malacha Posted April 12, 2016 Report Posted April 12, 2016 Dzień dobry Piszę do Was, prosząc jednocześnie o pomoc. Mam niesamowite problemy z komputerem (kupiłem go jakiś czas temu). O ile w domu sam się restartuje (pełen cykl wyłącz-włącz), to tego problemu nie było u kolegi czy w pracy. Dzisiaj był u mnie elektryk, który stwierdził, że z 17-sto letnią instalacją jest wszystko w porządku - lekkie skoki napięcia, uziemienie jest. W biosie również ustawiłem wszystko tak jak należy. Oto moje parametry: Zasilacz : Corsair VS Series VS550Płyta główna : Gigabyte B85M-HD3 (wymieniałem tą - MSI B85M-G43 - na inną)Dysk twardy : Seagate Baracuda 1 TBDysk twardy SSD: A-Data 128GBPamięć ram : Crucial Ballistix 2x4GB DDR3- 1600 Dual Chanell kit CL9Nagrywarka dvd : Samsung SH-224DBProcesor : Intel i5 4460Grafika : Gigabyte Gtx 960 2GB (sprawdzana w serwisie - wszystko ok) Nie wiem już co robić. Może to wina starej instalacji elektrycznej? Może należy wymienić zasilacz na inny? Ps. Elektryk powiedział, że w gniazdkach jest napięcie ~240 V.
VACek Posted April 12, 2016 Report Posted April 12, 2016 U kolegi nie było problemu ale z tego co wynika miał inną płyt niż ty teraz. Czy jak bo się pogubiłem
karol78 Posted April 12, 2016 Report Posted April 12, 2016 Jeśli była by to co najmniej 30 letnia instalacja, to można by się (pokusić) o twierdzenie że to jej wina. Ale tak nie jest. Bardziej pokłonił by się na testy pamięci. Następnie pytanie. >płyta jaka została wymieniona, jest nowa czy używka . ? >czy na poprzedniej płycie też się sam resetował.? >Sprawdzane były dzienniki systemowe ? tam zawsze piszę co i jak , i dla czego. >Zasilacz ? też może być już do wymiany,lub nie jest w stanie pociągnąć całego sprzętu. >Nie podałeś informacji o tym jaki masz system. >Czy resetuję się w trakcie jak coś na nim robisz, czy po prostu włączysz , komp sobie chodzi, i nagle reset. Zrób test. Odłącz wszystko od płyty, zostaw tylko podłączony monitor ,klawisze i mysze. I włącz. zostaw go niech se chodzi, obserwuj , patrz czy sie zresetuję. Jeśli tak, to raczej z płytą coś nie tak, lub kościami pamieci. Możesz też poszukać serwisu gdzie reanimują ,składają komputery, i sprawdzić jak wyglądają napięcia na zasilaczu. Często serwisy mają testery zasilaczy. Co prawda nie obciąży on zasilacza jak cały sprzęt, ale sprawdzić można jakie są wartości napięć, na każdej linij. i jakie są skoki napięć ,jeżeli tak owe występują. Z tego co wujo Google mi powiedział, to masz dwie kości Ramu. Możliwe jest że jedna kość umiera.
malacha Posted April 13, 2016 Author Report Posted April 13, 2016 Dzięki za reakcje Płyta kupiona nowa - mówię tu o Gigabyte B85M-HD3 Na poprzedniej też się resetował, dlatego kupiłem nową - nie pomogło W dzienniku jest tylko "Kernel Power - System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania." System zmieniany wczoraj na Windows 8.1 (czyścioch) Komputer resetuje się gdy w coś gram, czy odpalam gpu testa (gpu sprawdzane - wszystko ok), czasami resetuje się od tak.
Jakub Posted April 13, 2016 Report Posted April 13, 2016 Jeżeli resetuje się to może być wina : 1.) luźnej śrubki powodującej zwarcie na płycie głównej. 2.) Walnięta bateria na płycie głównej. 3.) Nieaktualny bios ( Gigabyte płyt nie polecam częste problemy ) Asrocka polecam Asusa. 4.) Sprawdź kości pamięci mem testem minimum 2 cykle. 5.) Sprawdź zasilacz napięcia : miernikiem napięć W necie jest pełno filmów jak sprawdzić. 6.) Wyzeruj dysk programem DMDE 7.) Sprawdź czy procesor nie jest porysowany ( przez wygięte piny ) miałem tak na intelu 1150 płycie MSI Gaming . Według producenta moja wina jak przyszła taka nie była po długiej batalii oddali mi 80% gotówki. 8.) Sprawdź czy masz pastę na procku. 9.) Jeżeli masz boxowe chłodzenie wymień je na coś lepszego. 10.) Sterowniki pobierz programem Driver Booster
malacha Posted April 13, 2016 Author Report Posted April 13, 2016 Dzięki. Tutaj podsyłam log z memtesta : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
m4s Posted April 13, 2016 Report Posted April 13, 2016 @malacha A tak w skrócie- to były komunikaty na czerwono?
malacha Posted April 13, 2016 Author Report Posted April 13, 2016 Nie miałem jak sprawdzić - odpaliłem i poleciałem do szkoły. Teraz znalazłem chwilę przerwy i już był odpalony windows. Z tego co patrzałem w logach, wszystko w porządku.
m4s Posted April 13, 2016 Report Posted April 13, 2016 Czy masz zasilacz na podmianę? I jak stary jest zasilacz?
andre Posted April 13, 2016 Report Posted April 13, 2016 Miałem podobne problemy z restartami (czasami wszystko było ok kilka dni a czasami godzinkę albo mniej) , winna była karta grafiki. Po wymianie problem znikł.
malacha Posted April 13, 2016 Author Report Posted April 13, 2016 Zasilacz mogę od x-kom załatwić i ewentualnie im odeślę. Mój zasilacz ma około roku. Karta graficzna była sprawdzana w serwisie.
m4s Posted April 13, 2016 Report Posted April 13, 2016 Bez podmiany raczej będzie ciężko trafić co jest, trzeba po kolei i systematycznie testować każdy komponent. I jeszcze jedno pytanie , co masz podpięte na USB?
malacha Posted April 13, 2016 Author Report Posted April 13, 2016 Myszkę,klawiaturę, modem do WiFi i czasami pendrivy. Wszystko też testowałem bo odlaczeniu. Dalej to samo
m4s Posted April 13, 2016 Report Posted April 13, 2016 Czy do kolegi i pracy zabierałeś te urządzenia USB ?
malacha Posted April 13, 2016 Author Report Posted April 13, 2016 Tak, odpaliłem też na nich komputer. Wszystko działało.
malacha Posted April 13, 2016 Author Report Posted April 13, 2016 Ok. Zasilacz powinien być u mnie w piątek. Napiszę wówczas co i jak
Recommended Posts