pasi17 Posted April 24, 2016 Report Posted April 24, 2016 Witam, sprawa wygląda następująco, kolega włożył do kompa 4gb ram i mu wykrywało tylko 2,75 GB to wyszło na to, że miał 32 bitowy system i pewnie dlatego nie chciało mu wczytać więcej.Wgrałem mu Windows 8.1 64 bit ale nadal wykrywało 2,75 GB ram.No to pomyślałem, że to wina BIOSa (okazało się, że on ma bardzo stary BIOS, nigdy nie aktualizowany.) To stworzyłem bootowalnego pendriva, wrzuciłem na niego pliki BIOSa i zrestartowałem. Po restarcie "coś tam się robiło", nie pamiętam co.I po kolejnym restarcie wyskoczyło:Award Bootblock Bios V1.0Copyright © 2000, Award Software, Inc.BIOS ROM checksum errorDetecting IDE ATAPI device ...Detecting floppy drive A media ...Drive A error. System haltPróbowałem restartować kilka razy ale non stop to wyskakuje, co zrobić aby komp zadziałał?Płyta główna to: Foxconn G31MVI on wcześniej miał BIOSa w wersji 811F1P04 a próbowałem wgrać 811F1P11Bo z tego co myślę, to uwaliłem BIOSa, a jak go teraz przywrócić?
m4s Posted April 24, 2016 Report Posted April 24, 2016 Potrzebny Cd ROM na IDE lub stacja dyskietek. Kung Fu TapaTalk Master!
Recommended Posts