Jump to content

Samoczynne restarty komputera

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry

Piszę do Was, prosząc jednocześnie o pomoc. Mam niesamowite problemy z komputerem (kupiłem go jakiś czas temu). O ile w domu sam się restartuje (pełen cykl wyłącz-włącz), to tego problemu nie było u kolegi czy w pracy. Dzisiaj był u mnie elektryk, który stwierdził, że z 17-sto letnią instalacją jest wszystko w porządku - lekkie skoki napięcia, uziemienie jest. W biosie również ustawiłem wszystko tak jak należy. Oto moje parametry:

Zasilacz : Corsair VS Series VS550
Płyta główna : Gigabyte B85M-HD3 (wymieniałem tą - MSI B85M-G43 - na inną)
Dysk twardy : Seagate Baracuda 1 TB
Dysk twardy SSD: A-Data 128GB
Pamięć ram : Crucial Ballistix 2x4GB DDR3- 1600 Dual Chanell kit CL9
Nagrywarka dvd : Samsung SH-224DB
Procesor : Intel i5 4460
Grafika : Gigabyte Gtx 960 2GB (sprawdzana w serwisie - wszystko ok)

Nie wiem już co robić. Może to wina starej instalacji elektrycznej? Może należy wymienić zasilacz na inny?

Ps. Elektryk powiedział, że w gniazdkach jest napięcie ~240 V.

Posted

Jeśli była by to co najmniej 30 letnia instalacja, to można by się (pokusić) o twierdzenie że to jej wina. Ale tak nie jest. Bardziej pokłonił by się na testy pamięci.

Następnie pytanie.

>płyta jaka została wymieniona, jest nowa czy używka . ?

>czy na poprzedniej płycie też się sam resetował.?

>Sprawdzane były dzienniki systemowe ? tam zawsze piszę co i jak , i dla czego.

>Zasilacz ? też może być już do wymiany,lub nie jest w stanie pociągnąć całego sprzętu.

>Nie podałeś informacji o tym jaki masz system.

>Czy resetuję się w trakcie jak coś na nim robisz, czy po prostu włączysz , komp sobie chodzi,  i nagle reset.

Zrób test. Odłącz wszystko od płyty, zostaw tylko podłączony monitor ,klawisze i mysze. I włącz. zostaw go niech se chodzi, obserwuj , patrz czy sie zresetuję. Jeśli tak, to raczej z płytą coś nie tak, lub kościami pamieci. Możesz też poszukać serwisu gdzie reanimują ,składają komputery, i sprawdzić jak wyglądają napięcia na zasilaczu. Często serwisy mają testery zasilaczy. Co prawda nie obciąży on zasilacza jak cały sprzęt, ale sprawdzić można jakie są wartości napięć, na każdej linij. i jakie są skoki napięć ,jeżeli tak owe występują.

Z tego co wujo Google mi powiedział, to masz dwie kości Ramu. Możliwe jest że jedna kość umiera.

Posted

Dzięki za reakcje :)

Płyta kupiona nowa - mówię tu o Gigabyte B85M-HD3

Na poprzedniej też się resetował, dlatego kupiłem nową - nie pomogło

W dzienniku jest tylko "Kernel Power - System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania."

System zmieniany wczoraj na Windows 8.1 (czyścioch)

Komputer resetuje się gdy w coś gram, czy odpalam gpu testa (gpu sprawdzane - wszystko ok), czasami resetuje się od tak.

Posted

Jeżeli resetuje się to może być wina :

1.) luźnej śrubki powodującej zwarcie na płycie głównej.

2.) Walnięta bateria na płycie głównej.

3.) Nieaktualny bios  ( Gigabyte płyt nie polecam częste problemy ) Asrocka polecam Asusa.

4.) Sprawdź kości pamięci mem testem minimum 2 cykle.

5.) Sprawdź zasilacz napięcia : miernikiem napięć  :)  W necie jest pełno filmów jak sprawdzić.

6.) Wyzeruj dysk programem DMDE

7.) Sprawdź czy procesor nie jest porysowany ( przez wygięte piny ) miałem tak na intelu 1150 płycie MSI Gaming . Według producenta moja wina jak przyszła taka nie była po długiej batalii oddali mi 80% gotówki.

8.) Sprawdź czy masz pastę na procku.

9.) Jeżeli masz boxowe chłodzenie wymień je na coś lepszego.

10.) Sterowniki pobierz programem  Driver Booster

Posted

Nie miałem jak sprawdzić - odpaliłem i poleciałem do szkoły.

Teraz znalazłem chwilę przerwy i już był odpalony windows. Z tego co patrzałem w logach, wszystko w porządku.

Posted

Miałem podobne problemy z restartami (czasami wszystko było ok kilka dni a czasami godzinkę albo mniej) , winna była karta grafiki. Po wymianie problem znikł.

Posted

Zasilacz mogę od x-kom załatwić i ewentualnie im odeślę. Mój zasilacz ma około roku. Karta graficzna była sprawdzana w serwisie.

Posted

Bez podmiany raczej będzie ciężko trafić co jest, trzeba po kolei i systematycznie testować każdy komponent.

I jeszcze jedno pytanie , co masz podpięte na USB?

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information