TheMegaCherry Posted April 24, 2016 Report Posted April 24, 2016 Hej hej hej Mam do was dość banalne pytanie, lecz osobiście nie uzyskałem takiej wiedzy (ponieważ nie miałem powodu, by ją uzyskiwać) przez całe życie obcowania z jednostkami centralnymi ;P Otóż... ...posiadam w swojej jednosce dwie kości RAM firmy Kingston z serii HyperX z szyną DDR3. Każda kość posiada pamięć 2GB, czyli razem posiadam 4GB pamięci RAM. Przyszedł czas, by trochę rozbudować swojego starocia, zatem przymierzałem się na początku do zakupu dodatkowych kości RAM, lecz mam parę pytań: 1. Muszę dokupić kości RAM tej samej firmy / serii, by wszystko było kompatybilne? 2. Czy muszę dokupić pamięci wielokrotności 2GB'a, czy może być np.: połączenie 2 + 2 + 1? 3. Czy wszystkie kości muszą posiadać jednakową częstotliwość taktowania? 4. Czy mam na coś uważać kupując pamięci RAM? 5. Jaki sklep najbardziej polecacie na takie zakupy? Za pomoc serdeczny uścisk e-dłoni Wysłane z mojego iPhona 19Z przy użyciu żarówki marki OSRAM
darkowal Posted April 24, 2016 Report Posted April 24, 2016 2 kości muszą być takie same 2x2=4 4x4=8 (Duall Channel) nie może być 2x2x4 jak masz 4 banki pamięci to ustawiasz 2x2x2x2 w Quad Channel. Pamięci mają kody i cyfry i muszą być takie same. Ja mam Kingston Predator Hyper-X 1866mhz Wszystkie kości muszą mieć jednakowe taktowania.
VACek Posted April 24, 2016 Report Posted April 24, 2016 2 kości muszą być takie same 2x2=4 4x4=8 (Duall Channel) nie może być 2x2x4 jak masz 4 banki pamięci to ustawiasz 2x2x2x2 w Quad Channel. Pamięci mają kody i cyfry i muszą być takie same. Ja mam Kingston Predator Hyper-X 1866mhz Wszystkie kości muszą mieć jednakowe taktowania. Kolego mogą lecz nie muszą Miałem 4gb goodram 1333mhz i 4gb samsung 1600mhz co razem dało 8gb taktowane 1333mhz Obecnie mam 8gb kingstone 1600mhz i 4gb samsung 1600mhz co razem dało 12gb taktowane 1600mhz Oczywiście jest lepiej jak kości są tej samej marki, pojemności i identycznym taktowaniu
TheMegaCherry Posted April 24, 2016 Author Report Posted April 24, 2016 Kolego mogą lecz nie muszą Miałem 4gb goodram 1333mhz i 4gb samsung 1600mhz co razem dało 8gb taktowane 1333mhz Obecnie mam 8gb kingstone 1600mhz i 4gb samsung 1600mhz co razem dało 12gb taktowane 1600mhz Oczywiście jest lepiej jak kości są tej samej marki, pojemności i identycznym taktowaniu Czyli mówisz, że mogą być z innej firmy, lecz lepiej żeby miały takie same taktowanie, gdyż i tak "komputer" zawsze wybierze mniejsze taktowanie, tak? A co do wielkości RAM... ...jak bym kupił jedną kość 4GB to przy zestawie 2 + 2 + 4 będzie wszystko okej chodzić? Czy bardziej polecasz mi wersje 2 + 2 + 2 + 2? Chyba, że 2 + 2 + 2 też da radę? Wysłane z mojego iPhona 19Z przy użyciu żarówki marki OSRAM
Nieobecny Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 jak masz 4 banki pamięci to ustawiasz 2x2x2x2 w Quad Channel. Tu się kolega zapędził - quad channel jest tylko na platformie 2011(-3). W tym wypadku przy 4 bankach będziemy mieli tylko 2 x dual channel. Czy bardziej polecasz mi wersje 2 + 2 + 2 + 2? Taka konfiguracja będzie najlepsza. Można ją oczywiście modyfikować np: 2+2+1+1 lub 2+2+4+4. W każdym razie pamięci powinny mieć równe taktowania i równe opóźnienia, w przeciwnym razie będzie wszystkie pracowały tak jak najwolniejsza. Aby uniknąć jakichkolwiek problemów najlepiej dokup identyczne kości jakie masz obecnie, mogą różnić się pojemnością jak w przykładzie wyżej.
TheMegaCherry Posted April 25, 2016 Author Report Posted April 25, 2016 Tu się kolega zapędził - quad channel jest tylko na platformie 2011(-3). W tym wypadku przy 4 bankach będziemy mieli tylko 2 x dual channel. Taka konfiguracja będzie najlepsza. Można ją oczywiście modyfikować np: 2+2+1+1 lub 2+2+4+4. W każdym razie pamięci powinny mieć równe taktowania i równe opóźnienia, w przeciwnym razie będzie wszystkie pracowały tak jak najwolniejsza. Aby uniknąć jakichkolwiek problemów najlepiej dokup identyczne kości jakie masz obecnie, mogą różnić się pojemnością jak w przykładzie wyżej. Czyli dokupić podwójną? Nie da rady jednej 4 albo jednej 2? Wysłane z mojego iPhona 19Z przy użyciu żarówki marki OSRAM
Nieobecny Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Da radę, ale będzie to niekorzystne pod względem wydajności. P.S. A tak na marginesie - sprawdziłeś w specyfikacji jakie masz mozliwości rozbudowy?
