Jump to content

Windows 7 i Windows 10 na jednym dysku twardym. Problem po zainstalowaniu Win 10.

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam dysk SSD 120GB podzielony na 2 partycje. Na jednej chcialbym miec Windows 7 a na drugiej Windows 10. Instaluje najpierw Windows 7 i wszystko dziala. Nastepnie na drugiej partycji instaluje Windows 10. I teraz pojawia sie problem, Windows 10 dziala bez problemu a Windows 7 laduje sie do pulpitu po czym brak reakcji. Nie dziala myszka i klawiatura. Ktos wie dlaczego tak sie dzieje i jak to ewentualnie naprawic?

System jak startuje laduje boota z Windows 10 i tam jak wybiore Win 10 to wgrywa sie, jak Win7 to komputer sie restartuje i wgrywa Windows 7. Czy tak powinno byc?

Pzd.

Posted

System jak startuje laduje boota z Windows 10 i tam jak wybiore Win 10 to wgrywa sie, jak Win7 to komputer sie restartuje i wgrywa Windows 7. Czy tak powinno byc?

Tak to jest normalne zachowanie po zamknięciu hybrydowym 10-tki. Spróbuj wyłączyć (wiersz poleceń jako admin i komenda powercfg /h off) i sprawdź. Na dysku SSD nie odczujesz dużej różnicy.

Posted

Zmiana na bootowanie z Windows 7 nic nie daje. Moze zainstaluje systemy jeszcze raz i przy pierwszym uruchamianiu win 10 odrazu przestawie to bootowanie.

Uzylem komendy powercfg /h off i nic nie pomoglo.

Pierwszy raz sie z czyms takim spotykam.

Posted

Witam.

Po pierwsze zrobiłeś podstawowy błąd używając "bootloadera" windowsa , będziesz miał zawsze problemy z uwagi na inwazyjność systemów windows, 

oba zainstalowane systemy nie mogą się widzieć wzajemnie,należy użyć "bootloadera" zewnętrznego, aby ukrywać partycję drugiego systemy nie

uruchomionego, wtedy będziesz mógł używać dwóch systemów nie zależnie i żaden nie będzie ingerować w drugi.

Pozdrawiam.

Posted

To nie jest prawda co piszesz. Możesz zainstalować na dysku wiele systemów pamiętając tylko o instalacji od najstarszego do najnowszego - każdy nowszy nadpisze sektor rozruchowy. Każdy system widzi partycję drugiego i można operować wzajemnie na ich plikach - oczywiście nie ingerujemy w składniki systemu, ani nie odpalimy programów z innego systemu.

Posted

Do tej pory mialem zero problemow z instalacja np 2 Windows 7 lub Windows 7 i Windows 8.1. Problemy sa tylko jak na jednym dysku na dwoch osobnych partycjach stoja Windows 7 (instalowany jako pierwszy) i Windows 10.

Posted

Nie powinno być żadnych problemów. Obydwa systemy zainstalowałeś na partycjach MBR czy na GPT? Wyłącz w Win 10 hybrid boot.

Jak nic nie wyjdzie z naprawy i będziesz gotowy na ponowną instalację to zrób tak:

- podczas instalacji pierwszego systemu czyli Win 7 usuń wszystkie partycje

- ustal rozmiar nowej partycji na Win 7 np 50GB

- gdy system pokaże komunikat o konieczności utworzenia dodatkowej partycji systemowej 100MB, to pozwól mu to wykonać, następnie usuń tą partycję 50GB, a tą systemową 100MB rozszerz do 50GB

- z pozostałego wolnego miejsca na dysku utwórz druga partycję

- obydwie partycje sformatuj

- na pierwszej 50GB zainstaluj Win 7 - nie aktywuj, bo i tak instalka Win 10 usunie aktywację - zrobisz to później

- na drugiej zainstaluj Win 10(w ten sposób będziesz miał na dysku tylko 2 partycje bez żadnych drobnych systemowych - boot sector będzie na pierwszej partycji tam gdzie będzie Win 7)

- wyłącz hybrid boot w Win 10

- ustal jaki boot sector ma być uruchamiany na starcie - ten z Win 7 czy ten z Win 10 - ustaw czas prezentacji wyboru systemów

- aktywuj Win 10 i Win 7

- dostosuj systemy do swoich potrzeb i ustawień

Posted

Zainstaluje jutro sposobem jaki podales. Co do partycji to dobre pytanie :) dysk ssd partycje tworzone podczas instalki Windows 7. Instalka z usb robiona rufusem pod bios wiec partycje powinny byc mbr? Moge zrobic instalke pod uefi ale zawsze instalowalem z wersji tworzonej dla biosu.

Jak wylaczyc w windows 10 ten hybrid boot?

Posted

Tutaj masz linka z instrukcją:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ale jeżeli uruchomisz wiersz poleceń jako administrator i wpiszesz powercfg h off to tak jak pisali koledzy wyżej też wyłączysz ta funkcję.

Posted

Juz wszystko smiga. Problemem okazaly sie najprawdopodobniej sterowniki z Windowsa 7 jak i te dostarczone z plyta glowna. Dopiero po instalacji sterownikow z Driver Packa oba widnowsy dzialaja bez problemowo.

Pzd.

Posted

mam problem,udało mi się Windows 10 zainstalować na dysku twardym ,lecz musiałem utracić wszystkie dane zmieniając MBR na GPT ,wtedy windowsa 10 mogłem zainstalować na drugim dysku i to twardym,bo na SSD mam Windows 7 i mam problem , po instalacji WIndows 10 nie chce mi przejść na Windows 7 , czarny ekran ,a jak wybieram ponownie po restarcie Windows 7 to wyskakuje albo naprawa czegos tam albo normalne uruchomienie , i daje oba i to samo,nie chce sie zaladować , po kilku razach takich,nawet windows 10 ma problem z uruchomieniem i wywala błąd ,dobrze,ze moglem z usb obrazu zainstalowac ponownie windows 10 , co zrobic,aby uruchamiał sie windows 7 ? nawet probowałem z płyty windows 7 zainstalować,ale nie rusza mi nic z płyty ,jakby blokada przez win10 była