersji AIO też można to zastosować? Podaj link do Twojego materiału. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted November 15, 2016 Report Share Posted November 15, 2016 Ta integracja nie jest taka oczywista i może powodować błędy. Jedne sprzęty wymagają 2 składników inf, drugie 3 składników. Lepiej zastosować narzędzia od producentów lub od Intela. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawiddvd Posted November 17, 2016 Report Share Posted November 17, 2016 Czy te narządzie od producentów obsługuję instalki AIO W7? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted November 17, 2016 Report Share Posted November 17, 2016 Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hokey Posted December 22, 2016 Report Share Posted December 22, 2016 Jest tutaj wielu doświadczonych użytkowników, więc przedstawię swoją sytuację. 1. Platforma Skylake.2. Ściągnąłem W7x64 od A-Team.3. Użyłem USB Patchera od ASRocka.4. Bootowalny USB zrobiłem Rufusem.5. Na początku podczas instalacji peryferia działały ok.6. Gdy system zbootował się po raz pierwszy z dysku, mysz i klawiatura przestały działać (moment kiedy trzeba wpisać nazwę użytkownika i komputera).7. Pobawiłem się BIOS-em i wszystko ruszyło.8. Po zakończeniu instalacji i wejściu na pulpit, zarówno mysz i klawiatura działały be zarzutu, ale pendrajwy nie działały na żadnym wejściu (2.0 i 3.0). Zmiany w BIOS-ie nic nie dawały.9. Jakimś cudem (bo bez sterowników LAN nie miałem internetu) na innym dysku znalazłem sterowniki USB 3.0 od Intela. 10. Po ich instalacji wszystkie porty ożyły i teraz jest ok (po przestawieniu wartości w BIOS-ie na początkowe).Moje pytanie: Czy dobrze zintegrowałem sterowniki USB 3.0 z obrazem W7? Czy mysz, klawiatura i wszystkie porty nie powinny po takiej integracji działać od początku do końca? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted December 22, 2016 Report Share Posted December 22, 2016 Ta integracja do instalki to taki tryb pseudo instalacji. Po zainstalowaniu systemu musisz zainstalować sterowniki USB 3.0 na nowo. Tu masz najnowsze: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak potrzebujesz najnowszych sterowników do pozostałych komponentów, to załóż stosowny temat, podaj konfig i system. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hokey Posted December 23, 2016 Report Share Posted December 23, 2016 O, faktycznie te stery co podałeś są nowsze. Czyli dobrze przeprowadziłem proces integracji? Czy gdybym tego nie zrobił, to mysz i klawiatura nie działałyby w ogóle w czasie instalacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted December 23, 2016 Report Share Posted December 23, 2016 Jeśli nie masz żadnego portu USB 2.0, to: nie zainstalowałbyś Win 7(bez sterowników USB 3.0), nie działałaby prawdopodobnie mysz podpięta do USB 3.0, a klawiatura w laptopie to zależy na jakim interfejsie jest. P.S. Niektóre biosy umożliwiają aktywację EHCI na 6 gen, który ma już tylko wbudowaną obsługę xHCI - może to pomóc zainstalować Win 7 z USB 2.0 Niektóre płyty posiadają USB 2.0 na zewnętrznym kontrolerze, to też daje szansę instalacji Win 7 z USB 2.0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymektoja Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 Czy próbował ktoś instalować Win7 od Nikka z instalatorem z Win10 na 7th gen Intela z chipsetem Z270 lub podobnym? Ostatnio instalowałem na takim procku ale chipset był 170 i wszystko pięknie gra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annonying_anoni Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 Kaby nie mają wsparcia dla 7 lub 8.1..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 Annonying_antoni , to jakoś dziwne wytłumaczenie bo mogę zainstalować każdy system na KABYLAKE . 7 , 8.1 i 10. Nawet z USB 3.0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annonying_anoni Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 A masz wszystkie urządzenia zainstalowane ? Włącznie z integrą ? Nie uwierzę puki nie zobaczę.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted February 28, 2017 Report Share Posted February 28, 2017 Kaby nie mają wsparcia dla 7 lub 8.1..... To już masz nieaktualne dane - zajrzyj na strony producentów płyt głównych z chipsetami 2xx czyli 7 gen oraz niektórych laptopów. Dostarczają sterowniki pod Win 7, również do integry. Przykłady pierwsze z brzegu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zapewniam, że wszystkie płyty mają wsparcie i coraz więcej laptopów m.in. Asus i Lenovo. Intel i producenci pokazali MS wielkiego fakolca. Wkrótce zmięknie zaszantażowane AMD które po publikacji wsparcia zostało zastraszone przez MS brakiem zamówień do konsol XBO. Jeszcze raz podam możliwe wymagane poprawki i sterowniki do Win 7 i Win 8.1 pod 6 i 7 gen Intela: 1. sterowniki USB 3.0: - do Win 7: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - do Win 8.1: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2. sterowniki NVMe: - Samsung SSD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Micron/Crucial SSD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - Intel SSD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3. poprawki do systemu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystkie sterowniki podzespołów do znalezienia i pobrania z palcem w pupie. Najczęściej pełne wsparcie producenta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted March 13, 2017 Report Share Posted March 13, 2017 Jeszcze jedno uzupełnienie tematu, tak aby każdy znalazł, to czego potrzebuje. Wszystko znajdziecie tutaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 Nie tylko 6 i 7 generacja Intel, ale też AMD zmiękło i udostępnia sterowniki dla swojej najnowszej platformy Ryzen pod Win 7: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sterowniki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przy okazji nowe sterowniki Intela do grafiki zintegrowanej 7 generacji Kaby Lake: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oficjalne sterowniki Lenovo ThinkPad P51 dla 7 gen Kaby Lake pod Win 7 i Win 8.1: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted March 30, 2017 Report Share Posted March 30, 2017 Sposoby na obejście blokady WU w systemach Win 7 i Win 8.1 zainstalowanych na sprzęcie Intel 7 gen Kaby Lake lub AMD Ryzen. Jak wiemy MS wypuścił w marcu 2 poprawki: KB4012218(Win 7) i KB4012219(Win 8.1), które blokują możliwość dalszej aktualizacji tych systemów zainstalowanych na powyższych najnowszych platformach. Przy próbie aktualizacji o powyższe poprawki wyskoczy nam takie coś: 1 sposób - wyłączamy WU i instalujemy od tej pory wszystkie aktualizacje ręcznie. 2 sposób - nie instalujemy powyższych aktualizacji i od kwietnia instalujemy tylko aktualizacje zabezpieczeń. 3 sposób - dotyczy platformy Intela 7 gen Kaby Lake: - kupujemy/pożyczamy dowolny/najtańszy procesor 6 gen Skylake np Celeron - chwilowo zamieniamy tego Celerona 6 gen z naszym procesorem w płycie 7 gen(obsługują procesory 6 gen)np: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - aktualizujemy nasz system w tradycyjny sposób przez WU(poprawki wykrywają procesor) jak MS zauważy swój błąd, to dadzą nową wersję poprawek wykrywających chipset - montujemy docelowy procesor - cieszymy się z w pełni zaktualizowanego Win 7 lub Win 8.1 P.S. Chwilowa wymiana na procesor 6 gen, to pomysł na nieco ponad rok, bo aktualizację Win 7 i Win 8.1 dla 6 gen MS zakończy w lipcu 2018. Wtedy pozostanie już tylko aktualizacja ręczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts