Hero Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 To tak zaktualizowałem biosa ale nie spojrzałem że nowy update jest pod windows 8.1 używam windows 7 dokupiłem też pamieć ram zalezało mi żeby była identyczna jaką mam zamontowaną w laptopie kupiłem używaną (Nowej nigdzie nie było do kupienia) sprawdziłem memtestem86 zero błędów wszystko zrobiłem w tym samym czasie wcześniej nigdy nie zaglądałem do dziennika do puki laptop jak ma wyciągniętą baterie wyłącza się kiedy mu się podoba (jak bym nagle wyciągnął wtyczkę z gniazdka) codziennie mam masę błędów w dzienniku zdarzeń czy aktualizacja biosu może siać takie spustoszenie (update windows 8.1 używam 7) może ktoś ma jakiś pomysł. Dziennik zdarzeń z dzisiaj. This is the hidden content, please [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] or [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Guest Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 (edited) BIOS niema nic wspólnego z systemem, to oprogramowanie układowe płyty głównej. Możesz mieć nawet linuxa i to niema znaczenia. Przeczyść laptopa z kurzu, stawiam na przegrzanie, mi też czasem występują błędy w dzienniku zdarzeń ale tym się nie przejmuję i nawet tam nie zaglądam. Czy przed dołożeniem nowej kości też się wyłączał?? Jeśli nie to wina jest po stronie RAM Edited May 1, 2016 by Guest
Hero Posted May 1, 2016 Author Report Posted May 1, 2016 Właśnie sprawdziłem ze strony producenta Diagnostycznymi programami wszystkie testy passed. Co do przegrzewania to mam i7 na pokładzie i zużycie 3% w systemie. Jak piszesz bios zarządza płytą update jest pod windows 8.1 może dlatego windows 7 pluję błędami.
renatan Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 na początek wyjmij dokupiona pamięc i sprawdź czy błędy się powtarzają
Hero Posted May 1, 2016 Author Report Posted May 1, 2016 Pamięć sprawdziłem memtest86 i narzędziem od producenta no dobra spoko ale jak ją teraz rozpoznam.
renatan Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 ale jaja nie wiesz w który slot wsadziłeś ? a one sa faktycznie identyczne ? jaki laptop jakie pamięci masz ? pamięci możesz podejrzeć w CPU-Z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Nieobecny Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 Jaki to laptop? - dokładnie(model, podstawowa konfiguracja).
Hero Posted May 1, 2016 Author Report Posted May 1, 2016 pamięci nie rozpoznam są identyczne dlatego kupiłem używana firma opóźnienia itp.
Nieobecny Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 Fałszywy trop. Mam osobiście 2 takie laptopy i jeszcze kilka obsługuję. Wszystkie mają ten najnowszy bios i wszystkie pracują pod kontrolą Win 7 x64. To nie jest bios przeznaczony do Win 8/8.1 tylko zalecana była aktualizacja spod tych systemów. Bios 3.09 wprowadza natomiast takie poprawki bez względu na system: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Zainstalowałeś prawidłowo wszystkie sterowniki?
Hero Posted May 1, 2016 Author Report Posted May 1, 2016 sterowniki najnowsze instalowałem również ze strony producenta.
Nieobecny Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 Eeee... ze strony producenta czyli mocno przestarzałe. Zaraz ci dobiorę najnowsze tylko podaj czy masz dedykowaną kartę graficzną i jakie karty sieciowe: lan, wlan, bt oraz touchpad - bo te komponenty były różne.
Recommended Posts