TheMegaCherry Posted April 25, 2016 Author Report Posted April 25, 2016 Da radę, ale będzie to niekorzystne pod względem wydajności. P.S. A tak na marginesie - sprawdziłeś w specyfikacji jakie masz mozliwości rozbudowy? A o co dokładniej Ci chodzi? Wysłane z mojego iPhona 19Z przy użyciu żarówki marki OSRAM
TheMegaCherry Posted April 25, 2016 Author Report Posted April 25, 2016 O dual channel.Ale co z dual channel? [emoji14]Jeżeli chodzi o maksymalną wielkość RAMu, którą przyjmuje moja płyta główna to 16GB a do tego pisze "dual channel memory architecture", więc wszystko jest okej, czyż nie? Wysłane z mojego iPhona 19Z przy użyciu żarówki marki OSRAM
Nieobecny Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 To jak tak ładnie doczytałeś: "dual channel memory architecture", to zajrzyj do instrukcji kiedy pamięć działa w dual channel i jak obsadzić banki pamięci, a do wujka Googla co to daje.
TheMegaCherry Posted April 25, 2016 Author Report Posted April 25, 2016 To jak tak ładnie doczytałeś: "dual channel memory architecture", to zajrzyj do instrukcji kiedy pamięć działa w dual channel i jak obsadzić banki pamięci, a do wujka Googla co to daje. Ej ej ej bez złośliwości[emoji14]W instrukcji znajdę to: Czyli wynika z tego, że jeżeli chce mieć 4 kości po 2GB, lecz 2 kości z firmy X a 2 kości z firmy Y to kości X muszę włożyć do slotów 1 i 3, a kości Y do slotów 2 i 4? Tak na przemian, tak? Wysłane z mojego iPhona 19Z przy użyciu żarówki marki OSRAM
Nieobecny Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Dokładnie tak. Pod tabelką doczytaj jeszcze punkty 1 i 2.
TheMegaCherry Posted April 25, 2016 Author Report Posted April 25, 2016 Dokładnie tak.Trochę to dziwne, ale okej A jeżeli będę miał 4 kości po 2GB z tej samej firmy i o takim samym taktowaniu, lecz np: inny model to czy muszę także przestrzegać zasady 1-3 i 2-4 czy mogę wszystkie po kolei włożyć? Wysłane z mojego iPhona 19Z przy użyciu żarówki marki OSRAM
Nieobecny Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Nie musisz, ale jest to wskazane. Pod tabelką doczytaj jeszcze punkty 1 i 2. P.S. Podaj model płyty głównej.
TheMegaCherry Posted April 25, 2016 Author Report Posted April 25, 2016 Nie musisz, ale jest to wskazane. P.S. Podaj model płyty głównej. Doczytałem i co do pierwszego podpunktu dobrze wiem, że jedna kość RAM nie może korzystać z trybu dual channel, to chyba logiczne Co do drugiego podpunktu także go rozumiem, lecz jedno zdanie nie jest przeze mnie do końca zrozumiałe - "chips be used and installed in the same colored DDR3 sockets". Znaczy się, że jeżeli posiadam 4 sloty RAM na płycie głównej - 2 sloty koloru kremowego a 2 sloty koloru niebieskiego - to kości X muszą być tylko w slotach kremowych a sloty Y tylko w niebieskich, dobrze rozumuje?[emoji14] Moja płyta główna: Gigabyte Ultra Durable 3 - GA-890GPA-UD3H Wysłane z mojego iPhona 19Z przy użyciu żarówki marki OSRAM
TheMegaCherry Posted April 25, 2016 Author Report Posted April 25, 2016 Tak, dobrze rozumujesz.Niestety wszystkich czterech kości nie będę mógł mieć identycznych, ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć takich samych jakich posiadam obecnie - oczywiście są ale używane a nie nówki - zatem będę musiał kupić od Kingstona ale z innej serii. Zatem dziękować za pomoc Wysłane z mojego iPhona 19Z przy użyciu żarówki marki OSRAM
Nieobecny Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Śmiało kupuj używane z pewnego źródła - tam gdzie dają gwarancję rozruchową lub od firmy gdzie masz zwrot. Nie warto inwestować dużych kwot w ten sprzęt.
TheMegaCherry Posted April 25, 2016 Author Report Posted April 25, 2016 Śmiało kupuj używane z pewnego źródła - tam gdzie dają gwarancję rozruchową lub od firmy gdzie masz zwrot. Nie warto inwestować dużych kwot w ten sprzęt.Pewnego źródła? Chyba takiego nie mam[emoji14]Allegro? Olx? Czy gdzie indziej? Wysłane z mojego iPhona 19Z przy użyciu żarówki marki OSRAM
Nieobecny Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Tu musisz się kierować opisem, rozsądkiem i siódmym zmysłem.
TheMegaCherry Posted April 25, 2016 Author Report Posted April 25, 2016 Tu musisz się kierować opisem, rozsądkiem i siódmym zmysłem. Ehh no cóż nikt za mnie brudnej roboty nie odwali Dobra, jeszcze raz wielkie dziękie Wysłane z mojego iPhona 19Z przy użyciu żarówki marki OSRAM
Recommended Posts