Florian Posted April 17, 2016 Report Posted April 17, 2016 W tanich tabletach z systemem Windows oraz Android dostępne są dyski eMMC o pojemnościach 8GB, 16GB, 32GB a czasami większej. Wiem, że dyski eMMC podobnie jak dyski SSD mają ograniczoną liczbę cykli zapisu każdej komórki. Podobno pod względem żywotności komórek pamięci przegrywają z dyskami SSD, choć mogę się mylić. Załóżmy, że zainstalowałem w tanim tablecie system Windows 8.1 lub 10 prosto z płyty. Wgrałem do niego aplikacje. Wszelkie foldery z plikami tymczasowymi (temp) są na dysku eMMC tabletu. Plik stronicowania i pamięć wirtualna nie zostały wyłączone. Używane są klasyczne wersje przeglądarek internetowych, które pobierają na dysk różne dane (obrazki widoczne na stronach internetowych, pliki ze skryptami, favicony, a nawet używają dysku eMMC jako localstorage). Czy taka konfiguracja tabletu może w krótkim czasie wykończyć dysk eMMC? Niektórzy twierdzą, że jego budowa przypomina kartę pamięci tudzież pendrive. Miałem już kilka pendrivów i kart pamięci, które odmówiły współpracy wskutek częstej zmiany danych przez użytkownika. Niektórzy chcąc zaoszczędzić dysk SSD tabletu przenoszą foldery TEMP, cache przeglądarek internetowych na zewnętrzną kartę pamięci, którą w razie awarii możemy wymienić. Quote
VACek Posted April 17, 2016 Report Posted April 17, 2016 ja mam tablet na eMMC od sierpnia robiłem wielokrotnie aktualizacje systemu (jestem insiderem) a kondycja owego eMMC jest świetna Quote
Florian Posted April 17, 2016 Author Report Posted April 17, 2016 Nikt nie wymaga aby tani tablet i zainstalowany w nim dysk SSD wytrzymały dziesięć lub dwadzieścia lat albo i więcej. Są jednak osoby, które miesiącami odkładają kieszonkowe aby kupić sobie choćby najtańszy tablet. Myślę, że takie osoby nie byłbyby zadowolone gdyby po miesiącu lub dwóch okazało się, że ich dysk często sypie błędami i trudno jest na nim cokolwiek zapisać, ponieważ codziennie wgrywano do tabletu jakieś piosenki, filmiki, dokumenty itp. itd. Quote
VACek Posted April 17, 2016 Report Posted April 17, 2016 Ja kupiłem tablet na windowsie za 300zł i nie narzekam na dysk Quote
Florian Posted April 17, 2016 Author Report Posted April 17, 2016 Kilka lat temu miałem netbooka, na którym był dysk o pojemności zaledwie 8GB. Nie wiem czy był wykonany w technologii SSD czy eMMC, niemniej jednak wraz z zainstalowanym na nim systemem operacyjnym Windows XP posłużył mi ponad rok czasu dopóki nie uszkodził się BIOS. W ciągu życia nerbooka zostało przeprowadzonych na nim kilka instalacji systemów Windows XP i dystrybucji linuxa Ubuntu. Dysku używałem bardzo oszczędnie. Starałem się jak najmniej na nim zapisywać aby nie zabrakło miejsca. Wtedy jeszcze nie wiedziałem o tym, że może mieć ograniczoną liczbę cykli zapisu. Mam wrażenie, że w przypadku komputerów przysłowie "im mniej wiesz tym spokojniej śpisz" sprawdza się. Quote
VACek Posted April 17, 2016 Report Posted April 17, 2016 Ja na swoim tabie może już z 20 razy system zmieniałem i się świetnie trzyma I fakt mniej się przejmuj więcej korzystaj Quote
Recommended Posts