ls29 Posted March 24, 2016 Report Posted March 24, 2016 Cześć. Po sklonowaniu dysku hdd-sata z Windowsem XP na SSD (do klonowania używałem programu Clonezilla) mam problem z uruchomieniem windowsa. Gdy uruchamiam komputer z dysku SSD (XP) komputer zatrzymuje się na czarnym ekranie na którym mryga znaczek podkreślnik "_" w lewy górnym rogu. Czy ktoś miał może już taki problem? Dzięki
m4s Posted March 24, 2016 Report Posted March 24, 2016 Są inne narzędzia niż Clonezilla która jest trochę na wyrost. wystarczy do tego [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] XP na SSD będzie śmigał ale za to kondycja dysku będzie ciężka do określenia - brak funkcji TRIM która 'wyrównuje' zapisy komórek na dysku SSD. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
ls29 Posted March 29, 2016 Author Report Posted March 29, 2016 A jaką opcję polecasz w tym programie (chcę przerzucić pliki ze starego dysku 320GB na nowy SSD 250GB).Oczywiście pliki na starym dysku zajmują 70GB i jest jedna partycja. Bo z tego co widzę to są : -Klonowanie dysku -Klonowanie partycji -Migracja z dysku na ssd Dzięki
m4s Posted March 29, 2016 Report Posted March 29, 2016 Migracja na SSD pozwoli dopasować wielkość partycji 'migrowanej' z większego dysku na mniejszy. A klonowanie zakończy sie komunikatem o za małym dysku. Warto dysk podłączyć tak żeby system go zobaczył, potem restart i wtedy migracja Kung Fu TapaTalk Mistrz!
razor1995 Posted March 29, 2016 Report Posted March 29, 2016 Acronis daje sobie radę z różnymi rozmiarami dysków, ale jest płatny. W Clonezilli trzeba kombinować, a najlepiej zrobić obraz bez zapisywania wolnej przestrzeni. Pomijam kwestię, że XP na dysku SSD to pomysł niemal tragiczny, ale jeśli stać Cię na wymianę dysku SSD to nie wnikam. Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka
ls29 Posted April 2, 2016 Author Report Posted April 2, 2016 Dzięki za pomoc. Użyłem programu Acronis (dyski kopiowałem podpięte pod inny komputer)wszystko ładnie działa.
VACek Posted September 22, 2016 Report Posted September 22, 2016 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Ten temat został zamknięty.. Z powodu: Rozwiązany Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś". Pozdrawiamy zespół Winclub.pl
Recommended Posts