Jump to content

Uszkodzona grafika? A może wina sterownika?

pasi17

Recommended Posts

Mam pewien problem z grafiką od czasu co wgrałem Windows 10 u góry ekranu co jakiś czas pokazują mi się piksele, nie zależnie czy będę na przeglądarce, czy na pulpicie.

Próbowałem wgrywać różne sterowniki ale nic nie pomogło. Dzisiaj podczas gry w nowego DOOMa miałem czarne trójkątne artefakty, które zasłaniały cały ekran, więc to wyglądało na uszkodzenie grafiki.

Co to może być? Oto filmik: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zanim wgrałem Win 10 to miałem Win 8.1 i żadnych problemów nie było. A niedawno wgrałem "Windows 10 (x86-x64) 2016 marzec winclub PL".

Jak będę miał trochę czasu to najwyżej znowu wgram Win 8.1 i zobaczę czy dalej będzie się tak robić.

Przegrzewający się rdzeń grafiki? Mogą to być też wadliwe sterowniki tj. źle wgrane, nie do tej wersji systemu, stara wersja.

Odinstaluj całkowicie za pomocą Display Driver Uninstaller, pobierz najnowsze sterowniki i spróbuj zainstalować w trybie awaryjnym (przytrzymaj Shift i wybierz opcję uruchom ponownie)

Usunąłem stare sterowniki przy pomocy Display Driver Uninstaller i wgrałem na nowo, ale problem nadal występuje.

Zapomniałem napisać, że często podczas włączania lub wyłączania kompa wyskakuje mi bluescreen "Critical Process Died".

Dzisiaj jak będę miał więcej czasu to wgram na nowo Windowsa, jak problem będzie nadal występował to odsyłam na gwarancje.

Wiele razy pisałem co zrobić w przypadku takich wątpliwości, aby nie reinstalować nadaremno systemu - wydzielić niewielką partycję testową - zainstalować na niej świeży system lub inny system - sprawdzić/testować ze sterownikami lub programami. Jeśli problem występuje na drugim systemie, mamy niemal 100% pewność, że to wina sprzętowa(dysk, płyta główna, ram, karta graficzna, zasilacz, inne urządzenie podłączone do komputera - na czas testów odłączyć wszystko: drukarkę, słuchawki, cokolwiek pod USB, nawet napęd DVD - wymienić kable SATA, podłączyć do urządzeń inne wtyczki z zasilacza, rozebrać komputer na części pierwsze, wyczyścić, ponownie złożyć). Jeśli na drugim systemie jest w porządku, mamy pewność, że to wina programowa(sterowniki, programy, system - brak wsparcia, niekompatybilność).

wiktorynek: mi tam nie szkodzi, że wgram na nowo system i tak nic na dysku nie mam to nic nie tracę :)

Po wgraniu systemu Windows 8.1 i sterowników jak na razie się nic nie dzieje, zobaczymy co będzie dalej.

Minęło już 2 dni, nie ma żadnych objawów uszkodzenia grafiki.

Więc może to wina tego Directx 12, ale to dziwne bo na tablecie ze zintegrowaną grafiką Intela też mam Windows 10 i jakoś artefakty nie występują :D

Wątpie, że ten tablet obsługuje Directx 12 :)

Już 9 dni minęło, mam Win 8.1 i nie ma żadnych problemów z grafiką. A może sam system źle mi się pobrał i czegoś tam nie było i dlatego?

Albo to przez to, że jak wgrałem Win 10 to sam wgrał sterowniki z Windows Update. Nie wiadomo. Jak kiedyś jeszcze wgram Win 10 i problem będzie występował to będę kombinował.

U mnie jest taka specyfikacja AMD APU z integrą i obsługa API Mantle, gry chodzą z DX 12 :-)

DirectX Version: 12
 DX Setup Parameters: Not found
 User DPI Setting: Using System DPI
 System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
 DWM DPI Scaling: Disabled
 Miracast: Available, with HDCP
 Microsoft Graphics Hybrid: Not Supported
 DxDiag Version: 10.00.10586.0000 64bit Unicode

T0eq7FJ.jpg

Należy pamiętać, że opisane sterowniki przeznaczone są wyłącznie dla systemu operacyjnego Windows 10. Obsługi WDDM 2.0 na starszych systemach nie da się uzyskać, a ponadto instalacja nowego modelu sterowników może niekorzystnie wpłynąć na działanie systemu operacyjnego.

0JSFQSp.jpg

WamivGy.jpg

bSCKvMj.jpg

Wgrałem jeszcze raz Windows 10 i dalej są te kwadraciki. Na Win 8.1 nic takiego nie było. A może ta grafika jest uszkodzona? Chociaż dziwne, bo w Win 8.1 też by się to pokazywało.

