Jump to content

Wymiana termopada na chipsecie na pastę i blaszkę miedzianą ?

Recommended Posts

Posted

Nie orientuje się za bardzo w rozmieszczeniu niektórych podzespołów w moim laptopie HP 2000-130CA-(LP825UA) czy tak jak ostatnio wyczytałem w przypadku Lenovo IdeaPad Z500 chipset graficzny jest w oddzielnym układzie a nie w chipsecie? Czy w tym przypadku jest zintegrowany z chipsetem ? Pytam bo czasem wyłącza się po dłuższym chodzeniu i wyskakuje błąd 50D czyli przegrzanie, rozbierałem go i czyściłem, także zabrudzenie nie wchodzi w grę, zdarza się to teraz rzadko ale jednak czasami występuje, szczególnie przy dużym obciążeniu, uruchomionymi jakimiś programami najczęściej kilkoma naraz lub przypadkowego zasłonięcia otworów wentylacyjnych na przykład kocem. Pomyślałem że źle zrobiłem wymieniając termopada na chipsecie na pastę i blaszkę miedzianą bo wyczytałem że pasta zazwyczaj ma przewodność cieplną rzędu: 4 W/m-K a niektóre termopady 7 W/m-K, a jak dodatkowo niefachowo ją rozprowadziłem i chipset nie styka się całą powierzchnią z blaszką, efekt mógł wyjść odwrotny. Na początku mogło być lepiej bo termopad był już bardzo stary i wręcz trochę podeschnięty tak że jego brzegi się już kruszyły, w końcu pomyślałem że producenci przemyśleli konstrukcję i nie wybrali termopada bezpodstawnie. Co myślicie, moje stwierdzenia i przypuszczenia idą w dobrym kierunku ?

Posted

Zarówno ten HP jak i Lenovo mają grafikę zintegrowaną w procesorze. Czy blaszka czy termopad muszą być dobrane idealnie pod względem grubości. Trzeba wziąć pod uwagę, że termopad zgniata się, natomiast blaszka nie. W jednym i drugim przypadku najlepsze pasty i termopady mają przewodność rzędu 6-7W/m-K. Programy diagnostyczne i kontroluj temp podczas obciążenia.

Posted

Dzięki rozumiem ! Sprawdziłem konkretnie moją pastę REVOLTEC według opisu z pojemniczka to 4.5W/m-K, znalazłem na allegro termopady 7W/m-K i postanowiłem spróbować, koszt żaden THERMOPAD 30x30x0,13-3.99 zł a THERMOPAD 15x15x1-2.20 zł zobaczymy jaki będzie rezultat.

Posted

Pamiętaj grubość jest bardzo ważna, żeby radiator był równolegle do chipu/rdzenia. Generalnie im cieńszy tym lepiej, ale nie zawsze można tym parametrem manipulować. I bez kleju.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information