Jump to content

Po klonowaniu clonezillą dysku hdd z XP na SSD ,komputer nie uruchamia się.

Recommended Posts

Posted

Cześć.

Po sklonowaniu dysku hdd-sata z Windowsem XP na SSD (do klonowania używałem programu Clonezilla) mam problem z uruchomieniem windowsa.

Gdy uruchamiam komputer z dysku SSD (XP) komputer zatrzymuje się na czarnym ekranie na którym mryga znaczek podkreślnik "_" w lewy górnym rogu.

Czy ktoś miał może już taki problem?

Dzięki

Posted

Są inne narzędzia niż Clonezilla która jest trochę na wyrost. wystarczy do tego [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

XP na SSD będzie śmigał ale za to kondycja dysku będzie ciężka do określenia - brak funkcji TRIM która 'wyrównuje' zapisy komórek na dysku SSD. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

A jaką opcję polecasz w tym programie (chcę przerzucić pliki ze starego dysku 320GB na nowy SSD 250GB).Oczywiście pliki na starym dysku zajmują 70GB i jest jedna partycja.

Bo z tego co widzę to są :

-Klonowanie dysku

-Klonowanie partycji 

-Migracja z dysku na ssd

Dzięki

Posted

Migracja na SSD pozwoli dopasować wielkość partycji 'migrowanej' z większego dysku na mniejszy. A klonowanie zakończy sie komunikatem o za małym dysku. Warto dysk podłączyć tak żeby system go zobaczył, potem restart i wtedy migracja

Kung Fu TapaTalk Mistrz!

Posted

Acronis daje sobie radę z różnymi rozmiarami dysków, ale jest płatny. W Clonezilli trzeba kombinować, a najlepiej zrobić obraz bez zapisywania wolnej przestrzeni.

Pomijam kwestię, że XP na dysku SSD to pomysł niemal tragiczny, ale jeśli stać Cię na wymianę dysku SSD to nie wnikam.

Wysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka

Posted

Wiadomość wygenerowana automatycznie.
Ten temat został zamknięty..

Z powodu: Rozwiązany

Jeśli się z tym nie zgadzasz, możesz zgłosić ten post do administracji, używając opcji "Zgłoś".

Pozdrawiamy zespół Winclub.pl

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information