W ogóle dziwna sprawa jest z tym komputerem, chciałem w końcu sprawdzić co jest powodem tych artefaktów na windows 10, pożyczyłem od kolegi kompa, podobnego do mojego:
Procek: FX 6300, Płyta główna AsRock 970 Pro3 R2.0, Ram 8gb, dysk 1tb,  grafika: GTX 560, zasilacz XFX 550W.

Pomyślałem aby pokolei posprawdzać wszystkie części metodą prób i błędów aby dojść do tej części co powoduje te artefakty.
Dyski i ramy wykluczyłem od razu bo to nie ich wina. (na jednym dysku wgrałem windows 10 i sterowniki, tak żeby wykluczyć, że jeden dysk ma jakieś sterowniki a drugi nie ma i tylko go przekładałem)
Zrobiłem takie opcje: Jego zasilacz, moja grafika, jego płyta, jego procesor (Brak artefaktów).
Potem: Mój zasilacz, moja grafika, jego płyta, jego procesor (Artefakty).
I pomyślałem sobie,no tak jak po włożeniu mojej grafiki do jego kompa na moim zasilaczu są artefakty a na jego zasilaczu artefaktów nie ma to zapewne wina zasilacza.
To przełożyłem swoją grafike do swojego kompa i dałem jego zasilacz... I są artefakty. Więc to jest dziwne, tak jakby był uszkodzony zasilacz ale jednocześnie nie był.

Przecież ten kolegi zasilacz jest sprawny i u niego w kompie na jego zasilaczu nie ma artefaktów a na moim są artefakty. Więc dlaczego u mnie w kompie na jego zasilaczu też są artefakty?

Albo u mnie w kompie jakieś 2 części się gryzą ze sobą? Albo 2 części się uszkodziły?

Ja już nic nie rozumiem. Wczoraj włożyłem kolegi zasilacz do siebie do kompa i artefakty nadal były... a dzisiaj włożyłem jego zasilacz i artefaktów nie ma. Więc może to wina karty?

No i wykrakałem... właśnie pojawiły się artefakty, ale w innym miejscu. Po lewej stronie ekranu... Nic już nie rozumiem.

Witam, miałem własnie opisywać swój problem ale dopinam sie do tego ponieważ wcześniejsze posty kolegów opisują dokładnie mój problem. Zaczęło się od pikselozy jak u kolegi. Po wgraniu nowej wersji Windows 10 x64 pobranej z winclub. Grafika AMD HD 6870. Potem dziwne pasy zaczęły przelatywać mi przez ekran. Problem zginął na jakieś 2 tygodnie aż nagle grafika przy jakich kol wiek sterownikach zwiesza mi obraz na różnych kolorach. Wróciłem na windowsa 7 bez sterów grafiki i tak jadę do dnia dzisiejszego. Przy próbie wgrania sterowników do grafiki ekran mi pada. I sam nie wiem jak co i gdzie zrobić. Ponieważ sprzęt sprawdzany i jest okey. Najlepsze jest to że ekran startowy biosu juz ma pikseloze w grafice. Zastanawiam się nad przejściem na Liuxa. 

Wgrałem starsze sterowniki na win 10 i nie ma artefaktów. Nie wgrywałem żadnych innych sterowników, tylko te do grafiki. Będę pokolei wgrywał inne sterowniki aż dojdę do tego, które robią te artefakty.

Jednak to nie wina sterowników, bo podłączyłem teraz dysk z win 10 i są artefakty (a jest wgrany tylko 1 sterownik). Ale to też nie może być uszkodzenie grafiki, bo na Win 7 i na Win 8.1 nie ma żadnych artefaktów.

Usunąłem sterownik, nadal są artefakty. Więc ja już nic nie rozumiem. Jakby była uszkodzona grafika to na innych Windowsach też by były artefakty, chyba, że na Win 10 korzysta z innych zasobów grafiki i dlatego są te artefakty. Dziwna sprawa.

Nie ma reguły. Ja zrobiłem zapiekankę ze starego Radeona X1400 w laptopie i działa już 2 lata, a wszyscy wyrokowali że po kilku miesiącach padnie bezpowrotnie.

P.S. Kluczowe znaczenie podczas wypiekania ma temp i czas co przekłada się na stopień nagrzania cyny. Za niska temp lub za krótko - efekt będzie marny i na krótko. Za wysoka temp lub za długo - cyna się rozpłynie, karta do wywalenia. Udało mi się osiągnąć idealny poziom, gdzie cyna jeszcze się nie rozpłynęła, a była już miękka, plastyczna.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information